Πώς να ελέγξετε τη θερμοκρασία της CPU στα Windows

Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας ή η CPU, όπως είναι γνωστή, είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του υπολογιστή σας. Είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση οδηγιών και τη μετακίνηση δεδομένων σε όλη τη συσκευή σας, το ψευδώνυμό του είναι το μυαλό του υπολογιστή σας. 

Πώς να ελέγξετε τη θερμοκρασία της CPU στα Windows

Παρά τις σύγχρονες συσκευές που είναι πολύ αποτελεσματικές στον έλεγχο της εσωτερικής θερμοκρασίας, μπορεί ακόμα πολύ εύκολα να υπερθερμανθεί χωρίς να το γνωρίζετε.

Ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι ο υπολογιστής σας επιβραδύνεται όταν χειρίζεται πολύπλοκες διαδικασίες ή ακόμα και σβήνει εντελώς κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού. Εάν αυτό συνεχιστεί μερικές φορές, μπορεί να προκαλέσει μόνιμα μία βλάβη.

Με αυτό κατά νου, είναι μια καλή ιδέα να ελέγχετε τακτικά τη θερμοκρασία της CPU, ειδικά επειδή ο υπολογιστής σας δεν έχει την τάση να σας ενημερώνει για αυτό. Η Microsoft αποφάσισε να μην συμπεριλάβει πρόγραμμα ανάγνωσης θερμοκρασίας CPU στα Windows χωρίς την περίπλοκη μέθοδο πρόσβασης στο BIOS, οπότε ο ευκολότερος τρόπος είναι μέσω λογισμικού τρίτου κατασκευαστή.

Πώς να ελέγξετε τη θερμοκρασία της CPU σας

speed fan image

Υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του SpeedFan, και του Core Temp. Μπορείτε να κατεβάσετε όποιο από τα δύο θέλετε για να κάνετε έναν έλεγχο της θερμοκρασίας του υπολογιστή σας.

Ακριβώς προσέξτε μήπως υπάρχει κάποιο bloatware στην εγκατάσταση, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει το σωστό πλαίσιο όταν σας ζητηθεί.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει και θα εμφανίσει τη θερμοκρασία για την CPU και όλους τους πυρήνες που μπορεί να έχει, όπως βλέπετε στην εικόνα παρακάτω.

Ορισμένες CPU έχουν δικές τους εφαρμογές, όπως το Ryzen Master για την σειρά Ryzen της AMD. Μπορείτε να το κατεβάσετε αν έχετε Ryzen και θα εμφανίσει θερμοκρασίες και θα σας επιτρέψει να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις - όπως overclocking - για να κάνετε την CPU να τρέχει γρηγορότερα. Αλλά προσέξτε ότι αυτό ακυρώνει την εγγύηση και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην CPU.

Μπορεί επίσης να βρείτε ότι η μητρική πλακέτα σας διαθέτει μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να ελέγχετε τις ταχύτητες του fan στον υπολογιστή σας και να βλέπετε τις θερμοκρασίες - συμπεριλαμβανομένης της CPU. Έτσι, ρίξτε μια ματιά στον ιστότοπο του κατασκευαστή και δείτε αν υπάρχει ένα βοηθητικό πρόγραμμα για να το κατεβάσετε.

Περισσότερα

follow us

Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε FacebookInstagramYoutube

Web designer τα τελευταία 12 χρόνια. Στον ελεύθερο του χρόνο παιδεύεται (και παιδεύει) με οτιδήποτε πέσει στα χέρια του, από υπολογιστές, κινητά, gadgets μέχρι φωτογραφικές μηχανές ( Μετά δεν λειτουργεί Τίποτα!).
× Progressive Web App | Add to Homescreen

Για να εγκαταστήσετε αυτήν την εφαρμογή Web στο iPhone/iPad σας, πατήστε το εικονίδιο. Progressive Web App | Share Button Και μετά Προσθήκη στην αρχική οθόνη.

× Εγκαταστήστε την εφαρμογή Web του TechFreaks.gr για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!
Mobile Phone
Εκτός σύνδεσης