Τα fitness trackers λειτουργούν πραγματικά; Πόσο ακριβές είναι ένα fitness tracker;

Με ένα fitness tracker αποκτάτε όλα τα βιομετρικά στοιχεία σας στον καρπό σας και βλέποντας να καταγραφεί την πρόοδό σας με την πάροδο του χρόνου είναι σαν κάτι από ταινία υπερήρωων. Υπάρχουν πρακτικά, πολλά οφέλη από την χρήση ενός fitness tracker καθώς σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να υιοθετήσετε πιο υγιεινές συνήθειες γύρω από τον ύπνο, το φαγητό, την άσκηση και τη μετακίνηση.

Τα fitness trackers πραγματικά λειτουργούν, όμως; Πόσο ακριβής είναι πραγματικά ένας τέτοιος; Πόσο εύκολο είναι στην χρήση του;

Η ιδέα

Για να διαπιστώσουμε αν τα fitness trackers πραγματικά λειτουργούν, πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια τι κάνουν. Τα fitness trackers διατίθενται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη και περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία διαφορετικών αισθητήρων και χαρακτηριστικών ανάλογα με το εμπορικό σήμα. Σχεδόν όλα, βασίζονται σε έναν ανιχνευτή καρδιακών παλμών για τον υπολογισμό των θερμίδων που καίτε και αισθητήρες κίνησης για την ανίχνευση των κινήσεων που κάνετε.

Η προϋπόθεση είναι απλή: όσο πιο σκληρά δουλεύει η καρδιά σας, τόσο περισσότερο ασκείτε τον εαυτό σας, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε.

Τώρα αν μετρήσετε τις θερμίδες που εισέρχονται μέσα από μια εφαρμογή διατροφής όπως το MyFitnessPal, μπορείτε να δείτε τη διαφορά και να επιχειρήσετε να διατηρήσετε ένα "έλλειμμα". Εάν καταναλώνετε λιγότερα από όσα χρησιμοποιείτε, το σώμα σας καίει λίπος και χάνετε βάρος. Αν καταναλώνετε περισσότερα από όσα χρησιμοποιείτε, το σώμα σας έχει ένα πλεόνασμα θερμίδων, το οποίο αποθηκεύει ως λίπος και κερδίζετε βάρος.

Είναι απλά μαθηματικά, αλλά έχει πολλά προβλήματα.

Το πρόβλημα με τους μετρητές καρδιακού ρυθμού

Οι μετρητές καρδιακού ρυθμού που χρησιμοποιούνται στους περισσότερους trackers και λειτουργούν μέσω μιας τεχνολογίας που ονομάζεται παλμική οξυμετρία. Ένα υπέρυθρο φως διαπερνά το δέρμα και αναζητά μικρές αλλαγές στο χρώμα του αίματος. Αυτά τα χρώματα αντιπροσωπεύουν την οξυγόνωση του αίματος, η οποία αυξάνεται με κάθε καρδιακό παλμό.

Η τεχνολογία αυτή δεν είναι τέλεια. Πολλά άλλα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν την οξυγόνωση του αίματος ή να αλλάξουν με άλλο τρόπο την εμφάνιση των αιμοφόρων αγγείων. Όταν σηκώνετε πχ βάρη, οι συστολές μεταβάλλουν την ποσότητα αίματος που φθάνει στα άκρα, έτσι δημιουργούνται αλλαγές όπως η αγγειοδιαστολή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ιμάντες καρδιακού ρυθμού θώρακα είναι πιο αξιόπιστοι από τις συσκευές που φοριούνται στον καρπό.

Οι καλύτεροι fitness trackers χρησιμοποιούν σύνθετους αλγορίθμους που αναλύουν την κίνηση για να προσδιορίσουν τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχετε και να τροποποιήσουν ανάλογα την ερμηνεία του καρδιακού ρυθμού. Αυτά περιγράφονται καλύτερα ως εικασίες.

Αυτά δεν είναι τα μόνα προβλήματα. Ο καρδιακός ρυθμός από μόνος του δεν είναι ένας ιδανικός δείκτης καύσης θερμίδων. Η υπόθεση είναι ότι όταν οι καρδίες χτυπούν γρηγορότερα, δημιουργούν μια ζήτηση για οξυγόνο και ενέργεια και συνεπώς πιθανότατα συμμετέχετε σε μια δραστηριότητα που είναι "δαπανηρή" από ενεργειακή σκοπιά.

Στην πραγματικότητα, πολλά πράγματα μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό σας ρυθμό. Τα άτομα με πολύ καλή φυσική κατάσταση έχουν πραγματικά χαμηλότερα ποσοστά καρδιάς σε κατάσταση ηρεμίας, επειδή η δύναμη του κάθε καρδιακού παλμού είναι μεγαλύτερη - επιτρέποντας στις καρδιές τους να χτυπούν λιγότερο συχνά. Η πίεση του αίματος, η πίεση του αέρα, η θερμοκρασία περιβάλλοντος, η διάθεση και άλλα μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό σας.

Για να είμαστε δίκαιοι, οι κατάλληλοι fitness trackers δεν βασίζονται μόνο στον καρδιακό ρυθμό. Μετρούν τους συνδυασμούς καρδιακού ρυθμού και κίνησης σε σύγκριση με τα μοντέλα που προέρχονται από τεράστια σύνολα δεδομένων χρησιμοποιώντας τη μηχανική μάθηση. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, είναι τελικά μια ανακριβής εικόνα.

