Πως να φροντίσετε την μπαταρία του κινητού σας - ή οποιαδήποτε μπαταρία ιόντων λιθίου

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι οι πιο συνηθισμένες μπαταρίες στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Χρησιμοποιούνται σε όλα, από κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικά εργαλεία έως ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πολλά άλλα. Ωστόσο, έχουν καλά καθορισμένα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να φθείρονται και η κατανόηση αυτών των χαρακτηριστικών μπορεί να σας βοηθήσει να διπλασιάσετε τη διάρκεια ζωής των μπαταριών σας - ή και περισσότερο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για προϊόντα που δεν έχουν αντικαταστάσιμες μπαταρίες.

Η φθορά της μπαταρίας είναι απώλεια χωρητικότητας και/ή αυξημένη εσωτερική αντίσταση. Το τελευταίο δεν είναι μια γνωστή ιδέα, αλλά με την πάροδο του χρόνου η μπαταρία είναι σε θέση να βγάλει λιγότερο ρεύμα καθώς η μπαταρία "γερνάει" και τελικά η μπαταρία δεν μπορεί να παράγει ενέργεια αρκετά γρήγορα για να λειτουργήσει τη συσκευή αν και η μπαταρία δεν αδειάζει.

Αυτά τα άρθρα εξηγούν κάθε πτυχή λεπτομερώς και αξίζει να τα αναθεωρήσετε εάν ενδιαφέρεστε να κατανοήσετε τη λογική πίσω από τις ακόλουθες συστάσεις.

Παράγοντες που επηρεάζουν την διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Χρόνος

Προσπαθήστε να αγοράσετε μπαταρίες όταν τις χρειάζεστε, γιατί τα ιόντα λιθίου γερνάνε από τη στιγμή που φεύγει από τη γραμμή συναρμολόγησης. Ωστόσο, ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις, μπορείτε να έχετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις μπαταρίες που διαθέτετε. Αν είναι δυνατόν, αναζητήστε τη σφραγίδα ημερομηνίας σε οποιοδήποτε είδος μπαταρίας που σκοπεύετε να αγοράσετε και δοκιμάστε να πάρετε το νεότερο. Συχνά θα το βρείτε εκεί, είτε στο εξωτερικό της συσκευασίας είτε στο ίδιο το αντικείμενο.

Κύκλοι φόρτισης

Ένας κύκλος είναι η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας και στη συνέχεια η πλήρης αποστράγγισή της. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου συχνά υπολογίζονται ότι διαρκούν από 300-15.000 πλήρεις κύκλους. Ωστόσο, συχνά δεν γνωρίζετε ποια μάρκα/μοντέλο μπαταρίας υπάρχει στο προϊόν που αγοράζετε.

Οι μερικοί κύκλοι θα σας δώσουν πολλούς περισσότερους κύκλους πριν από την εξάντληση της μπαταρίας, οπότε, όταν είναι δυνατόν, πραγματοποιήστε μερικές εκφορτίσεις και στη συνέχεια επαναφορτίστε. Μην αποφορτίζετε σκόπιμα μια μπαταρία πριν την επαναφόρτιση μπαταριών ιόντων λιθίου.

Θερμοκρασία αποθήκευσης/λειτουργίας

Προσπαθήστε να κρατάτε τις μπαταρίες σας δροσερές όποτε είναι δυνατόν. Μην αποθηκεύετε κινητό τηλέφωνο ή άλλη φορητή μπαταρία λιθίου σε αυτοκίνητο μια ζεστή μέρα και διατηρήστε τη δροσερή όταν δεν την χρησιμοποιείτε. Παρκάρετε ένα ηλεκτρικό όχημα στη σκιά ή ένα γκαράζ με λογική θερμοκρασία, όταν είναι δυνατόν. Πολλά ηλεκτρικά οχήματα διαθέτουν ενεργή ψύξη μπαταριών, έτσι ώστε να το φροντίσετε αυτό, αν και εξοικονομείτε ενέργεια από τη μπαταρία σταθμεύοντας στη σκιά ή σε ένα υπόγειο γκαράζ.

