Η Samsung ξεκινάει το high-end Exynos 9820 Chip για το Galaxy S10

Η Samsung ανακοίνωσε την Τετάρτη το πολυαναμενόμενο Exynos 9820, το τελευταίο της high-end σύστημα σε chip που σχεδόν σίγουρα πρόκειται να τροφοδοτήσει επιλεγμένες παραλλαγές των συσκευών Galaxy S10 και Galaxy Note 10 που πρόκειται να κυκλοφορήσουν το επόμενο έτος.Η εκτόξευση του νέου chip της Samsung σηματοδοτεί την έναρξη της ώθησης της τεχνητής νοημοσύνης της Samsung, καθώς το Exynos 9820 έχει σχεδιαστεί ειδικά για υπολογιστές AI on-the-device, όπως οι Kirin 980 και Kirin 970 της Huawei HiSilicon. Η νέα μονάδα είναι επομένως εξοπλισμένη με μια μονάδα νευρικής επεξεργασίας, έναν επεξεργαστή που υπάρχει ανεξάρτητα από την κύρια CPU της SoC και είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στις εφαρμογές AI. Το Exynos 9820 θα τεθεί σε μαζική παραγωγή μέχρι το τέλος του έτους και θα πρέπει να εμπορευματοποιηθεί στις αρχές του 2019, πιθανώς με τη σειρά Galaxy S10, καθώς και την πρώτη σειρά φορητών συσκευών Android της Samsung.Η Samsung λέει ότι η νέα NPU και η προσαρμοσμένη CPU τέταρτης γενιάς που θα την συνοδεύει θα προσφέρει "νέα διάσταση απόδοσης" στο τμήμα έξυπνων συσκευών. Σε σύγκριση με το Exynos 9810 που βρίσκεται μέσα στις διεθνείς παραλλαγές του Galaxy S9, του Galaxy S9 Plus και του Galaxy Note 9, το Exynos 9820 μπορεί να χειριστεί καθήκοντα AI περίπου επτά φορές ταχύτερα. Ως αποτέλεσμα, όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν το τσιπ θα πρέπει να είναι πολύ πιο ικανές να διαχειρίζονται AI on-device και να εξαρτώνται λιγότερο από το cloud όταν πρόκειται για τεχνολογίες τροφοδοσίας όπως η εκμάθηση μηχανών. Εκτός από τη βελτίωση της απόδοσης, το AI on-the-device έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι εγγενώς πιο ασφαλές, καθώς υπάρχουν λιγότεροι δυνητικοί φορείς επίθεσης στην εξίσωση επεξεργασίας του λόγω του γεγονότος ότι ο υπολογισμός που βασίζεται σε cloud δεν αποτελεί μέρος της λύσης.

Η Samsung έχει ήδη περιγράψει μια σειρά περιπτώσεων χρήσης που είναι πιθανό να εμπορευματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον, δείχνοντας έξυπνα συστήματα κάμερας που μπορούν να ανιχνεύσουν αυτόματα τις σκηνές και να προσαρμόσουν ανάλογα τις παραμέτρους λήψης τους ως μια πιθανή εφαρμογή του NPU που βρέθηκε μέσα στο Exynos 9820. Η ίδια η CPU είναι ταχύτερη από αυτή που χρησιμοποιείται από το Exynos 9820 τόσο με μονό όσο και με πολλαπλό πυρήνα κατά 20 και 15 τοις εκατό αντίστοιχα. Ομοίως, η αποδοτικότητα επεξεργασίας ενός και πολλών πυρήνων έχει βελτιωθεί κατά περίπου 40- και 35%, δήλωσε η Samsung.Το Exynos 9820 βασίζεται σε μια νέα διαδικασία 8nm Low Power Plus FinFET, η οποία από μόνη της είναι μόνο 10% πιο αποδοτική από τη χρησιμοποιούμενη LLP των 10nm για τη δημιουργία του Exynos 9810. Η Samsung ολοκλήρωσε ήδη την ανάπτυξη μιας ακόμη πιο εξελιγμένης διαδικασίας 7nm Extreme, αλλά φαίνεται να την κρατάει για μελλοντικές συσκευές. Το νέο chip υποστηρίζει αναλύσεις WQUXGA (3840 x 2400) και 4K UHD (4096 x 2160), αποθήκευση UFS 3.0, LPDDR4x RAM και έχει οκτώ πυρήνες - σύστημα διπλού πυρήνα (custom CPU), άλλους δύο πυρήνες (Cortex-A75 ) και μια διαμόρφωση τετραπλού πυρήνα (Cortex-A55). Η Samsung δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις ταχύτητες εργοστασιακού ρολογιού του νεότερου SoC.

Η ασφάλεια είναι ένα άλλο μεγάλο σημείο πώλησης του Exynos 9820, με το τσιπ να βασίζεται σε μια φυσικά αθόρυβη λειτουργία για τη διαχείριση ευαίσθητων δεδομένων σε πλήρη απομόνωση χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό κλειδί και έναν κεντρικό διαχειριστή με υποστήριξη για ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων πρωτοκόλλων ασφαλείας. Το Exynos 9820 δεν είναι τσιπ με δυνατότητα 5G αλλά είναι το καλύτερο 4G LTE chip  της εταιρείας που δημιουργήθηκε ποτέ, προσφέροντας υποστήριξη για ταχύτητες λήψης μέχρι 2Gbps χάρη στην ενσωμάτωση ενός νέου μόντεμ LTE Advanced Pro.Το chip είναι επίσης εξοπλισμένο με πυρήνες GPU Mali-G76 που είναι περίπου 40% ταχύτεροι ή 35% πιο αποδοτικοί από τον επεξεργαστή γραφικών που χρησιμοποιείται από το προηγούμενο τσιπ. Ως αποτέλεσμα, οι εφαρμογές AR και VR, καθώς και τα παραδοσιακά παιχνίδια, θα πρέπει να λειτουργούν πολύ καλύτερα. Από την άποψη του άλλου περιεχομένου, το Exynos 9820 υποστηρίζει επίσης έναν κωδικοποιητή πολλαπλών μορφών (MFC), ο οποίος μπορεί να κωδικοποιεί και να αποκωδικοποιεί βίντεο 4K UHD με ταχύτητα μέχρι 150 καρέ ανά δευτερόλεπτο και να χειρίζεται χρώματα 10-bit τα οποία είναι πιο ακριβή, ποικίλα και πιο ρεαλιστικά από την πλειοψηφία των σημερινών λύσεων απόδοσης. Από την άποψη του βίντεο, το Exynos 9820 μπορεί να τραβήξει βίντεο 8K σε 30fps ή 4K UHD σε 150fps. Το τσιπ μπορεί να διαχειριστεί κάμερες εμπρός και πίσω 22 megapixel ή 16-megapixel διπλής κάμερας, επιβεβαίωσε η Samsung, αν και αυτό είναι μόνο μια εκδοχή, καθώς ο επεξεργαστής σημάτων εικόνας του τσιπ μπορεί να χειριστεί έως και πέντε αισθητήρες συνολικά και υποστηρίζει μονάδες υπέρυθρων.

Περισσότερα

fb techfreaks youtube techfreaks

Το techfreaks.gr χρησιμοποιεί cookies για να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες. Αποδεχτείτε τα cookies μας για καλύτερη εμπειρία Μάθετε Περισσότερα