Βαθμολογία
Σχεδιασμός=8.8
Οθόνη=8.7
Κάμερα=9
Μπαταρία=9.5
Επιδόσεις=8.2
Ενώ η Realme δεν είναι επί του παρόντος ένα τεράστιο όνομα στην Ευρώπη, εάν συνεχίζει να παραδίδει τηλέφωνα όπως το Realme 8 Pro, δεν πιστεύω ότι θα αργήσει να μαθευτεί σαν μια value for money εταιρία κατασκευής κινητών τηλεφώνων. Το Realme 8 Pro είναι ένα φανταστικό προσιτό τηλέφωνο που η Samsung, η Motorola, η Xiaomi και η Redmi θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους.
Παρουσιάστηκε στην Ελλάδα πριν λίγες ώρες και μετά από το Realme 7 Pro του 2020, το 8 Pro είναι πιθανό να είναι το κορυφαίο οικονομικό τηλέφωνο από την κινεζική μάρκα για το 2021 (αν και είναι κάπως νωρίς να το λέω αυτό). Θα ήταν πιο ακριβές να ταξινομήσετε το Realme 8 Pro ως «premium budget phone» όπως το Moto G9 Plus ή το Redmi Note 10 Pro - ενώ βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημείο για τη λίστα με τα «καλύτερα φθηνά τηλέφωνα», εξακολουθεί να είναι σίγουρα μια συσκευή χαμηλού κόστους για αυτά που προσφέρει.
Το Realme 8 Pro δεν μοιάζει σίγουρα ότι ανήκει στην κατηγορία τιμής του, ωστόσο, και αν είχε ξεκινήσει με υψηλότερη τιμή δεν θα είχαμε πρόβλημα - έχει μια κύρια κάμερα υψηλής ανάλυσης και απίστευτα γρήγορη φόρτιση, και φαίνεται υπέροχο. Η αγαπημένη μας πτυχή του τηλεφώνου είναι ο σχεδιασμός του - όπου τα περισσότερα τηλέφωνα χαμηλού κόστους είναι σχετικά παχιά, δύσκολα να τα κρατήσεις στο ένα χέρι και επενδυμένα με πλαστικό με φθηνή αίσθηση, το Realme 8 Pro είναι λεπτό, εύκολα συγκρατημένο και έχει υπέροχο οπίσθιο εφέ υφής.
Αλλά ας περάσουμε να δούμε πιο αναλυτικά τι έχει να προσφέρει το Realme 8 Pro.
Realme 8 Pro Σχεδιασμός
Αν και σίγουρα δεν είναι ένα μικρό τηλέφωνο, το Realme 8 Pro αισθάνεται πολύ μικρό σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του και αυτό είναι υπέροχο για άτομα που δεν θέλουν ένα τεράστιο smartphone. Είναι επίσης πολύ λεπτό και ελαφρύ και έχει μικρότερο σώμα από ό, τι έχουμε συνηθίσει και είναι πολύ εύκολο να χωρέσει στην τσέπη του τζιν σας.
Το πίσω μέρος του κινητού είναι επενδυμένο σε πλαστικό όπως και το ενδιάμεσο πλαίσιο, αλλά με υφή στρώμα που φαίνεται και αισθάνεται καλύτερα από ένα «τυπικό» πλαστικό πίσω. Το πίσω μέρος έχει τις λέξεις «Dare To Leap» - το σλογκαν της Realme - με αρκετά μεγάλα κεφαλαία γράμματα, τα οποία ορισμένοι μπορεί να τα βρουν άσχημα, ενώ άλλοι μπορεί να μην τους πειράζει.
Κάποιοι μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα με το πλαστικό μεσαίο πλαίσιο, αλλά το βρήκα αρκετά καλά κατασκευασμένο και δεν δίνει την αίσθηση της φτηνής κατασκευής, και σε αυτή την κατηγορία τιμών πιστεύω ότι είναι ανεκτοί κάποιοι συμβιβασμοί . Σε σύγκριση με το μέταλλο, θα πρέπει να είναι λίγο πιο ανθεκτικό στα χτυπήματα από τυχαίες πτώσεις. Εν τω μεταξύ, η απτική ανάδραση για το κουμπί λειτουργίας και τα κουμπί έντασης ήχου είναι εξαιρετική.