Επίσης, η τσέπη σας είναι περίπου 30ºC, οπότε αποθηκεύστε το κινητό σας σε ένα γραφείο και μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, αν είστε στο γραφείο ή στο σπίτι.

Χαρακτηριστικά φόρτισης μπαταρίας

Φορτίστε την μπαταρία σας με αργό ρυθμό όταν είναι δυνατόν. Για ένα κινητό τηλέφωνο, χρησιμοποιήστε έναν φορτιστή που εκτιμάται για το 1/4 της χωρητικότητας της μπαταρίας, αν μπορείτε. Αποφύγετε τη γρήγορη φόρτιση εκτός από σπάνιες περιπτώσεις που χρειάζεστε απολύτως να φορτίσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η φόρτιση στο 1/2 της χωρητικότητάς της ανά ώρα είναι αποδεκτή, αλλά οι φορτιστές που μπορούν να φορτίσουν ένα τηλέφωνο σε λιγότερο από 1,5 ώρες από άδειο μπορεί να είναι πολύ σκληροί για την μπαταρία.

Για ηλεκτρικά εργαλεία, προσπαθήστε να πάρετε έναν αργό φορτιστή αντί για τους γρήγορους φορτιστές που έρχονται με πολλά από αυτά. Αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, αλλά κάποιες φορές μπορείτε να βρείτε.

Μην αφήνετε καμία συσκευή συνδεδεμένη στο φορτιστή μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να στοχεύσετε να φορτίζετε έως το 80% (περισσότερα για αυτό παρακάτω).

Χαρακτηριστικά αποφόρτισης μπαταρίας

Προσπαθήστε να μην καταχραστείτε την μπαταρία σας τραβώντας όσο το δυνατόν γρηγορότερα ενέργεια από αυτήν. Για ένα ηλεκτρικό όχημα, το δάπεδο του πεντάλ γκαζιού σε τακτική βάση δεν είναι καλό για την μπαταρία. Ομοίως, τα δυνατά παιχνίδια μπορούν να εξαντλήσουν τις μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων αρκετά γρήγορα. Εάν το τηλέφωνό σας ζεσταίνεται από υψηλή κατανάλωση ενέργειας (και όχι από τον ήλιο ή από υψηλή θερμοκρασία δωματίου), είναι ένδειξη ότι τιμωρείτε την μπαταρία.

Μερικές φορές η εύκολη χρήση μπαταριών δεν είναι πάντα εφικτή επειδή ορισμένα προϊόντα, όπως εργαλεία με ιόντα λιθίου, είναι σκληρά με την μπαταρία από το σχεδιασμό τους (τρυπάνια, χλοοκοπτικό, χιονοκαθαριστήρες κ.λπ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι κατασκευαστές θα χρησιμοποιούν συνήθως μπαταρίες που έχουν σχεδιαστεί για υψηλά ποσοστά αποστράγγισης (αλλά έχουν χαμηλότερη χωρητικότητα), αλλά οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να είστε ήπιοι ακόμη και σε αυτές τις μπαταρίες θα αποδώσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Για τα power banks, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε την ισχύ με μέτριο ρυθμό. Τα μοντέλα USB μπορεί να είναι δύσκολο να περιορίσετε τον τρέχοντα ρυθμό κλήρωσης, καθώς ένα τηλέφωνο ή tablet θα αντλήσει ό, τι θέλει μέχρι το όριο του power bank, αλλά για αντικείμενα που δεν είναι USB, μπορείτε συχνά να προσπαθήσετε να περιορίσετε την ταχύτητα.

