Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential (MiJia G1). Η καλύτερη σκούπα ρομπότ κάτω από 200 €

Το 2020, η Xiaomi κυκλοφόρησε το πιο οικονομικό μοντέλο της, την ρομποτική σκούπα Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential (γνωστή και ως MiJia G1). Έχει ισχυρή αναρρόφηση, πλοηγείται πολύ καλά στον χώρο και το πιο σημαντικό, η σκούπα ρομπότ κοστίζει λιγότερο από 200 €. Εκτός από την ωραία σχεδίαση, η σκούπα έχει καλή απόδοση σε σκληρά δάπεδα και χαλιά.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential Χαρακτηριστικά

Ένας μεγάλος κάδος απορριμμάτων χωράει έως και 0.42L σκουπιδιών
Πλοηγείται χρησιμοποιώντας αισθητήρα γυροσκόπιου
Διαθέτει ισχυρή αναρρόφηση
Εξοπλισμένο με φίλτρο HEPA
Το σύστημα φιλτραρίσματος έχει τρία στρώματα που εμποδίζουν το εύκολο φράξιμο του φίλτρου
Ένα ηλεκτρονικό δοχείο νερού επιτρέπει τη ρύθμιση της ροής του νερού ανάλογα με τις εργασίες σφουγγαρίσματος
Μπορείτε να την παρακολουθηθείτε σε πραγματικό χρόνο
Διαρκεί έως και 70 λεπτά με ρυθμίσεις μέγιστης ισχύος, κάτι που είναι εξαιρετικό αποτέλεσμα

Σχεδιασμός & Εμφάνιση

mi robot vacuum design

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ρομπότ που έχουν γυαλιστερό καπάκι, η Mi Robot Vacuum Mop Essential έχει ωραίο ματ φινίρισμα που, κατά τη γνώμη μου, φαίνεται πολύ καλύτερο. Ένας σχετικά μεγάλος κάδος απορριμμάτων (420 ml) θα ήταν ιδανικός για όσους έχουν κατοικίδια και ένα φίλτρο HEPA κάνει το ρομπότ κατάλληλο για όποιον υποφέρει από αλλεργίες και άσθμα. Η βούρτσα καθαρισμού έχει αποσπώμενες πλευρικές άκρες και χειρίζεται τα μαλλιά χωρίς προβλήματα. Επειδή δεν έχει Lidar, το ρομπότ έχει κοντό σώμα που χωράει κάτω από τα περισσότερα έπιπλα.

Από κάτω, το ρομπότ μοιάζει με τις άλλες ρομποτικές σκούπες της Xiaomi. Η βάση φόρτισης επίσης έχει χώρο για να κρύψει το καλώδιο. Η σκούπα ρομπότ διαθέτει ηλεκτρονική δεξαμενή νερού που επιτρέπει τη ρύθμιση της στάθμης του νερού ανάλογα με τις εργασίες σφουγγαρίσματος. 

Ένα από τα καλύτερα πράγματα σε αυτό το μοντέλο είναι η ισχυρή αναρρόφησή του, αποδίδει 2.200 Pa στη λειτουργία max, κάτι που είναι περισσότερο από τις περισσότερες σκούπες ρομπότ εκεί έξω. Επίσης, σε αντίθεση με το αδερφάκι του, το Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop (MiJia 1C), το οποίο δοκίμασα στη λειτουργία max και κατάφερε να λειτουργήσει έως και 40 λεπτά, η Mi Robot Vacuum Mop Essential αντέχει ολόκληρα 70 λεπτά που είναι ένα καλό αποτέλεσμα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την ισχυρή αναρρόφησή της και την αρκετά χαμηλή τιμή.

Δεν δοκίμασα το ρομπότ σε χαμηλή ισχύ, αλλά ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι μπορεί να κάνει έως και 90 λεπτά, οπότε υποθέτω ότι δεν υπάρχει σημαντική πτώση αναρρόφησης μεταξύ χαμηλής και μέγιστης ισχύος.

