Όπως θα περίμενε κανείς, ο μεταλλικός σχεδιασμός είναι πολύ πιο στιβαρός και τολμώ να πω μοναδικός, σε ένα τμήμα όπου σχεδόν όλα τα smartphone χρησιμοποιούν ένα μείγμα πλαστικών και γυάλινων υλικών. Εκτός από αυτό, το OnePlus Nord 4 διαθέτει μεγαλύτερη μπαταρία, αντλεί ενέργεια από ένα νέο chipset της Qualcomm και προσφέρει λειτουργίες AI για να συμβαδίζει με την τάση. Όλες αυτές οι αναβαθμίσεις το κάνουν να αξίζει τον κόπο; Ας μάθουμε.
Το OnePlus Nord 4 το είχα στα χέρια μου για αρκετές ημέρες ώστε να αποκτήσω μια ολοκληρωμένη άποψη για την συσκευή. Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά τι προσφέρει το smartphone και αν μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα στον ανταγωνισμό της κατηγορίας του.
Θετικά
- Συμπαγής, ανθεκτική μεταλλική κατασκευή.
- Εξαιρετική διάρκεια ζωής μπαταρίας
- Εξαιρετική απόδοση επεξεργαστή για την κατηγορία.
- Η κύρια κάμερα παράγει ωραίες φωτογραφίες μέρα και νύχτα.
- 4 χρόνια σημαντικών ενημερώσεων λογισμικού.
Αρνητικά
- Η υπερευρυγώνια και selfie κάμερα δεν ανταποκρίνονται στην κατηγορία
- Ο ρυθμός ανανέωσης είναι ασυνεπής, σπάνια φτάνει τα 120Hz.
Βαθμολογία
Σχεδιασμός
Οθόνη
Επιδόσεις
Κάμερα
Μπαταρία
Σχέση Αξίας/Τιμής
8.8
8.7
8.8
8.9
8.7
8.9
Συνολικά
Το OnePlus Nord 4 παραμένει ανταγωνιστικό στο εύρος τιμών του, προσφέροντας μια μοναδική σχεδιαστική προσέγγιση, εξαιρετική διάρκεια μπαταρίας, γρήγορη φόρτιση και εξαιρετική απόδοση χάρη στο τσιπ Snapdragon 7+ Gen 3. Η κάμερα δεν είναι το δυνατό σημείο της συσκευής, αλλά τείνουμε να μας αρέσουν οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με την κύρια κάμερα. Ωστόσο, η απουσία σταθεροποιημένης εγγραφής βίντεο 4K είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα.
Oneplus Nord 4 κριτική
Σχεδιασμός
Όπως ανέφερα, το Nord 4 έχει ένα μεταλλικό σώμα και η OnePlus έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Παρά τη στιβαρή κατασκευή του, το smartphone διαθέτει λεπτό σχεδιασμό και δεν αισθάνεται υπερβολικά βαρύ. Προσέξτε, αυτό γίνεται μετά την προσθήκη μιας πολύ πιο ογκώδους μπαταρίας 5.500 mAh. Λαμβάνει επίσης πολύ βελτιωμένη βαθμολογία IP (IP65) για προστασία από τη σκόνη και το νερό έναντι της βαθμολογίας IP54 του OnePlus Nord 3.
Δεν είναι όλα μεταλλικά, όμως, καθώς το Nord 4 έχει διχρωμία στο πίσω μέρος. Το επάνω άκρο της πλάτης είναι γυαλί και η OnePlus επεσήμανε ότι έπρεπε να αναδιατάξει τα πράγματα μέσα στο πλαίσιο για να χωρέσει το chipset. Ως αποτέλεσμα, οι δύο κάμερες είναι οριζόντιες για να χωρέσει και η μπαταρία των 5.500 mAh.
Τα πλαϊνά πλαίσια φιλοξενούν τις συνήθεις επιλογές συνδεσιμότητας και κουμπιά. Το κουμπί λειτουργίας είναι εύκολο να το προσεγγίσετε με τον αντίχειρά σας. Το Alert Slider υπάρχει και βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του πλαισίου, κοντά στην επάνω γωνία.
Συνολικά, μας αρέσει το σχέδιο της συσκευής. Μπορεί να γλιστράει λίγο παραπάνω, αλλά έχει εξαιρετική αίσθηση, φαίνεται ωραίο και σίγουρα ξεχωρίζει από το πλήθος με τον αλουμινένιο σχεδιασμό του. Τα IR Blaster έχουν γίνει κοινά στα νέα smartphones της OnePlus και υπάρχει ένα και στο Nord 4. Εκτιμώ αυτήν την προσθήκη, καθώς μπορώ να ελέγξω σχεδόν τα πάντα στο σπίτι (τηλεόραση, προβολέα και AC) απευθείας με το smartphone. Ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένα προβλήματα συμβατότητας εάν οι οικιακές σας συσκευές είναι παλιότερες.
