Ο Χειρουργός ΩΡΛ Γεώργιος Καρκατζούλης απαντά για τα προβλήματα ακοής που προκαλούν τα battle royale video games

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια τεράστια αύξηση χρηστών στα παιχνίδια battle royale, και ειδικότερα στο Fortnite και το PUBG. Αν είστε γονείς δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε ακούσει το παιδί σας να αναφέρει κάποιο από αυτά τα παιχνίδια ή να μην το έχετε δει να παίζει στον υπολογιστή, στην κονσόλα ή στο κινητό πολλές ώρες με κάποιο από αυτά τα παιχνίδια.Και τα δύο αυτά (καθώς και πολλά άλλα βέβαια) είναι παιχνίδια στα οποία ο παίχτης βρίσκεται σε μια κατάσταση "πολέμου" με άλλους παίχτες και καλείται να επιβιώσει. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί όπλα, χειροβομβίδες, ρουκέτες, οχήματα και πολλά άλλα μέσα. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι οι παίχτες για να πετύχουν ακόμα καλύτερες επιδόσεις πρέπει να απομονώσουν τους εξωτερικούς ήχους και να αφοσιωθούν στην μάχη με την χρήση ακουστικών τα οποία συνήθως είναι ρυθμισμένα στο 100% της έντασης. Τόσο για να ακούνε ποιος πλησιάζει ή από που ακούγονται διάφοροι ήχοι όσο και για να επικοινωνούν οι παίχτες μεταξύ τους.

Όσο περισσότερο έπαιζα μερικά από αυτού του τύπου τα παιχνίδια τόσο άρχισα να συνειδητοποιώ ότι γίνονται ενοχλητικά για την ακοή μου δημιουργώντας μου πονοκεφάλους και βουητά στα αυτιά μου. Γι' αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να μιλήσουμε με τον Χειρουργό ΩΡΛ Γεώργιο Καρκατζούλη και να μας δώσει μερικές απαντήσεις σχετικά με το τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η χρήση των video games τύπου Fortnite και PUBG σε εφήβους και ενήλικες.

Χειρουργός ΩΡΛ Καρκατζούλης ΓεώργιοςΟ Χειρουργός ΩΡΛ Γεώργιος Καρκατζούλης στην καριέρα του έχει αντιμετωπίσει πλήθος προβλημάτων, σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, τα οποία σχετίζονται με την χρήση ακουστικών και αυξημένης έντασης ήχου σε video games, μας έδωσε μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και ελπίζουμε να μειωθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Ρωτήσαμε τον Ιατρό για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η χρήση τέτοιου είδους παιχνιδιών στα παιδιά, τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς και πως μπορούμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε βλάβες από την χρήση παιχνιδιών εξομοίωσης πολέμου. 1. Επηρεάζει την ακοή ενός παιδιού ή ενός ενήλικα η έκθεση σε δυνατούς ήχους/ πυροβολισμούς μέσω των ακουστικών;

Ο θόρυβος όντως επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας από καρδιαγγειακές διαταραχές, έως και επιθετικότητα! Ο ισχυρός δε ήχος που εκπέμπει ένα πολεμικό βιντεοπαιχνίδι όπως ένα πυροβόλο όπλο είναι δυνατόν να απειλήσει σοβαρά την ακοή του παιδιού ή του ενήλικα που παίζει.

2. Πόσο επηρεάζει και τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει αυτή η διαδικασία;

Μερικά τέτοια παιχνίδια εξομοίωσης πολέμου προκαλούν πολύ υψηλά επίπεδα θορύβου, της τάξεως των 110 ή και 135 Ντεσιμπέλ. Επίπεδα δηλαδή που είναι ανάλογα ενός ροκ κονσέρτου ή ακόμα και της απογείωσης ενός τζετ (αεριωθούμενου) αεροσκάφους ! Η έκθεση σε τέτοιας έντασης θορύβους είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει προβλήματα ακοής!

3. Επηρεάζει την ακοή ενός παίχτη το χρονικό διάστημα της έκθεσης σε δυνατούς ήχους ή η ζημιά μπορεί να γίνει από τα πρώτα λεπτά;

Πολύ καλή ερώτηση! Δυστυχώς η ζημιά που προκαλείται είναι και άμεση, αλλά και μακροχρόνια. Η συνεχής έκθεση δηλαδή σε μεγάλης έντασης θορύβους έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες ότι προκαλεί μόνιμη ελάττωση της ακοής, αλλά και η έκθεση σε πυροβολισμούς (έστω και μέσω βιντεοπαιχνιδιού) μπορεί να προκαλέσει αυτό που ονομάζουμε στην ωτορινολαρυγγολογία άμεσο ακουστικό τραύμα. Λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου λοιπόν είναι αρκετά για να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη!

