Πώς να διαγράψετε ένα προστατευμένο διαμέρισμα συστήματος EFI με Windows 10, 8 ή 7

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, για να μπορείτε να αποθηκεύετε αρχεία σε σκληρό δίσκο, πρέπει να προετοιμαστεί ακριβώς: πρέπει να αρχικοποιηθεί, να διαχωριστεί και να μορφοποιηθεί με τον σωστό τρόπο. Εάν έχετε αγοράσει μια εξωτερική μονάδα δίσκου σε ένα κατάστημα, η προετοιμασία πιθανότατα έχει ήδη γίνει από τον κατασκευαστή της μονάδας δίσκου. Ωστόσο, τι γίνεται αν θέλετε η μονάδα να προετοιμάζεται διαφορετικά;

Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να μορφοποιήσετε εκ νέου τη μονάδα δίσκου ή να αλλάξετε τα διαμερίσματα που διαθέτει. Ο τρόπος εκτέλεσης τέτοιων εργασιών στα Windows είναι να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο διαχείρισης δίσκων που είναι προεγκατεστημένο στα Windows. Για να μεταβείτε στο εργαλείο διαχείρισης δίσκων, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο υπολογιστής και επιλέξτε Διαχείριση από το μενού. Εάν χρησιμοποιείτε Windows 10, κάντε δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη και επιλέξτε Διαχείριση δίσκων από το μενού.

Πριν συνεχίσετε, πρώτα μερικά σημαντικά πράγματα: Η Διαχείριση δίσκων είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο και πρέπει να προσέξετε! Εάν δεν είστε πολύ έμπειροι με υπολογιστές, μπορείτε να δείτε, αλλά καλύτερα να μην αγγίξετε και να αφήσετε κάποιον πιο πεπειραμένο να κάνει τη δουλειά. Επειδή με τη Διαχείριση δίσκων είναι πολύ εύκολο να καταστρέψετε τα διαμερίσματα σας και να χάσετε τα αρχεία σας, εάν δεν ξέρετε τι κάνετε.

Το πιο σημαντικό πράγμα κατά τη χρήση του εργαλείου Διαχείριση δίσκων είναι να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να προσδιορίσετε τον δίσκο που θέλετε να διαχειριστείτε στη λίστα. Συνήθως μπορείτε να το κάνετε με το συνολικό μέγεθος του δίσκου που εμφανίζεται, αν και μπορεί να προκαλεί σύγχυση. Για παράδειγμα, σε αυτό το παράδειγμα, ένας σκληρός δίσκος που περιγράφεται ως μονάδα δίσκου 60 GB από τον κατασκευαστή, φαίνεται να έχει μόνο 55,89 GB από τα Windows. (Προφανώς, οι κατασκευαστές δίσκων και τα Windows έχουν διαφορετική αντίληψη για το τι είναι "gigabyte".) Επίσης, εάν έχετε πολλούς δίσκους του ίδιου μεγέθους, μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη σύγχυση. Εάν έχετε αμφιβολίες, αποσυνδέστε καλύτερα όλες τις εξωτερικές μονάδες δίσκου εκτός από αυτήν που θέλετε πραγματικά να εργαστείτε, για να βεβαιωθείτε ότι δεν διαγράφετε κατά λάθος δεδομένα σε λάθος δίσκο!

Στην περίπτωσή μας, ο δίσκος 60 GB (εμφανίζεται ως δίσκος 55,89 GB στη λίστα) είναι ο δίσκος 4 (ας θυμηθούμε αυτόν τον αριθμό, θα χρειαστεί λίγο αργότερα.) Έχει δύο διαμερίσματα, το ένα είναι ένα διαμέρισμα 200MB EFI που δεν έχει εκχωρηθεί γράμμα μονάδας δίσκου και ένα άλλο διαμέρισμα NTFS μεγέθους 55,69 GB, το οποίο έχει το γράμμα μονάδας δίσκου F :

diskpart1

Παρόλο που αυτά τα δύο διαμερίσματα μοιάζουν παρόμοια, αντιμετωπίζονται πολύ διαφορετικά από τα Windows. Εάν κάνετε δεξί κλικ στο κανονικό διαμέρισμα NTFS, θα πρέπει να δείτε το κανονικό μενού που σας επιτρέπει να εκτελείτε διάφορες εργασίες σε αυτό το διαμέρισμα, συμπεριλαμβανομένης της εντολής Delete Volume (διαγραφή τόμου):