Δεν θα συνιστούσα ένα καθαριστικό με γυροσκοπική καθοδήγηση για μεγάλα σπίτια, αλλά για μικρούς χώρους με καθαρή διάταξη, αυτό το πράγμα θα ήταν απλά τέλειο. Το ρομπότ μπορεί να μην ολοκληρώσει τον καθαρισμό με μία φόρτιση, επομένως όταν η μπαταρία εξαντληθεί, επιστρέφει στο dock, επαναφορτίζεται και, στη συνέχεια, συνεχίζει τον καθαρισμό μέχρι να ολοκληρωθεί η εργασία. Και πάλι δεν θα συνιστούσα να το αγοράσετε για μεγάλα σπίτια. Λάβετε επίσης υπόψη σας, με την επαναφόρτιση και την επανέναρξη του καθαρισμού μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μισή ημέρα.

mi robot vacuum design2

Χαρτογράφηση & Πλοήγηση

Η Mi Robot Vacuum Mop Essential διαθέτει έναν αισθητήρα γυροσκόπιου που σε συνδυασμό με άλλους αισθητήρες βοηθά το ρομπότ να περιηγηθεί στη δημιουργία ενός χάρτη της περιοχής καθαρισμού. Με τον χάρτη, το ρομπότ καταλαβαίνει πού καθάρισε, ώστε να μην περάσει από την ίδια περιοχή δύο φορές.

Σε αντίθεση με την 1C που βασίζεται στην κάμερα, η Mi Robot Vacuum Mop Essential δεν δημιουργεί έναν ακριβή χάρτη και επίσης δεν τον αποθηκεύει μετά τον καθαρισμό, επομένως δημιουργεί ουσιαστικά έναν νέο χάρτη κάθε φορά που ξεκινά τον καθαρισμό. Ο χάρτης δημιουργείται όταν το ρομπότ προσκρούει σε εμπόδια, πράγμα που σημαίνει ότι το ρομπότ τον κατασκευάζει καθώς καθαρίζει, σε αντίθεση με το Lidar που σαρώνει πρώτα το περιβάλλον.

Σε σύγκριση με εκείνα τα ρομπότ που πλοηγούνται τυχαία, η Mi Robot Vacuum Mop Essential καλύπτει μεθοδικά ολόκληρη την περιοχή που κάνει τον καθαρισμό αποτελεσματικό. Θα έλεγα ότι η σκούπα προσκρούει στα πράγματα πολύ σκληρά, κάτι που είναι αναμενόμενο καθώς δεν έχει κάμερα ή Lidar.

Υπάρχει πιθανότητα φυσικά να την βρείτε να έχει κολλήσει σε κάποιο σημείο (συνήθως κάποια γωνία) και σταματάει εκεί που έχει κολλήσει μετά από λίγα λεπτά. Επίσης αν έχετε διάδρομο στο σπίτι σας είναι πολύ πιθανό να την δείτε να χτυπάει από τοίχο σε τοίχο (καθυστερώντας αρκετά) μέχρι να διασχίσει τον διάδρομο.

Δυνατότητα σφουγγαρίσματος

mi robot vacuum open

Το ρομπότ περιλαμβάνει μια ικανή σε χωρητικότητα (200 ml) ηλεκτρονική δεξαμενή νερού, ώστε να μπορείτε να ρυθμίσετε την έξοδο της στάθμης του νερού ανάλογα με τις εργασίες σφουγγαρίσματος. Δεν μπορείτε να κλείσετε την αναρρόφηση και να αφήσετε το ρομπότ να σφουγγαρίσει μόνο. Μπορεί είτε να κάνει σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα είτε με ηλεκτρική σκούπα και σφουγγάρισμα. Πάντα βάζω τη ροή του νερού στις υψηλότερες ρυθμίσεις. Σε χαμηλή στάθμη νερού, το ρομπότ μπορεί να λειτουργήσει για έως και 120 λεπτά έως ότου καταναλώσει όλο το νερό.

Όσον αφορά την απόδοση του σφουγγαρίσματος, δεν είδα μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτού και των περισσότερων ηλεκτρικών σκουπών ρομπότ με το ίδιο σχέδιο δεξαμενής νερού. Θα έλεγα ότι το ρομπότ είναι καλό ως σφουγγαρίστρα, αλλά δεν θα μπορούσε να αφαιρέσει επίμονους λεκέδες όπως κάνουν οι περισσότερες παρόμοιες συσκευές. Νομίζω ότι το να έχετε ένα χαρακτηριστικό σφουγγαρίσματος είναι μια ωραία προσθήκη, καθώς διατηρεί τα δάπεδά σας καθαρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ δαπέδου και χαλιού οπότε δυστυχώς αν έχετε νερό στον κάδο και στρωμένα χαλιά θα δείτε την επιφάνεια τους γεμάτη νερό κάτι που δεν μου άρεσε καθόλου.