4. Τι άλλα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει μια πολύωρη ή μακροχρόνια χρήση ακουστικών με έντονους ήχους;

Όπως αναφέραμε και πιο πριν ο θόρυβος από τέτοιου είδους παιχνίδια επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας από καρδιαγγειακές διαταραχές, έως και επιθετικότητα.

5. Μια ερώτηση που μας γίνεται συχνά είναι αν τα headphones είναι καλύτερα από τα in-ear buds. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Και τα δυο είναι εξίσου καλά ή αντιστρόφως και τα δυο είναι εξίσου επιβλαβή! Αυτό που έχει σημασία είναι η ένταση που χρησιμοποιούμε ! Και η ένταση στα παιχνίδια εξομοίωσης πολέμου έχει δυστυχώς αποδειχθεί ότι είναι πολύ υψηλή.6. Μετά από πόση ώρα έπειτα από έντονους ήχους επιστρέφει η ακοή στα κανονικά της επίπεδα;

Αυτό που συμβαίνει κυρίως μετά από πολύωρη έκθεση σε υψηλής έντασης θορύβους είναι έντονα βουητά. Οι λεγόμενες στην ΩΡΛ εμβοές. Αυτές συνήθως διαρκούν 6 με 8 ώρες, αλλά μπορεί να γίνουν κάποια στιγμή και μόνιμες!

7. Υπάρχουν εξετάσεις οι οποίες μπορούν να διαγνώσουν την αρχή ενός προβλήματος στην ακοή;

Πέρα από την κλασική ωτορινολαρυγγολογική εξέταση υπάρχουν δυο σημαντικά τεστ ακοής. Το κλασικό ακοόγραμμα κατά το οποίο απαντά ο ασθενής σε κάποια απλά ηχητικά ερεθίσματα (απλός τόνος) και το ομιλητικό ακοόγραμμα στο οποίο ο ασθενής επαναλαμβάνει κάποιες λέξεις που του λέμε σε διαφορετικές εντάσεις. Το σίγουρο είναι ότι ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί με απόλυτη ακρίβεια να διαγνώσει ακόμα και μια πολύ χαμηλής βαρύτητας, αρχόμενη βαρηκοΐα.

8. Τα προβλήματα που προκαλούν τέτοιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται ή είναι μη αναστρέψιμα;

Ένα οξύ ακουστικό τραύμα μπορεί να θεραπευτεί με άμεση χορήγηση κορτιζόνης. Μια παγιωμένη όμως βαρηκοΐα είναι δυστυχώς ανεπανόρθωτη.

9. Στην καριέρα σας έχετε αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά;

Επειδή ανήκω στη γενιά των βιντεοπαιχνιδιών, αλλά και της ακρόασης μουσικής σε μεγάλη ένταση, έχω αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζω συχνά στο ιατρείο μου στην Καλαμάτα πολλά τέτοια περιστατικά.

10. Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς ειδικά στους εφήβους αλλά και οι ενήλικες;

Τη σοφή ρήση του ανώτερου λαού που έχει κατοικήσει ποτέ στη γη, των αρχαίων Ελλήνων, ‘’μέτρον άριστον’’! Ας απολαύσουμε λοιπόν τα υπέροχα οφέλη της καταπληκτικής μοντέρνας τεχνολογίας χωρίς να βλάπτουμε ανεπανόρθωτα την υγεία και εν προκειμένω την ακοή μας.Ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) ενηλίκων και παίδων Καρκατζούλης Γεώργιος ειδικεύθηκε και εξειδικεύθηκε για οκτώ χρόνια στην Ωτορινολαρυγγολογία/ Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογία σε κορυφαία κέντρα της Γερμανίας. Έχει πραγματοποιήσει σαν πρώτος χειρουργός πάνω από 5000 χειρουργικές επεμβάσεις του πλήρες εύρους των ΩΡΛ χειρουργείων, εκ των οποίων οι 1000  σε παιδιά.
Το πλήρες βιογραφικό του έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο WhoiswhoGreece.

https://www.karkatzoulisorl.gr/el/

Πολλά από αυτά τα παιχνίδια μπορεί στην αρχή να μοιάζουν "αθώα" αλλά τελικά ευθύνονται για ένα πλήθος προβλημάτων τόσο στην ακοή, την όραση όσο και στον ψυχισμό ενός ατόμου. Αυτά βέβαια είναι θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε τις επόμενες ημέρες με άρθρα και συζητήσεις με άλλους Ιατρούς.

Περισσότερα

 

fb techfreaks youtube techfreaks

Το techfreaks.gr χρησιμοποιεί cookies για να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες. Αποδεχτείτε τα cookies μας για καλύτερη εμπειρία Μάθετε Περισσότερα