Το άλλο διακριτικό στοιχείο στο πίσω μέρος είναι το πίσω πλαίσιο της κάμερας. Οι τέσσερις ομόκεντρες κάμερες βρίσκονται υπερήφανα σε ένα υπερυψωμένο ορθογώνιο πλαίσιο το μόνο κακό είναι ότι είναι αρκετά υπερυψωμένο σε σημείο που δεν μπορείτε να το αφήσετε σε μια επιφάνεια και να μείνει ευθεία το τηλέφωνο παρά μόνο με την θήκη που υπάρχει μέσα στο τηλέφωνο.
Η εμπειρία με τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων στην οθόνη δεν ήταν η καλύτερη μου. Ο σαρωτής δακτυλικών αποτυπωμάτων απέτυχε να αναγνωρίσει τα αποτυπώματα μου αρκετά συχνά ειδικά αν υπάρχει λίγη σκόνη στο τηλέφωνο ή το δάχτυλο μου δεν είναι ακριβώς στο σημείο που πρέπει. Υπάρχει μια επιλογή ξεκλειδώματος που βασίζεται στην αναγνώριση προσώπου αλλά τώρα με τις μάσκες είναι λίγο δύσκολο να την χρησιμοποιείς όταν βρίσκεσαι πχ στον δρόμο, αλλά κατά τα άλλα δουλεύει αρκετά καλά και πολύ γρήγορα.
Η διάταξη στις θύρες είναι η τυπική που έρχεται σε ένα τηλέφωνο μεσαίας εμβέλειας. Θα βρείτε μια θύρα USB Type-C στο κάτω μέρος δίπλα σε μια υποδοχή ακουστικών. Ο ήχος από την υποδοχή ακουστικών ακούγεται πολύ καλός όπως πρέπει. Το μονό ηχείο στο κάτω μέρος ακούγεται δυνατά, αλλά δεν έχει πολύ μπάσο. Χάρη στο μέγεθός του και στις τοποθεσίες των κουμπιών, το Realme 8 Pro ήταν πολύ εύκολο στη χρήση με το ένα χέρι.
Realme 8 Pro Οθόνη
Μιλώντας για την οθόνη, υπάρχουν πολλά να σας αρέσουν εδώ. Το πάνελ Full HD Super AMOLED 6,4 ιντσών φαίνεται πολύ καλό με ανάλυση 1080 x 2400 pixels δεν θα έχετε κανένα παράπονο. Τα χρώματα φαίνονται όπως πρέπει με βαθιά μαύρα και ζωντανά χρώματα. Ο προεπιλεγμένος συντονισμός στρέφεται υπερβολικά για την αύξηση του κορεσμού, αλλά αυτό διορθώνεται εύκολα στις Ρυθμίσεις για να φέρετε την οθόνη στα μέτρα σας. Επίσης δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με την φωτεινότητα καθώς η οθόνη του Realme 8 Pro διαθέτει 430 nits (βασική) και 1000 nits (μέγιστη) οπότε μπορείτε να δείτε την οθόνη σας και κάτω από έντονο ηλιακό φως.
Τώρα, ορισμένοι χρήστες, σωστά, θα θέσουν ζητήματα με το στατικό ρυθμό ανανέωσης 60Hz. Τα πάνελ με υψηλό ρυθμό ανανέωσης γίνονται γρήγορα ο κανόνας σε ακόμη και οικονομικά τηλέφωνα και η απουσία εδώ είναι κάπως περίεργη. Οι οθόνες με υψηλό ρυθμό ανανέωσης γίνονται πιο εμφανείς στο μεσαίο εύρος και η έλλειψη μίας τέτοιας οθόνης είναι ένα σαφές μειονέκτημα. Αλλά από την άλλη βοηθάει πάρα πολύ στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην διαχείριση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Αν δεν σας απασχολεί ο ρυθμός ανανέωσης τόσο πολύ δεν θα έχετε κανένα θέμα. Εμένα προσωπικά δεν με πείραξε καθόλου.
Θα ήθελα επίσης να δω IP rating τώρα που η Xiaomi την έχει παρουσιάσει σε κάποια από τα μεσαίου εύρους κινητά της.