Επίσης, μπορείτε να "σπάσετε" αυτό το ζήτημα αγοράζοντας και χρησιμοποιώντας μια μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας εάν η συσκευή σας μπορεί να το χειριστεί. Για την ίδια κατανάλωση ενέργειας, μια μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας θα έχει χαμηλότερο ποσοστό αποστράγγισης ανά ώρα. Αυτό μειώνει επίσης τον αριθμό των κύκλων.

Για αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε καθημερινά, ελέγχετε κατά καιρούς τις μπαταρίες σας σε περίπτωση που εξαντλούνται όταν δεν χρησιμοποιούνται. Για τα ηλεκτρικά οχήματα και τα κινητά τηλέφωνα, αυτό δεν είναι ένα αξιοσημείωτο πρόβλημα, αλλά για τα ηλεκτρικά εργαλεία και τα power banks είναι καλή ιδέα να ελέγχετε την μπαταρία κάθε λίγους μήνες (ή εβδομάδες εάν αδειάζει γρήγορα) και να την γεμίζετε έως και 50% για αποθήκευση.

Βάθος φόρτισης μπαταρίας

Σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους τύπους μπαταριών (ειδικά μολύβδου), οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν τους αρέσει να αποθηκεύονται σε υψηλά επίπεδα φόρτισης. Η φόρτιση και στη συνέχεια η αποθήκευσή τους πάνω από 80% επιταχύνει την απώλεια χωρητικότητας. Φορτίστε λοιπόν την μπαταρία στο 80% ή λίγο λιγότερο, αν αυτό θα σας ξεπεράσει την ημέρα/εβδομάδα. Τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα ποσοστό για φόρτιση στο λογισμικό.

Η φόρτιση άνω του 80% δεν είναι μεγάλο πρόβλημα εάν σκοπεύετε να το μειώσετε γρήγορα και χρειάζεστε πλήρη χωρητικότητα. Φυσικά, προσπαθήστε να μην το κάνετε τακτικά αν δεν χρειάζεται. Αποφύγετε τη φόρτιση του τηλεφώνου σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκτός εάν διαθέτει λειτουργία έξυπνης φόρτισης, όπως ορισμένα τηλέφωνα Apple. Για τηλέφωνα Android, χρησιμοποιήστε λογισμικό Accubattery ή παρόμοιο, το οποίο θα βγάλει ειδοποίηση στο 80% της φόρτισης ως υπενθύμιση για να αποσυνδέσετε το καλώδιο. Φορτίστε πλήρως το πρωί εάν χρειάζεται για να περάσετε την ημέρα.

Σε γενικές γραμμές, ο χρόνος αποθήκευσης άνω του 75-80% που προκαλεί το μεγαλύτερο μέρος της επιπλέον φθοράς. Για μακροπρόθεσμη αποθήκευση μπαταριών, φορτίστε τις στο 50% περίπου και ελέγξτε τις κάθε τόσο.

Βάθος αποφόρτισης μπαταρίας

Σύμφωνα με πολλές πηγές, στα ιόντα λιθίου δεν τους αρέσει να αποφορτίζονται πλήρως. Προσπαθήστε λοιπόν να αποφύγετε την εξάντληση των μπαταριών σας κάτω από περίπου 25% όταν είναι δυνατόν. Εάν είναι αναπόφευκτο, τότε φορτίστε το έως και 25% το συντομότερο δυνατό, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος που περνάει η μπαταρία σχεδόν άδεια.

