Μεταχειρισμένα smartphone: Γιατί δεν θέλω να τα αγοράσω

Η τιμή των τηλεφώνων υψηλής τεχνολογίας συνεχίζει να ανεβαίνει κάθε χρόνο ειδικά για τα high-end smartphones, έτσι, τα μεταχειρισμένα τηλέφωνα είναι μία λύση. Οι αγορές από δεύτερο χέρι μπορούν να σας εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα, δεν αμφισβητείται αυτό το γεγονός.

Μεταχειρισμένα smartphone: Γιατί δεν θέλω να τα αγοράσω

Αλλά τα μεταχειρισμένα smartphone δεν είναι πάντα η φθηνότερη επιλογή και σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως πληρώσετε πολύ ακριβά μια τέτοια αγορά. Όπως τα αυτοκίνητα, έτσι και τα smartphone γρήγορα χάνουν την αξία τους σε σημείο να κοστίζουν πολύ χαμηλότερα από την αρχική λιανική τους τιμή.

Και αυτό κάνει τα aftermarket smartphones να μοιάζουν σαν μια απίστευτη ευκαιρία. Ίσως δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά το πιο πρόσφατο iPhone, αλλά, ένα iPhone δύο ετών κάνει σχεδόν τα ίδια πράγματα και κοστίζει μερικές εκατοντάδες λιγότερο.

Αυτές οι εξοικονομήσεις γίνονται ακόμη πιο σημαντικές όταν ψωνίζετε για μια μεταχειρισμένη συσκευή Android. Πάρτε για παράδειγμα το Samsung Galaxy S21. Αυτό το τηλέφωνο είναι σχεδόν πανομοιότυπο με τον διάδοχό του, το Galaxy S22. Αλλά όταν το Galaxy S22 κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2022, θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο Galaxy S21 για περίπου 450 με 500 €. Αυτή είναι σχεδόν η μισή τιμή!

Τώρα, ξέρω ότι μπορείτε να αγοράσετε ένα νέο τηλέφωνο της μεσαίας κατηγορίας για λιγότερο από 300 €. Θέλω όμως να αναφέρω γρήγορα ότι τα παλιά τηλέφωνα υψηλής τεχνολογίας διαθέτουν καλύτερη ποιότητα κατασκευής και καλύτερες κάμερες από φθηνές, νέες επιλογές. Ένα μεταχειρισμένο τηλέφωνο μπορεί να μην είναι πάντα η καλύτερη φθηνότερη επιλογή, αλλά συνήθως έχει καλύτερη τιμή.

Αλλά οι αγορές μεταχειρισμένων smartphone συνοδεύονται από κινδύνους

used smartphones broken

Δυστυχώς, η αγορά των μεταχειρισμένων smartphones μπορεί να είναι λίγο (έως αρκετά) επικίνδυνη. Ακόμα κι αν ένα τηλέφωνο που φαίνεται υπέροχο από έξω και εξαιρετικά προσεγμένο, δεν ξέρετε τι έχει περάσει και μπορεί να μην λάβετε τα χρήματά σας πίσω αν κάτι πάει στραβά.

Ας πούμε ότι σε ένα μεταχειρισμένο τηλέφωνο αντικαταστάθηκε η οθόνη του. Το τηλέφωνο μπορεί να φαίνεται και να λειτουργεί σωστά, αλλά η στεγανή σφράγιση ανάμεσα στην οθόνη και το σώμα του έχει πλέον παραβιαστεί. Για να μην αναφέρουμε, ότι η οθόνη αντικατάστασης μπορεί να μην είναι τόσο ανθεκτική, επομένως μπορεί να βρεθείτε να πληρώνετε για επισκευές νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι μπαταρίες παρουσιάζουν επίσης ένα άβολο πρόβλημα. Ακόμη και ο πιο ευγενικός και προσεκτικός άνθρωπος στον κόσμο θα φθείρει την μπαταρία ενός τηλεφώνου—έτσι λειτουργούν οι μπαταρίες. Εάν το τηλέφωνο έχει χρησιμοποιηθεί πολύ, η μπαταρία του μπορεί να μην κρατάει μια ολόκληρη μέρα πια. Λέγοντας για την μπαταρία δεν μπορώ να μην σχολιάσω και την χρήση που μπορεί να έχει γίνει στο smartphone, τις εργατοώρες που έχει δουλέψει και φυσικά τι εργασίες έχει κάνει. Αν πχ ένα smartphone είχε γίνει παιχνιδομηχανή ο επεξεργαστής του έχει "κουραστεί" καθώς έχει ανεβάσει πολύ περισσότερη θερμοκρασία (πράγμα που φθείρει όλη τη συσκευή) από ένα κινητό στο οποίο γινόταν μια απλή καθημερινή χρήση.