Realme 8 Pro Επιδόσεις
Το Realme 8 Pro διατηρεί τον Snapdragon 720G που τροφοδοτεί το Realme 7 Pro. Η απόδοση είναι ικανοποιητική, αλλά η πλατφόρμα αρχίζει σίγουρα θα αρχίσει να δείχνει την ηλικία της. Ενώ οι καθημερινές λειτουργίες είναι αρκετά ωραίες και δεν παρατήρησα καθυστερήσεις στην πλοήγηση και στην αλλαγή μεταξύ εφαρμογών μια μικρή καθυστέρηση γίνεται όλο και πιο εμφανές στις απαιτητικές εφαρμογές και όταν εναλλάσσετε μεταξύ πολλαπλών εφαρμογών. Αλλά μαζί με τα 8Gb RAM δεν θα έχετε ιδιαίτερα προβλήματα αν βάλουμε και τα 128GB εσωτερικής αποθήκευσης σε αυτό το σημείο τιμής δεν μπορεί κάποιος να έχει παράπονα.
Επιπλέον, ενώ το Realme 8 Pro είναι σε θέση να μεγιστοποιεί τα γραφικά στο Call of Duty: Mobile, μπορείτε να δείτε τη χρήση της CPU να αυξάνεται αμέσως μαζί με την αύξηση της θερμότητας στο πίσω μέρος. Επίσης, δεν θα λάβετε σταθερά 60fps στις μέγιστες ρυθμίσεις σε παιχνίδια με εντατικά 3D γραφικά. Το τηλέφωνο θα είναι αρκετό για μέτριο παιχνίδι, αλλά αν αυτή είναι η κύρια περίπτωση χρήσης σας, θα πρέπει να κοιτάξετε πολύ και σκληρά τις εναλλακτικές λύσεις (spoiler alert: Realme 8). Αυτό ισχύει ειδικά αν σκοπεύετε να κρατήσετε το τηλέφωνό σας για αρκετά χρόνια καθώς το chipset θα αρχίσει να απέχει πολύ από το μέλλον σε ένα με δύο χρόνια.
Από την πλευρά του λογισμικού, το τηλέφωνο διατίθεται με το Realme UI 2.0 ενσωματωμένο πάνω στο Android 11. Αυτό φέρνει εύχρηστες λειτουργίες όπως γρήγορη πρόσβαση σε έξυπνα χειριστήρια σπιτιού μεταξύ όλων των άλλων προσθηκών που έχετε με το Android 11. Η Realme έχει επίσης συμπεριλάβει μερικές χρήσιμες δικές της λειτουργίες, όπως εκτεταμένες επιλογές προσαρμογής και τη δυνατότητα περιορισμού της παρακολούθησης διαφημίσεων με ένα μόνο πάτημα. Γενικότερα δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα με το λογισμικό του Realme 8 Pro και μου αρέσει πάρα πολύ ότι είναι κοντά στο stock android χωρίς περιττές εφαρμογές και bloatware όπως πχ της Xiaomi.
Realme 8 Pro Κάμερα
Η Realme έχει αναβαθμίσει τη ρύθμιση της κάμερας στο 8 Pro, και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά εδώ. Η κύρια κάμερα 108MP κάνει πολύ καλή δουλειά στην παραγωγή ελκυστικών εικόνων με μια μικρή αίσθηση υπερκορεσμού. Δεν είναι η πιο ουδέτερη κάμερα, αλλά η ενίσχυση της οξύτητας των λεπτομερειών και του κορεσμού είναι αρκετά λεπτή. Μου άρεσαν πολύ οι εικόνες απευθείας από την κάμερα. Επιπλέον, η εφαρμογή HDR της Realme κάνει καλύτερη δουλειά στο να εξουδετερώσει τα highlights από τη σειρά Redmi Note. Ο χρωματικός συντονισμός στην εξαιρετικά ευρεία και τυπική κάμερα δεν είναι συνεπής, κάτι που έχουμε ξαναδεί και σε άλλα τηλέφωνα Realme. Θα παρατηρήσετε ότι η εξαιρετικά ευρεία κάμερα σπρώχνει την αντίθεση αρκετά για να κάνει τις εικόνες να αναδύονται.
Η κύρια κάμερα είναι το αστέρι της παρουσίασης όμως εδώ με μια ομοιόμορφη έκθεση και αντίθετες εικόνες που φαίνονται υπέροχες αναρτημένες στα κοινωνικά μέσα. Επιπλέον, το τηλέφωνο διατηρεί πολύ καλή λεπτομέρεια και η μείωση του θορύβου στις εικόνες από την κύρια κάμερα δεν είναι πολύ επιθετική ώστε να δείχνει αλλοιωμένη η φωτογραφία.
