Πέντε ημέρες αποχή από το Facebook μειώνει τα επίπεδα άγχους σύμφωνα με μελέτη

Πέντε ημέρες αποχή από το Facebook μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα άγχους ενός ατόμου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Social Psychology. Ο επικεφαλής ερευνητής Eric Vanman μελέτησε 138 άκρως δραστήριους χρήστες στο Facebook οι οποίοι περνούν τρεις ή περισσότερες ώρες περιήγησης σε καθημερινή βάση στο δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου και ζήτησε από τους μισούς να μην έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία για πέντε ημέρες μετά από μια καθορισμένη χρονική περίοδο.Με βάση τα επίπεδα της κορτιζόλης - της ορμόνης που προκαλεί στρες - που μετρήθηκαν από δείγματα σάλιου, η ποσότητα του στρες που είχαν τα άτομα άτομα που έκαναν αποχή από το facebook μειώθηκε σημαντικά με το επεισόδιο αποχής τους. Ο κ. Vanman σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ένα μέσο επίπεδο άγχους. καθώς τα ανθρώπινα σώματα διαφέρουν, έτσι και τα όρια ανοχής τους στην κορτιζόλη.

Ανεξάρτητα από αυτό, η μελέτη δείχνει σαφώς τη σχέση μεταξύ κοινωνικών δικτύων και άγχους. Η αποχή από τη χρήση του Facebook επίσης δεν απέδωσε καθολικά θετικά αποτελέσματα, με τα περισσότερα άτομα να ισχυρίζονται ότι έχουν χειρότερη αίσθηση ευεξίας αφού δεν χρησιμοποιούν την υπηρεσία για σχεδόν μια εβδομάδα. Ο κ. Vanman πιστεύει ότι το φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί από ένα γενικό φόβο έλλειψης στις σημαντικές εξελίξεις στο κοινωνικό κύκλο του ατόμου, υποδεικνύοντας ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της αποχής από το Facebook είναι αποτέλεσμα της κλιμακωτής συμπεριφοράς. "Η ανάληψη μίνι διακοπών στο Facebook μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο άγχος και πιο συνδεδεμένο μακροπρόθεσμα", κατέληξε ο ερευνητής κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης στο CNBC's Make It.Το Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα κατηγορήθηκαν προηγουμένως ότι κλιμακώνουν τους χρήστες τους με ψηφιακή επικύρωση και τους εξαπατούν ώστε να εξαρτώνται από τις υπηρεσίες τους, βελτιώνοντας έτσι τα ποσοστά αφοσίωσης και αυξάνοντας τα κέρδη τους, προβάλλοντας περισσότερες διαφημίσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Mark Zuckerberg δήλωσε ότι ένας από τους στόχους του 2018 της εταιρείας είναι να διασφαλίζει ότι ο χρόνος που ξοδεύουν οι χρήστες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μπορεί να θεωρηθεί ως "καλά δαπανημένος χρόνος", με την εταιρεία να καθαρίζει το News Feed από το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου των εκδοτών.Ως εκ τούτου, το Facebook είναι πλήρως προετοιμασμένο να θυσιάσει τα ποσοστά εμπλοκής του για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ευτυχία των χρηστών, δήλωσε ο πολλών δισεκατομμυρίων διευθύνων σύμβουλος. Η εταιρεία επί του παρόντος υπόκειται σε έλεγχο των πρακτικών απορρήτου των χρηστών, τόσο λόγω του σκανδάλου Cambridge Analytica όσο και λόγω της έναρξης του αυστηρού Κανονισμού περί γενικής προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

fb techfreaks youtube techfreaks

Το techfreaks.gr χρησιμοποιεί cookies για να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες. Αποδεχτείτε τα cookies μας για καλύτερη εμπειρία Μάθετε Περισσότερα