Οθόνη
Προερχόμενο από την προηγούμενη γενιά Nord 3, το νεότερο Nord 4 διατηρεί το ίδιο πάνελ OLED 6,74 ιντσών με ρυθμό ανανέωσης 120 Hz και ανάλυση 2.772 x 1.240 px, η οποία είναι ελαφρώς υψηλότερη από ό,τι θα περίμενε κανείς από ένα τηλέφωνο αυτής της κατηγορίας. Η χρήση της ίδιας οθόνης είναι αρκετά εντάξει καθώς το Nord 3 είχε μία πολύ καλή οθόνη ούτως ή άλλως.
Υποστηρίζει περιεχόμενο HDR10+ καθώς και Widevine L1 για ροή υψηλής ποιότητας στο Netflix και στο Amazon Prime. Έχετε επίσης τη λειτουργία Ultra HDR για την εμφάνιση επιπλέον φωτεινών σημείων στις φωτογραφίες σας στη Συλλογή.
Όσον αφορά την αναγνωσιμότητα, η οθόνη μπορεί να είναι αρκετά φωτεινή όταν χρειάζεται. Πήραμε έως και 1.163 nits στην αυτόματη λειτουργία. Αυτό είναι αρκετό για άνετη χρήση σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και τις πιο φωτεινές ηλιόλουστες μέρες.
Η OnePlus ισχυρίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 nit, αλλά αυτό συμβαίνει κατά πάσα πιθανότητα όταν εμφανίζεται περιεχόμενο έτοιμο για HDR και σε μικρές περιοχές στην οθόνη. Ο έλεγχος του ρυθμού ανανέωσης δεν είναι ο βέλτιστος και υπάρχουν ορισμένα προβλήματα όπως πέρυσι. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε το smartphone σε λειτουργία αυτόματης επιλογής, φτάνει μόνο τα 90 Hz σε πολλές από τις εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του Google Chrome και της προεπιλεγμένης εφαρμογής Gallery. Ωστόσο, τα 120 Hz εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα στα μενού συστήματος.
Επιδόσεις
Οι λάτρεις των τηλεφώνων μπορεί να δουν ότι το OnePlus Nord 4 διαθέτει ένα chipset Snapdragon 7+ Gen 3 και να μην εντυπωσιαστούν με το «7», που υποδηλώνει ότι πρόκειται για επεξεργαστή μεσαίας κατηγορίας. Θα ήμουν το ίδιο αν δεν ξεκινούσα τη διαδικασία δοκιμών μου με μια δοκιμή αναφοράς.
Στη δοκιμή αναφοράς Geekbench 6, το OnePlus Nord 4 επέστρεψε μια εκπληκτικά ισχυρή βαθμολογία πολλαπλών πυρήνων 3863, η οποία το τοποθετεί πάνω από τα περισσότερα smartphone στην ίδια τιμή.
Αυτή είναι μεγάλη δύναμη για ένα τηλέφωνο μεσαίας κατηγορίας και οι καθημερινές μου δοκιμές ταιριάζουν με τις υψηλές ελπίδες που ανταποκρίθηκαν στο σκορ. Το Nord είναι ένα θηρίο για gaming, το οποίο ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στους περισσότερους τίτλους παιχνιδιών που έπαιξα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παίξω λίγο παραπάνω κατά την διάρκεια των δοκιμών μου.
Χρησιμοποιούσα το μοντέλο τηλεφώνου 16 GB RAM, το οποίο συνοδεύεται από απολαυστική αποθήκευση 512GB η οποία είναι παραπάνω από αρκετή και αντισταθμίζει την έλλειψη κάρτας SD.
Κάμερες
Η κύρια κάμερα 50MP χρησιμοποιεί τώρα έναν αισθητήρα Sony Lytia LYT-600, ο οποίος έχει μέγεθος 1/1,95" - σημαντικά μικρότερος από τον 50MP Sony IMX890 1/1/56" που χρησιμοποιήθηκε στην προηγούμενη γενιά. Η μονάδα ultrawide παραμένει η ίδια, ενώ η αποκλειστική λήψη μακροεντολών 2MP από πέρυσι έχει φύγει - δυστυχώς, δεν θα χαθεί.
Το Nord 4 διατηρεί επίσης την ίδια μονάδα selfie από πέρυσι. Είναι εξοπλισμένο με αυτόματη εστίαση.
Το νέο Nord 4 βγάζει εκπληκτικά καλές φωτογραφίες με την κύρια κάμερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν είναι ότι περιμέναμε χαμηλή ποιότητα, αλλά ήμασταν δύσπιστοι σχετικά με τον νεότερο, αλλά μικρότερο αισθητήρα 50MP στην αρχή. Ωστόσο, το Nord 4 μας απέδειξε ότι ο νέος αισθητήρας κάνει πολύ καλή δουλειά σε φως ημέρας.