Απόδοση καθαρισμού

mi robot vacuum upsidedown

Όσον αφορά την ηλεκτρική σκούπα σε σκληρό δάπεδο και χαλί, η Mi Robot Vacuum Mop Essential με εκπλήσσει πραγματικά ειδικά για την κατηγορία τιμής της δεν το περίμενα και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Σε δάπεδα, η σκούπα ρομπότ ρουφάει οτιδήποτε θα βρει στον δρόμο της ενώ με τις βούρτσες που διαθέτει αριστερά και δεξιά φέρνει τα υπολείμματα στο κέντρο για να μπορέσει να τα τραβήξει. Αν και μερικές φορές μπορεί να τα διασκορπίσει, κάτι που είναι σύνηθες φαινόμενο για τα περισσότερα ρομπότ, επειδή είναι αρκετά μεθοδική θα τα μαζέψει μόλις ξαναπεράσει από το δίπλα σημείο, βέβαια ίσως κάτι να μείνει εκτός. Παρόλα αυτά, μάζεψε μεγάλο ποσοστό των "σκουπιδιών" στη δοκιμή μας.

Σε χαλί χαμηλού πέλους, καθάρισε πολύ μεγάλο ποσοστό "σκουπιδιών" από την επιφάνεια που είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο. Το ίδιο έγινε και σε χαλί μεσαίου πέλους φέρνοντας πολύ καλή απόδοση σε καθαρισμό. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε κατά τη διάρκεια της δοκιμής άμμου σε χαλί χαμηλού πέλους. Η σκούπα ρομπότ κατάφερε να μαζέψει πάνω από το 80% της άμμου που είναι ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Η ικανότητα διέλευσης της ρομποτικής σκούπας είναι 17 mm. Κάνει τη δουλειά της καλά σε ένα χαλί με μεσαίο πέλος, αλλά πιθανότατα δεν θα έκανε το ίδιο καλά σε ένα χαλί με υψηλό πέλος. Αλλά μπορώ να το αντέξω δεδομένης της τιμής της.

Ένα μικρό πρόβλημα που παρατήρησα κατά την χρήση της Mi Robot Vacuum Mop Essential (αν και είναι κοινό στις περισσότερες σκούπες ρομπότ) είναι η μετάβαση από το δάπεδο στο χαλί. Ενώ μπορεί να ανέβει (έστω και με λίγη δυσκολία) σε ένα αρκετά υψηλό χαλί, θα παρατηρήσετε αρκετές φορές ότι "σκουπίδια" που βρίσκονται στο δάπεδο στην άκρη του χαλιού τα σπρώχνει κάτω από το χαλί μη μπορώντας να τα τραβήξει. Βέβαια δεν είναι κάτι πολύ τραγικό και είναι αναμενόμενο απλά το αναφέρω για να το έχετε υπόψιν σας.

Η εφαρμογή Mi Home

Το ρομπότ υποστηρίζει την εφαρμογή Mi Home. Στην εφαρμογή μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Εκκίνηση/διακοπή του ρομπότ
Στείλε το για φόρτιση
Προγραμματίστε το ρομπότ να ξεκινήσει σε συγκεκριμένη ώρα
Ρυθμίστε τις λειτουργίες καθαρισμού
Ρυθμίστε την έξοδο στάθμης νερού
Παρακολουθήστε την λειτουργία της σκούπας σε πραγματικό χρόνο
Δείτε το ιστορικό καθαρισμού
Ελέγξτε χειροκίνητα τις κινήσεις του ρομπότ
Καθαρισμός συγκεκριμένου σημείου. (καθαρίζει σε ακτίνα ενός μέτρου από το σημείο που θα την εκκινήσετε)

Η ρομποτική σκούπα δεν υποστηρίζει ζώνες απαγόρευσης ούτε ζώνες καθαρισμού. Επίσης δεν μπορείτε να τις υποδείξετε να λειτουργεί και σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο.

follow us

Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε FacebookInstagramYoutube

Web designer τα τελευταία 12 χρόνια. Στον ελεύθερο του χρόνο παιδεύεται (και παιδεύει) με οτιδήποτε πέσει στα χέρια του, από υπολογιστές, κινητά, gadgets μέχρι φωτογραφικές μηχανές ( Μετά δεν λειτουργεί Τίποτα!).
× Progressive Web App | Add to Homescreen

Για να εγκαταστήσετε αυτήν την εφαρμογή Web στο iPhone/iPad σας, πατήστε το εικονίδιο. Progressive Web App | Share Button Και μετά Προσθήκη στην αρχική οθόνη.

× Εγκαταστήστε την εφαρμογή Web του TechFreaks.gr για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!
Mobile Phone
Εκτός σύνδεσης