Οι εικόνες σε εσωτερικούς χώρους καταγράφονται αρκετά καλά, αν και μπορείτε σίγουρα να δείτε τα επίπεδα θορύβου να ανεβαίνουν καθώς η μέρα γίνεται πιο σκοτεινή αλλά σε αυτό το σημείο τιμών δύσκολα θα βρείτε καλύτερη κάμερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η ενσωματωμένη νυχτερινή λειτουργία είναι πρακτική σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Θα χρειαστείτε σταθερά χέρια (όχι τόσο όσο σε άλλες κάμερες καθώς θέλει λίγα δευτερόλεπτα το Realme 8 Pro να αποθανατίσει μια εικόνα), αλλά είναι πιθανό να έχετε χρήσιμα αποτελέσματα, αν και τα επίπεδα θορύβου είναι ακόμα αρκετά υψηλά.
Το τηλέφωνο διαθέτει επίσης κάμερα 2MP macro, σύμφωνα με την τάση για συσκευές μεσαίου προϋπολογισμού. Κάνει μια πολύ καλή δουλειά στη λήψη φωτογραφιών από κοντά, αλλά η ανάλυση είναι πολύ χαμηλή για οποιαδήποτε σοβαρή φωτογραφία και θα χρειαστείτε καλό φωτισμό για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες αυτής της κάμερας.
Το Realme έχει επίσης ενσωματώσει μια σειρά από λειτουργίες λογισμικού, όπως μια λειτουργία tilt-shift, καθώς και μια λειτουργία έναστρου ουρανού που βασίζεται σε χρονικές λήψεις αν και εδώ θα χρειαστείτε τρίποδο αλλιώς δύσκολα θα βγάλετε μια καθαρή φωτογραφία. Πάντως στις δοκιμές μας πετύχαμε μερικές ωραίες λήψεις. Η εγγραφή βίντεο ολοκληρώνεται στα 4K στα 30fps ή στα 1080p σε 30/60/120/480fps. Βρήκα το υλικό να είναι καλά κορεσμένο όπως οι εικόνες, με αρκετά χαμηλό θόρυβο. Τα βίντεο με χαμηλό φωτισμό, ωστόσο, είναι στην καλύτερη μέση τιμή.
Η μπροστινή κάμερα 16MP selfie έχει πολύ καλή ισορροπία λευκού, αλλά υπάρχει λίγο λανθάνων χρόνος εδώ. Θα θέλατε να κρατήσετε τη φωτογραφική μηχανή σταθερή για να έχετε μια καθαρή λήψη. Υπάρχουν επίσης ενδεικτικά σημάδια βελτίωσης του δέρματος ακόμη και όταν η λειτουργία ομορφιάς είναι απενεργοποιημένη. Αλλά για τα social media θα πάρετε αρκετά καλές selfies.
Realme 8 Pro Μπαταρία
Συσκευάζοντας μπαταρία 4500mAh, αυτός είναι ένας τομέας όπου το Realme 8 Pro είναι νικητής. Η μπαταρία θα κρατήσει όλη την ημέρα χωρίς κανένα πρόβλημα και θα μπορούσα εύκολα να πάρω 6-7 ώρες χρόνου οθόνης με μέτρια χρήση, συμπεριλαμβανομένων λίγων λεπτών παιχνιδιού. Η φόρτιση του τηλεφώνου είναι αρκετά γρήγορη, καθώς και η γρήγορη φόρτιση 50W είναι μια από τις ταχύτερες επιλογές στην κατηγορία. Είναι ενδιαφέρον ότι η Realme διαθέτει έναν φορτιστή 65W στο κουτί, παρόλο που το τηλέφωνο έρχεται με ανώτατο όριο φόρτισης 50W. Πάντως αξίζει να σημειωθεί, ότι χρειάζονται περίπου μόλις 50 λεπτά από το μηδέν έως το 100%. Όχι κακό.
Το τηλέφωνο δεν υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση, αλλά αυτό δεν αποτελεί μεγάλη απώλεια σε αυτό το σημείο τιμών, αν και θα ήθελα να δω την Realme να κάνει το "άλμα" και εδώ.
Τιμή και διαθεσιμότητα
Τιμή Ελλάδος με προσφορά προπαραγγελίας.
Το realme 8 Pro θα έρθει σε μία παραλλαγή 8Gb RAM +128GB εσωτερικής αποθήκευσης από 329 € στα 299 € (ισχύει από 08/04 έως και 13/04)
follow us
Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε Facebook, Instagram, Youtube