Η νέα δυνατότητα του OnePlus 13 μπορεί να χαράξει πορεία για τα μελλοντικά smartphone

Μια από τις πιο συναρπαστικές συσκευές του επόμενου έτους – το OnePlus 13 - ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στην Κίνα σε λίγες ημέρες από τώρα, δίνοντάς μας ένα θεαματικό teaser για το τι θα μας έρθει όταν το τηλέφωνο γίνει διεθνές.

Η νέα δυνατότητα του OnePlus 13 μπορεί να χαράξει πορεία για τα μελλοντικά smartphone

 Όπως συμβαίνει συνήθως με τα τηλέφωνα της εταιρείας, φαίνεται ότι γνωρίζουμε ήδη σχεδόν τα πάντα για την επόμενη ναυαρχίδα, και ναι, η OnePlus σίγουρα φαίνεται να πιέζει τα όρια ακόμη περισσότερο μεγαλώνοντας τον ανταγωνισμό και δείχνοντας το μέλλον.

Ενώ όλα τα χαρακτηριστικά ακούγονται αρκετά ενδιαφέροντα, μια τελευταία φήμη είναι ιδιαίτερα συναρπαστική. Ο τοπικός υψηλός ρυθμός ανανέωσης έχει τη δυνατότητα να είναι ένα άλλο σημαντικό άλμα στην τεχνολογία οθόνης, πιθανότατα ένα για το οποίο θα ακούμε περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

Ο ρυθμός ανανέωσης οθόνης σήμερα

Οι περισσότερες ναυαρχίδες σήμερα υποστηρίζουν 120 Hz, πράγμα που σημαίνει ότι η οθόνη ανανεώνεται 120 φορές το δευτερόλεπτο, παρέχοντας ομαλά οπτικά για εργασίες όπως η κύλιση ή το παιχνίδι. Αρχικά, διορθώθηκαν οι υψηλοί ρυθμοί ανανέωσης: μπορούσατε είτε να το ρυθμίσετε στα τυπικά 60 Hz, στην επιλογή μεσαίας εμβέλειας 90 Hz ή στην υψηλή ρύθμιση 120 Hz, με τις οθόνες να μην μπορούν να αλλάξουν μεταξύ των ίδιων των διαφορετικών λειτουργιών.

Το 2020, αποκτήσαμε τα πρώτα τηλέφωνα με ρυθμό ανανέωσης δυναμικής εναλλαγής–– Τα Galaxy Note 20 Ultra και Galaxy Z Fold 2 της Samsung είχαν οθόνες LTPO που εναλλάσσονταν αυτόματα και απρόσκοπτα μεταξύ 48Hz, 60Hz, 96Hz και 120Hz.

Η τεχνολογία LTPO (η οποία παρεμπιπτόντως αναπτύχθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την Apple) έχει από τότε εξελιχθεί και επί του παρόντος έχουμε οθόνες που μπορούν να αλλάζουν δυναμικά μεταξύ 1 και 120 Hz.

Τι ακριβώς είναι ο «τοπικός υψηλός ρυθμός ανανέωσης»;

Επί του παρόντος, όλες οι οθόνες υψηλού ρυθμού ανανέωσης ανανεώνουν ολόκληρη την οθόνη με τον ίδιο ρυθμό. Αν και οι οθόνες LTPO είναι ήδη πιο αποτελεσματικές από τις παραδοσιακές OLED 60 Hz, η συνεχής ανανέωση ολόκληρης της οθόνης δεν είναι πολύ αποτελεσματική, επομένως υπάρχει σίγουρα περιθώριο βελτίωσης.

Εδώ παίζουν ρόλο η OnePlus και η επόμενη ναυαρχίδα της. Το OnePlus 13 θα επιτρέψει την ανανέωση διαφορετικών τμημάτων της οθόνης με διαφορετικές ταχύτητες, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα στοιχεία ενδέχεται να ανανενωθούν στα 120Hz, ενώ άλλα στατικά θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 1Hz.

Φανταστείτε ότι παρακολουθείτε ένα βίντεο στο YouTube και διαβάζετε τα σχόλια κάτω από αυτό. Η οθόνη του OnePlus 13 θα ανανεώσει το βίντεο κλιπ με τον εγγενή ρυθμό καρέ του, ενώ τα σχόλια παρακάτω θα αποδοθούν με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό ανανέωσης, εξοικονομώντας ενέργεια, αλλά θα σας προσφέρουν την ίδια εμπειρία χρήστη που θα περιμένατε.

Οι συνέπειες εξοικονόμησης ενέργειας από αυτό είναι τεράστιες. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι αρκετά καλή στις περισσότερες συσκευές αυτές τις μέρες, αλλά με τέτοια τεχνολογία οθόνης, μπορούμε πιθανώς να περιμένουμε μεγάλα κέρδη στην πιθανή διάρκεια ζωής της μπαταρίας, η οποία είναι πάντα μια απόλυτη νίκη για τους χρήστες.

Ο τοπικός ρυθμός ανανέωσης θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση των μελλοντικών οθονών OLED και επομένως να ενισχύσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου σας, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε ανομοιόμορφο περιεχόμενο, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις χρήσης.

Ειλικρινά, με την τεχνολογία οθόνης που βρίσκεται επί του παρόντος σε τέλμα και εξελίσσεται μόνο με τον τρόπο ενίσχυσης της μέγιστης φωτεινότητας, μια τέτοια εξέλιξη της αλλαγής του υψηλού ρυθμού ανανέωσης είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη για τους χρήστες.

follow us

Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε FacebookInstagramYoutube

Web designer τα τελευταία 12 χρόνια. Στον ελεύθερο του χρόνο παιδεύεται (και παιδεύει) με οτιδήποτε πέσει στα χέρια του, από υπολογιστές, κινητά, gadgets μέχρι φωτογραφικές μηχανές ( Μετά δεν λειτουργεί Τίποτα!).