Τέλος, είναι επίσης προβληματικό το γεγονός ότι τα περισσότερα smartwatches λαμβάνουν μόνο μια μέτρηση του καρδιακού σας ρυθμού μία φορά κάθε λίγα λεπτά περίπου, εκτός και αν ασκείτε κάποιο είδος προπόνησης. Αυτό προορίζεται για τη διατήρηση της ενέργειας, επιτρέποντας ταυτόχρονα έναν μέσο όρο ηρεμίας και μέγιστο καρδιακό ρυθμό. Το ποσό των θερμίδων που καίτε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου γυμναστικής έχει στην πραγματικότητα μόνο μικρή επίδραση στις συνολικές ημερήσιες δαπάνες θερμίδων σας. Πολύ πιο σημαντικά είναι τα επίπεδα δραστηριότητάς σας καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το smartwatch σας μπορεί να σας υπενθυμίσει να σηκωθείτε και να περπατήσετε ξανά και ξανά, αλλά ίσως χάσετε και τη γρήγορη δουλειά σας στην κουζίνα.

Οι fitness trackers λειτουργούν πραγματικά;

Αυτό που είναι ακόμη πιο σημαντικό είναι αυτό που τελικά γίνεται με όλες αυτές τις πληροφορίες. Η κεντρική υπόθεση που οδηγεί τη βιομηχανία smartwatch είναι ότι η απώλεια βάρους είναι ένα απλό θέμα των "θερμίδων που παίρνουμε σε σχέση με τις θερμίδες που καίμε". Αυτή η άποψη υιοθετούν και πολλοί ειδικοί γυμναστικής, bodybuilders και διατροφολόγοι. Αλλά όχι όλοι.

Ένα άλλο πλήθος υποστηρίζει ότι η καταμέτρηση των θερμίδων είναι στην πραγματικότητα αναποτελεσματική για μεγάλο αριθμό πληθυσμών. Σύμφωνα με αυτή την προοπτική, η απάντηση έχει να κάνει περισσότερο με το μεταβολισμό, την ισορροπία των ορμονών, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τα βακτήρια του εντέρου, την πυκνότητα των θρεπτικών ουσιών και ούτω καθεξής. 

Η κάψιμο περισσότερων θερμίδων από ότι καταναλώνετε θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Ωστόσο, δεν έχουμε ιδέα πόσες θερμίδες πραγματικά καίμε όλη την ημέρα.

Τα Smartwatches και το πλήθος θερμίδων που μετράνε βασίζονται σε έναν αριθμό που ονομάζεται Ενεργός Μεταβολικός Ρυθμός (AMR) για να κάνει τα μαθηματικά τους. Αυτός είναι ο αριθμός των θερμίδων που καίτε κατά τη διάρκεια μιας κανονικής ημέρας δραστηριότητας. Με τη σειρά του, αυτό υπολογίζεται ως βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) - ο αριθμός θερμίδων που απαιτείται απλά για αναπνοή και σκέψη - συν κάθε δραστηριότητα πάνω από αυτό.

Ωστόσο, το πρόβλημα πάει πολύ πιο βαθιά από αυτό. Οι μεμονωμένες διαφορές όσον αφορά τις θερμίδες που καίγονται δεν περιορίζονται μόνο στο σωματικό βάρος και τη μυϊκή μάζα. Δύο άνθρωποι περίπου το ίδιο ύψος και βάρος ίσως δεν θα κάψουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Η ισορροπία ορμονών παίζει μεγάλο ρόλο εδώ. Εάν έχετε υψηλότερο επίπεδο τεστοστερόνης, θα κάψετε περισσότερες θερμίδες και θα δημιουργήσετε περισσότερους μυς. Παρομοίως, οι ορμόνες του θυρεοειδούς, τα επίπεδα κορτιζόλης, η ινσουλίνη και άλλα όλα παίζουν κάποιο ρόλο.

Ομοίως, πολλές συνθήκες υγείας όπως ο υποθυρεοειδισμός μπορούν να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί ενέργεια από τα τρόφιμα. Μπορεί να μην έχετε υποθυρεοειδισμό, αλλά εάν αγωνίζεστε να χάσετε βάρος παρά ό, τι λένε οι αριθμοί, μπορεί να έχετε ακόμα πιο αργό μεταβολισμό από τον μέσο όρο. Είναι καλύτερα να σκεφτόμαστε αυτά τα πράγματα πιο γενικά.

Εάν ήταν δυνατόν να μετρήσουμε με ακρίβεια τις θερμίδες που παίρνουμε και καταναλώνουμε, αυτό θα οδηγούσε σε ακριβέστερες προβλέψεις για αύξηση ή απώλεια βάρους. Ωστόσο, η ιδέα μας για τον υπολογισμό του καψίματος θερμίδων είναι μάλλον αρκετά πρωτόγονη και ο αριθμός που προκύπτει μπορεί να καταλήξει να είναι πιο παραπλανητικός παρά χρήσιμος. Όλα αυτά προκαλούν κάποια αμφιβολία όταν ρωτάνε αν οι trackers λειτουργούν.

Συμπέρασμα

Σίγουρα οι fitness trackers έχουν πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να τελειοποιηθούν και οι αποκλίσεις είναι ακόμα μεγάλες από τις πραγματικές μετρήσεις τόσο στα βήματα, όσο και στον καρδιακό ρυθμό και φυσικά ακόμα περισσότερο στις θερμίδες. Βέβαια δεν είναι ανάγκη να πετάξετε ή να μην χρησιμοποιείτε το smartwatch ή τον fitness tracker σας. Ακόμα και να μην μπορεί να είναι ακριβές μπορεί σίγουρα να σας δείξει μια γενική εικόνα της καθημερινής σας δραστηριότητας αλλά φυσικά και να σας βάλει σε μια διαδικασία να ασκηθείτε περισσότερο. 

fb techfreaks youtube techfreaks

Το techfreaks.gr χρησιμοποιεί cookies για να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες. Αποδεχτείτε τα cookies μας για καλύτερη εμπειρία Μάθετε Περισσότερα