Το Apple Watch έσωσε τη ζωή ακόμη ενός άνδρα — δείτε πώς

Επισήμως, όσον αφορά την επείγουσα περίθαλψη, το Apple Watch παρακολουθεί και δίνει έγκαιρες προειδοποιήσεις για κολπική μαρμαρυγή (AF), ασυνήθιστους καρδιακούς παλμούς και σοβαρές πτώσεις.

Το Apple Watch έσωσε τη ζωή ακόμη ενός άνδρα — δείτε πώς

Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για να βρείτε παραδείγματα αγοραστών που ισχυρίζονται ότι το Apple Watch τους έσωσε τη ζωή, συνήθως διαγιγνώσκοντας μια άγνωστη καρδιακή πάθηση πριν γίνουν εμφανή τα συμπτώματα.

Αλλά αυτή την εβδομάδα, το Apple Watch έδειξε ότι μπορεί να έχει περισσότερες ιατρικές λειτουργίες από ό,τι γνωρίζει ακόμη και η Apple. Το Apple Watch κατάφερε να σώσει μια άλλη ζωή — και αυτή τη φορά μέσω μιας συνθήκης που το ρολόι δεν ανιχνεύει επίσημα.

Θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες

Τον Οκτώβριο, το Apple Watch του Ken Counihan τον προειδοποίησε ότι η αναπνοή του ήταν αυξημένη — αυξανόμενη από 14 αναπνοές ανά λεπτό σε περίπου 18. Μετά από ακτινογραφία στο εξωτερικό, του χορηγήθηκε κάποια φαρμακευτική αγωγή για τη βρογχίτιδα, αλλά μια περίεργη ειδοποίηση οξυγόνου του αίματος τον έκανε να επιστρέψει στα επείγοντα.

Με τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα να πέφτουν περίπου στα μέσα του 80%, στον Counihan υποβλήθηκαν περισσότερες σαρώσεις και, αυτή τη φορά, οι γιατροί ανακάλυψαν θρόμβους αίματος στους πνεύμονές του. Αυτό, όπως ακούγεται, είναι πολύ σοβαρό και οι γιατροί του είπαν ότι περίπου το 60% των ανθρώπων στο στάδιο του δεν επιβιώνουν τη νύχτα.

"Έχω φίλους που βγήκαν έξω και αγόρασαν ένα Apple Watch ως αποτέλεσμα", είπε στο News 5 του Cleveland. "Μόλις είχα δείπνο με έναν φίλο το άλλο βράδυ και ψάχνει να πάρει ένα Apple Watch τώρα επίσης. Μου έσωσε τη ζωή. Είναι καταπληκτικό."

Πρόβλεψη επεισοδίων δρεπανοκυτταρικού πόνου

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Duke, το Πανεπιστήμιο Northwestern και άλλα έδειξε στοιχεία ότι το Apple Watch μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη επεισοδίων πόνου για τους πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική νόσο.

Οι αγγειοαποφρακτικές κρίσεις, ή VOCs, συχνά οδηγούν σε νοσηλεία ασθενών με δρεπανοκυτταρική αναιμία. Είναι εκεί όπου τα δρεπανοειδή ερυθρά αιμοσφαίρια εμποδίζουν την κυκλοφορία, προκαλώντας δυνητικά βλάβη στα όργανα και είναι αρκετά απρόβλεπτο ως προς το πότε θα χτυπήσει.

Αλλά ένα Apple Watch 3 - πέντε γενιές πίσω από το τρέχον μοντέλο - ήταν αρκετό για να προβλέψει την εμφάνιση του πόνου σε δρεπανοκυτταρικούς ασθενείς. Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021, οι ερευνητές συνέλεξαν 15.683 σημεία δεδομένων από 20 δρεπανοκυτταρικούς ασθενείς. Αυτά τα δεδομένα αναλύθηκαν μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, με το πιο επιτυχημένο μοντέλο να προβλέπει τον πόνο με ακρίβεια 84,5%.

«Είναι μια νέα και εφικτή προσέγγιση και παρουσιάζει μια μέθοδο χαμηλού κόστους που θα μπορούσε να ωφελήσει τους κλινικούς ιατρούς και τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία στη θεραπεία των VOCs», καταλήγει η μελέτη.

Έρχονται περισσότεροι αισθητήρες υγείας στα Apple Watch

Είναι αξιοσημείωτο αυτό που μπορεί να μάθει κανείς από τους λίγους αισθητήρες που υπάρχουν ήδη στα Apple Watches, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή. Γνωρίζουμε ότι η Apple προσπαθεί να σπάσει τις μετρήσεις της γλυκόζης στο αίμα για να βοηθήσει τους διαβητικούς εδώ και χρόνια - κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι δεδομένου του τρέχοντος κόστους παρακολούθησης - αλλά αυτό είναι δυνητικά μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Το 2021, αποδείχθηκε ότι η Apple ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της Rockley Photonics. Η εταιρεία ειδικεύεται σε αισθητήρες που διαβάζουν πολλαπλά σήματα αίματος χωρίς τη χρήση ιατρικού εξοπλισμού, όπως γαλακτικό, αλκοόλ, μονοξείδιο του άνθρακα, αρτηριακή πίεση, οξυγόνο αίματος, θερμοκρασία σώματος, γλυκόζη και άλλα.

Αν και είναι απίθανο να αποκτήσουμε ένα wearable που θα μπορεί να μετρήσει όλα τα παραπάνω (ποιος ξέρει τι θα έκανε αυτό στην τιμή και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας;), είναι συναρπαστικό να σκεφτόμαστε τι θα μπορούσε να γίνει με επιπλέον αισθητήρες σε ένα wearable. Λαμβάνοντας υπόψη τα δύο παραπάνω παραδείγματα, οι επιδιωκόμενοι ιατρικοί σκοποί θα μπορούσαν να είναι μόνο η αρχή.

follow us

Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε FacebookInstagramYoutube

Είμαι η Βάσω και τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με κινητά και κυρίως με συσκευές που αναζητούν οι γυναίκες. Με ενδιαφέρουν συσκευές με ωραία σχεδίαση και καλές κάμερες!
× Progressive Web App | Add to Homescreen

Για να εγκαταστήσετε αυτήν την εφαρμογή Web στο iPhone/iPad σας, πατήστε το εικονίδιο. Progressive Web App | Share Button Και μετά Προσθήκη στην αρχική οθόνη.

× Εγκαταστήστε την εφαρμογή Web του TechFreaks.gr για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!
Mobile Phone
Εκτός σύνδεσης