Οι φωτογραφίες περιέχουν μια αξιοπρεπή ποσότητα λεπτομέρειας, είναι ευκρινείς χωρίς υπερβολική όξυνση και το δυναμικό εύρος είναι αρκετά μεγάλο. Σίγουρα, ορισμένες σκηνές υψηλής αντίθεσης αποτελούν πρόκληση για το Nord 4, αλλά το σύστημα τις χειρίζεται αρκετά καλά ανεξάρτητα από αυτό. Τα χρώματα είναι σχετικά ακριβή. Δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε ορατό θόρυβο ακόμη και σε πιο δύσκολα εσωτερικά περιβάλλοντα.
Με ενεργοποιημένη τη λειτουργία Auto Night, μπορείτε να περιμένετε να ενεργοποιείται πιο συχνά. Όμως, παρά την επιβολή της νυχτερινής λειτουργίας, οι νυχτερινές φωτογραφίες φαίνονται αρκετά φυσικές. Δεν υπάρχει υπερβολική όξυνση ή ακραία μετα-επεξεργασία. Οι σκιές είναι επίσης καλοδιατηρημένες, αλλά με αρκετή λεπτομέρεια και σε αυτές. Η λεπτομέρεια είναι άφθονη, αλλά η ευκρίνεια θα μπορούσε να είναι καλύτερη σε ορισμένες περιπτώσεις. Το δυναμικό εύρος είναι εντυπωσιακό και ο θόρυβος σχεδόν ανύπαρκτος. Τα δείγματα φαίνονται καθαρά και ζωντανά.
Σε σύγκριση με τις περισσότερες υλοποιήσεις υπερευρυγώνιας κάμερας ανάλυσης 8MP, το Nord 4 τα πάει καλά από αυτή την άποψη. Ο μικροσκοπικός αισθητήρας παράγει σχετικά λεπτομερείς φωτογραφίες με καλή αντίθεση και ακριβή χρώματα, αλλά με περιορισμένο δυναμικό εύρος και ανεπαρκή ευκρίνεια. Παρατηρήσαμε ότι η Νυχτερινή λειτουργία χρειάζεται πολύ χρόνο για να τραβήξετε μια φωτογραφία. Στις περισσότερες σκηνές, αναγκαστήκαμε να μείνουμε σταθεροί για τουλάχιστον 3-4 δευτερόλεπτα. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να σωθούν οι φωτογραφίες. Είναι εξαιρετικά απαλά, με χαμηλή αντίθεση και ασαφή λεπτομέρειες. Ωστόσο, το δυναμικό εύρος είναι ιδιαίτερα επαρκές.
Η ποιότητα των selfie είναι αρκετά υποτονική. Οι φωτογραφίες που τραβήξαμε είναι απαλές, αν και λεπτομερείς, με χαμηλή αντίθεση, χαμηλό κορεσμό χρωμάτων και δυναμικό εύρος που θα μπορούσαν να κάνουν κάποια βελτίωση.
Εγγραφή βίντεο
Το smartphone υποστηρίζει εγγραφή βίντεο 4K έως και 60 fps με την κύρια πίσω κάμερα και έως και 1080p@30fps με την υπερευρυγώνια κάμερα λόγω της περιορισμένης ανάλυσης του αισθητήρα. Η μπροστινή κάμερα περιορίζεται επίσης στα 1080p@30fps.
Ίσως το μεγαλύτερο λάθος είναι η έλλειψη EIS κατά την εγγραφή βίντεο 2160p, ακόμη και στα 30 fps. Καλό είναι ότι υπάρχει μια λειτουργία Ultra Steady που μιμείται τη σταθεροποίηση της κάμερας δράσης, αλλά καταγράφει σε 1080p στα 60 fps.
Φόρτιση και Μπαταρία
Το Nord 4 υποστηρίζει φόρτιση 100W SuperVOOC, κάτι που μπορεί να μην ακούγεται σαν σημαντικό βήμα σε σχέση με το περσινό πρωτόκολλο φόρτισης 80W, αλλά κάνει τη διαφορά. Το Nord 4 μπορεί να φορτίσει πλήρως σε 30 λεπτά, κάτι που είναι εντυπωσιακό από μόνο του και το βάζει μπροστά από τους περισσότερους ανταγωνιστές του. Αλλά και πάλι, το Nord 3 ολοκληρώνει μια ολόκληρη περίοδο φόρτισης σε 34 λεπτά με τον φορτιστή 80W. Δυστυχώς δεν υπάρχει φορτιστής στην συσκευασία οπότε θα πρέπει να αγοράσετε εσείς έναν.
Το OnePlus Nord 4 προσφέρει μεγάλη μπαταρία 5.500 mAh και λειτουργεί με έναν αρκετά αποδοτικό Snapdragon 7+ Gen 3. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συσκευή είναι μία από τις καλύτερες στην κατηγορία της όσον αφορά την αντοχή καθώς σύμφωνα με τις δοκιμές μας μπορεί να κρατήσει μιάμιση ημέρα κανονικής χρήσης και μία ολόκληρη ημέρα έντονης χρήσης, και υποθέτουμε ότι το λογισμικό θα πρέπει επίσης να είναι επαινεθεί γι' αυτό.
follow us
Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε Facebook, Instagram, Youtube