Η ΕΕ λέει ότι οι αφαιρούμενες μπαταρίες smartphone θα επιστρέψουν το 2027

Η Apple αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο iPhone με θύρα φόρτισης USB-C αργότερα φέτος και πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ευρώπη. Αφού αποφάσισε ότι τα περισσότερα προσωπικά ηλεκτρονικά είδη θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη θύρα USB-C, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστρεψε την προσοχή του στις μπαταρίες smartphone, προωθώντας μια πρόταση από πέρυσι.

Η ΕΕ λέει ότι οι αφαιρούμενες μπαταρίες smartphone θα επιστρέψουν το 2027

Μια νέα πρόταση φαίνεται ότι οδεύει προς έγκριση και όπως φαίνεται θα απαιτεί όλα τα smartphone να έχουν αφαιρούμενες μπαταρίες έως το 2027. Εάν ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, ο κανονισμός θα αφήσει στους κατασκευαστές smartphone τέσσερα χρόνια να αποφασίσουν πώς να αλλάξουν τα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανόνες, οι κάτοχοι smartphone θα πρέπει να μπορούν να αφαιρούν τις μπαταρίες από τα τηλέφωνά τους χωρίς ειδικά εργαλεία ή ειδικές γνώσεις. Όλα τα πιο δημοφιλή τηλέφωνα του σήμερα απαιτούν και τα δύο. Αυτό ισχύει και για άλλα προϊόντα με μπαταρίες όπως ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά οχήματα, φορητούς υπολογιστές και άλλα.

Τα περισσότερα smartphone έχουν τυποποιηθεί ως προς τη μορφή της επίπεδης γυάλινης πλάκας—γυάλινη οθόνη, γυάλινη πλάτη και ένα πλαίσιο από αλουμίνιο ή κάποιο άλλο υλικό στη μέση. Για να μπείτε σε αυτές τις συσκευές, χρειάζεστε συνήθως μια πηγή θερμότητας και κάτι για να ξεκολλήσετε το πλαίσιο. Και μόλις μπείτε εκεί, η μπαταρία πιθανότατα θα κρυφτεί από άλλα εξαρτήματα και θα κολληθεί στη θέση της. Φαίνεται ότι τίποτα από αυτά δεν θα επιτρέπεται σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ.

Φυσικά, όλοι είχαμε τηλέφωνα με αφαιρούμενες μπαταρίες πριν από μερικά χρόνια, αλλά η Apple τελικά άλλαξε το μοντέλο της και όλοι άρχισαν να κατασκευάζουν τηλέφωνα με μη αφαιρούμενες μπαταρίες. Τα πλεονεκτήματα για τους κατασκευαστές είναι ξεκάθαρα — αν δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την έξοδο της μπαταρίας, μπορείτε να σχεδιάσετε ένα πιο κομψό τηλέφωνο με αντοχή στο νερό και τη σκόνη. Ωστόσο, οι μπαταρίες υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου και συνήθως πρέπει να αντικαθίστανται κάθε λίγα χρόνια. Καθώς η ΕΕ πιέζει για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, οι κανόνες θα δημιουργήσουν μια «κυκλική οικονομία» στην οποία οι κατασκευαστές συλλέγουν και ανακυκλώνουν αυτές τις εύκολα αφαιρούμενες μπαταρίες. Οι καταναλωτές θα είναι επίσης πιο εύκολο να διατηρήσουν το τηλέφωνό τους σε λειτουργία με μια αλλαγή μπαταρίας, μειώνοντας τον αριθμό που πετιέται στον κάδο.

Τεχνικά, οι νέοι κανόνες θα ισχύουν μόνο στην Ευρώπη, αλλά οι κατασκευαστές smartphone δεν θα μπουν στον κόπο να παράγουν ειδικά SKU υλικού για την ΕΕ. Όπως είδαμε με την απόφαση της Apple να μεταβεί στο USB-C, η Ευρώπη έχει αρκετή επιρροή για να αλλάξει τον τρόπο σχεδίασης αυτών των συσκευών. Και μπορεί να υπάρξει πολύς επανασχεδιασμός τα επόμενα χρόνια.

Η προϋπόθεση ότι οι μπαταρίες βγαίνουν χωρίς εργαλεία θα μπορούσε να σημαίνει επιστροφή στις πόρτες μπαταριών και στα πίσω πάνελ που κουμπώνουν, κάτι που δεν είναι καλό από την άποψη της στεγανότητας των συσκευών. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τα τηλέφωνα πιο ογκώδη ή να μειώσει τη χωρητικότητα της μπαταρίας και μπορεί να δούμε λιγότερες συσκευές μεσαίας κατηγορίας με αξιολογήσεις IP ή ασύρματη φόρτιση.

Οι μηχανικοί πιθανότατα θα εργάζονται υπερωρίες για να καταλάβουν πώς να κάνουν τα πτυσσόμενα συμβατά, καθώς αυτές οι συσκευές έχουν συχνά περισσότερα από ένα κελιά συνδεδεμένα μεταξύ τους κατά μήκος του μεντεσέ. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι μια άξια αντιστάθμιση για μια μπαταρία που μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα.

follow us

Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε FacebookInstagramYoutube

Και πάντα υπάρχει κάποιος που θέλει να γράφει αλλά να μην φαίνεται το όνομα του και η φωτογραφία του