Επίσης υπάρχει και η χειρότερη περίπτωση, όταν αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο τηλέφωνο που είναι σπασμένο ή κλεμμένο. Γνωρίζω πολλούς (αυτό το διάστημα που γράφω στο techfreaks.gr) που μου έχουν πει ότι αν η συσκευή τους πέσει ή χτυπηθεί κάπου την βάζουν άμεσα για πώληση ώστε να πάρουν καινούργια. Τώρα η συσκευή μπορεί να μην έχει πάθει τίποτα εσωτερικά προς το παρόν αλλά δεν μπορεί κανείς να σας εγγυηθεί ότι δεν θα εμφανίσει προβλήματα στο μέλλον. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι θα σας το πει ο πωλητής και δεν θα το αποκρύψει για να κρατήσει υψηλότερα την τιμή.

Ή ένα ακόμα συχνό φαινόμενο είναι το smartphone να έχει πέσει σε νερό και το πρόβλημα να εμφανιστεί αρκετούς μήνες αργότερα. Σίγουρα αυτές οι σκέψεις δεν είναι ο κανόνας αλλά όταν αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο smartphone ειδικά από ιδιώτη δεν υπάρχει καμία εγγύηση.

Η εύρεση ενός μεταπωλητή που προσφέρει εγγύηση, δωρεάν επιστροφές ή εγγύηση επιστροφής χρημάτων θα σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα . Αν και αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι η μεταπωλητής θα αναγνωρίσει ότι το κινητό είχε πρόβλημα πριν το πουλήσει και δεν θα προσπαθήσει να φορτώσει σε εσάς το πρόβλημα. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει ακόμα και εταιρίες από τις οποίες αγοράσατε νέα συσκευή να βρίσκουν λόγους να μην καλύψουν την εγγύηση.

Τελικά να αγοράσω μεταχειρισμένο smartphone ή όχι;

Αν και γενικά εγώ δεν είμαι υπέρ της αγοράς used smartphones δεν μπορώ να πω σε κάποιον να μην το κάνει. Αλλά θεωρώ ότι πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση που δεν θα πάνε όλα τέλεια, ειδικά για τους λόγους που σας ανέφερα παραπάνω. Και φυσικά να προσπαθήσετε να εκμαιεύσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από τον επίδοξο πωλητή της συσκευής.

Αλλιώς υπάρχει πάντα και η επιλογή να αγοράσετε στα ίδια χρήματα μία καινούργια συσκευή της μεσαίας κατηγορίας που λίγο πολύ θα έχει παρόμοιες επιδόσεις (ίσως λίγο πιο χαμηλές) από μια περσινή ναυαρχίδα. Εταιρείες όπως η Xiaomi, η Realme ακόμα πλέον και οι mid-range συσκευές της Samsung προσφέρουν εξαιρετικό value for money και θα έχετε στα χέρια σας μια καινούργια συσκευή.

follow us

Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε FacebookInstagramYoutube

Web designer τα τελευταία 12 χρόνια. Στον ελεύθερο του χρόνο παιδεύεται (και παιδεύει) με οτιδήποτε πέσει στα χέρια του, από υπολογιστές, κινητά, gadgets μέχρι φωτογραφικές μηχανές ( Μετά δεν λειτουργεί Τίποτα!).
× Progressive Web App | Add to Homescreen

Για να εγκαταστήσετε αυτήν την εφαρμογή Web στο iPhone/iPad σας, πατήστε το εικονίδιο. Progressive Web App | Share Button Και μετά Προσθήκη στην αρχική οθόνη.

× Εγκαταστήστε την εφαρμογή Web του TechFreaks.gr για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!
Mobile Phone
Εκτός σύνδεσης