Νέα μέθοδος θα μπορούσε να τετραπλασιάσει την χωρητικότητα της μπαταρίας των smartphone

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που γνωρίζουμε για τις επιθυμίες των χρηστών smartphone σε όλο τον κόσμο, είναι ότι πάντα θέλουμε περισσότερη ισχύ μπαταρίας. Δεν έχει σημασία πόσο υψηλή είναι η χωρητικότητα των μπαταριών, φαίνεται ότι θα μπορούσαν πάντα να έχουν περισσότερη και να διαρκούν περισσότερο.Για να είμαστε δίκαιοι, η χωρητικότητα της μπαταρίας αυξάνεται σταθερά απλά όχι με αρκετά γρήγορο ρυθμό. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα εξαιτίας μιας ομάδας Νορβηγών νανοεπιστημόνων που κατάρτισαν με επιτυχία μια μέθοδο που θα μπορούσε να αυξήσει την χωρητικότητα της μπαταρίας smartphone κατά πέντε φορές, όπως ενημερώνει το Business Insider.

Που βρίσκεται όμως το μυστικό; Πυρίτιο.

Όσοι από εσάς γνωρίζετε για το πώς λειτουργούν οι μπαταρίες πιθανότατα θα κοροϊδεύουν και θα λένε ότι γνωρίζουμε ήδη ότι το πυρίτιο θα κάνει καλύτερες μπαταρίες από τις μπαταρίες με γραφίτη που απολαμβάνουμε σήμερα. Το πρόβλημα με το πυρίτιο όμως είναι ότι τείνει να επεκταθεί κατά περίπου 400 τοις εκατό καθώς λειτουργεί μέσα στην κατασκευή της μπαταρίας. Αυτή η διόγκωση του υλικού κάνει την μπαταρία να αποικοδομείται πολύ πιο γρήγορα από αυτές που βασίζονται σε γραφίτη.Η νορβηγική ομάδα, όμως, έχει βρει έναν νέο τρόπο δημιουργίας ενός ιδανικού συνδυασμού γραφίτη και πυριτίου που θα κάνει τις μπαταρίες να διαρκούν πολύ περισσότερο χωρίς να υποβαθμίζεται η ταχύτητα ή η ζωή τους. Αυτό δεν θα βοηθούσε μόνο τις μπαταρίες smartphone να έχουν υψηλότερη δυναμικότητα, αλλά και ηλεκτρικές μπαταρίες οχημάτων, μπαταρίες για φορητούς υπολογιστές και κάθε άλλο προϊόν που έχει επαναφορτιζόμενη πηγή ενέργειας.

Μια εταιρεία που ονομάζεται Kjeller Innovation είναι ήδη στην διαδικασία για να εμπορευματοποιήσει την τεχνολογία, καλώντας το project Silicon X. Είναι ήδη σε συνομιλίες με διάφορες εταιρίες για να ξεκινήσει η δοκιμή των υβριδικών μπαταριών πυριτίου σε βιομηχανικές διεργασίες.Ωστόσο, η Kjeller Innovation δεν είναι η μόνη εταιρεία που προσπαθεί να βελτιστοποιήσει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Αν και αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε ακούσει μια επιτυχημένη εφαρμογή σημαντικών ποσοτήτων πυριτίου σε μπαταρίες, μπορεί να υπάρχει κάποια άλλη μορφή σχεδιασμού που θα καταλήξει να τροφοδοτεί τα μελλοντικά ηλεκτρονικά μας μέσα. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: όποια εταιρεία αυξήσει δραματικά την χωρητικότητα της μπαταρίας και πουλήσει με επιτυχία την τεχνολογία είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει δισεκατομμύρια.

fb techfreaks youtube techfreaks

Το techfreaks.gr χρησιμοποιεί cookies για να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες. Αποδεχτείτε τα cookies μας για καλύτερη εμπειρία Μάθετε Περισσότερα