Διάφορες πληροφορίες μπαταρίας

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν έχουν φαινόμενο μνήμης. Αυτή ήταν μια όψη μπαταριών νικελίου καδμίου που έφυγαν από τη μόδα πριν από δεκαετίες, αλλά αυτή είναι μια εκπληκτικά κοινή ερώτηση που κάνουν οι άνθρωποι σχετικά με οποιαδήποτε επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Οι περισσότερες συσκευές με επώνυμα σήματα χρησιμοποιούν ποιοτικές μπαταρίες, αλλά ορισμένες συσκευές (όπως φτηνά powerbanks ή προϊόντα χωρίς όνομα) χρησιμοποιούν μπαταρίες εκτός μάρκας που δεν θα διαρκέσουν για χρόνια, ανεξάρτητα από το πόσο θα τις προσέξετε. Προσπαθήστε να αποφύγετε την αγορά προϊόντων με αυτές τις μπαταρίες γιατί τα χρήματα που εξοικονομείτε αγοράζοντας τα μεταφράζονται σε μειωμένη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Για ορισμένες συσκευές, ο μετρητής φόρτισης μπορεί να πέσει εκτός βαθμονόμησης και να σας δώσει εσφαλμένες ενδείξεις. Αυτό συνήθως μπορεί να διορθωθεί είτε με πλήρη φόρτιση είτε με πλήρη εκφόρτιση και στη συνέχεια επαναφόρτιση της μπαταρίας. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο για την μπαταρία, οπότε δεν είναι κάτι που θέλετε να κάνετε τακτικά, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις που αυτή είναι η αιτία των προβλημάτων σας, τότε ένας κύκλος πλήρους φόρτισης ή φόρτισης-εκφόρτισης θα το λύσει. Γυρίστε γρήγορα την μπαταρία πίσω στο 80% πριν την επαναφέρετε σε λειτουργία.

Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι αρκετά γενικευμένα και με τις διάφορες χημικές ουσίες μπαταριών στην αγορά, όλες έχουν ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Γενικά όμως οι συμβουλές που παρέχονται ισχύουν για όλες τις χημείες μπαταριών λιθίου.

Τέλος ζωής μπαταρίας (EOL)

Το τέλος της ζωής για μια μπαταρία ιόντων λιθίου συμβαίνει συνήθως όταν η μπαταρία δεν μπορεί πλέον να εκτελέσει τη λειτουργία που απαιτεί ο χρήστης από αυτήν. Εμπορικά, όταν μια μπαταρία έχει φτάσει το 80% της σχεδιαστικής της ικανότητας, θεωρείται EOL, αλλά για τους τελικούς χρήστες, συνήθως αντιμετωπίζεται όταν η συσκευή (ή η μπαταρία) καθίσταται άχρηστη.

Όταν η μπαταρία σας αρχίσει να λειτουργεί περίεργα, μπορεί να σημαίνει ότι είναι έτοιμη να αποσυρθεί. Ορισμένα τηλέφωνα Apple έχουν τη δυνατότητα να υπολογίζουν την υπόλοιπη χωρητικότητα (είναι θαμμένη στις ρυθμίσεις) και το Accubattery για Android μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα εάν εγκατασταθεί και χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Αυτές είναι μερικές από τις περίεργες παραξενιές που μπορεί να αντιμετωπίσετε και μπορεί να προκύψουν φθαρμένες μπαταρίες ιόντων λιθίου:

  • Η συσκευή κλείνει δηλώνοντας χαμηλή μπαταρία, παρόλο που θα πρέπει να έχει άφθονο χρόνο εκτέλεσης, ακόμα κι αν δηλώνει ένα αξιοπρεπές ποσοστό φόρτισης που απομένει λίγα λεπτά πριν
  • Το ποσοστό μέτρησης της μπαταρίας πέφτει τυχαία
  • Η φόρτιση τελειώνει πρόωρα, παρόλο που η μπαταρία δεν δέχθηκε μεγάλη ισχύ
  • Ξαφνική πτώση της χωρητικότητας χωρίς προειδοποίηση
  • Ο ρυθμός αυτοεκφόρτωσης αυξάνεται και είναι συχνά άνισος
  • Η μπαταρία ζεσταίνεται πολύ κατά τη φόρτιση
  • Οι μπαταρίες μπορούν να αρχίσουν να διογκώνονται (φαίνεται σε ορισμένα κινητά τηλέφωνα)

follow us

Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε FacebookInstagramYoutube

Τεχνικός H/Y και αδιόρθωτος Gamer τα τελευταία.... χρόνια