Ωστόσο, εάν κάνουμε δεξί κλικ στο πρώτο διαμέρισμα EFI, το μενού που λαμβάνουμε είναι εντελώς απενεργοποιημένο:

diskpart2

Όπως μπορείτε να δείτε, το διαμέρισμα του συστήματος προστατεύεται με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη και το ισχυρό εργαλείο διαχείρισης δίσκων να μην μπορεί να κάνει τίποτα σε αυτό. Σημειώστε ότι δεν συμβαίνει επειδή το διαμέρισμα είναι EFI, αλλά επειδή το εργαλείο που δημιούργησε αυτό το διαμέρισμα το είχε επισημάνει με τρόπο που απαγορεύει σε άλλα εργαλεία να το παραβιάζουν. Ωστόσο, τι γίνεται αν θέλουμε να διαγράψουμε το διαμέρισμα συστήματος EFI και να αρχικοποιήσουμε εκ νέου το δίσκο από το μηδέν;

Ενώ το εργαλείο διαχείρισης δίσκων είναι άχρηστο σε αυτήν την περίπτωση, ευτυχώς τα Windows προσφέρουν ένα ακόμη εργαλείο, το DISKPART, που μπορεί να κάνει πράγματα στους δίσκους που δεν μπορεί να διαχειριστεί το εργαλείο δίσκων. Το δύσκολο μέρος είναι, ότι το DISKPART είναι ένα εργαλείο γραμμής εντολών, που απαιτεί από μας να πληκτρολογήσουμε εντολές στη γραμμή εντολών του για να το κάνει αυτό που θέλουμε.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο εργαλείο DISKPART, πρώτα ας ανοίξουμε τη γραμμή εντολών των Windows στη λειτουργία "διαχειριστής". Μπορούμε να το κάνουμε κάνοντας κλικ στο κουμπί Έναρξη και εισάγοντας την εντολή cmd στο πλαίσιο αναζήτησης:

Βεβαιωθείτε ότι το cmd έχει επισημανθεί στο παραπάνω μενού, αλλά μην πατήσετε το πλήκτρο Enter ακόμα! Αντ 'αυτού, πατήστε τα πλήκτρα Ctrl και Shift μαζί και διατηρώντας τα πιεσμένα, πατήστε Enter. Ο συνδυασμός Ctrl + Shift κάνει τη γραμμή εντολών να ανοίξει στη λειτουργία "διαχειριστής". Για να ξεκινήσετε το εργαλείο DISKPART, εισαγάγετε την εντολή diskpart στο παράθυρο της γραμμής εντολών:

Αυτό θα πρέπει να εμφανίσει τη γραμμή εντολών DISKPART.

diskpart3

Η πρώτη εντολή που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είναι η List Disk που πρέπει να εμφανίζει τη λίστα των δίσκων που είναι συνδεδεμένοι στον υπολογιστή:

diskpart4

Και πάλι, είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίσετε σωστά τον δίσκο με τον οποίο θέλουμε να εργαστούμε από τη λίστα. Ο δίσκος των 60 GB εξακολουθεί να αναφέρεται ως Disk 4 με χωρητικότητα 55 GB. Μόλις είμαστε σίγουροι ότι αυτός είναι ο δίσκος που θέλουμε να αρχικοποιήσουμε εκ νέου, πρέπει να τον επιλέξουμε, εισάγοντας την εντολή select disk 4 (ναι, έτσι γίνεται η επιλογή συνήθως όταν χρησιμοποιείτε τα εργαλεία γραμμής εντολών!).

Αφού ελέγξετε ξανά ότι ο δίσκος 4 είναι πλέον επιλεγμένος (θα πρέπει να έχει τον χαρακτήρα αστεριού * μπροστά από την ετικέτα του), ήρθε η ώρα να δώσετε επιτέλους την εντολή που θα διαγράψει τα πάντα στο δίσκο 4, συμπεριλαμβανομένου του προστατευμένου διαμερίσματος. Η εντολή που κάνει την δουλειά είναι το CLEAR. Σημειώστε ότι αυτή η εντολή διαγράφει τα πάντα στον επιλεγμένο δίσκο, όλα τα διαμερίσματα, είτε προστατεύονται ή όχι. Εάν εξακολουθείτε να έχετε αρχεία σε άλλα διαμερίσματα του δίσκου 4 που θέλετε να διατηρήσετε, θα πρέπει να βγείτε τώρα και να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας αυτών των αρχείων, επειδή μετά τη χρήση της εντολής clean όλα αυτά τα αρχεία θα διαγραφούν χωρίς ίχνος!

diskpart5

Αφού ολοκληρωθεί η εντολή clean (δεν θα διαρκέσει περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα), έχουμε έναν νέο δίσκο με όλα τα διαμερίσματα που έχουν διαγραφεί. Μπορούμε να βγούμε από τη γραμμή εντολών DISKPART (πληκτρολογώντας EXIT στη γραμμή εντολών της) και να επιστρέψουμε στο εργαλείο διαχείρισης δίσκων. Όταν ξεκινά, εντοπίζει αυτόματα την παρουσία του καθαρού δίσκου και σας ζητά για να τον αρχικοποιήσετε.

Πατήστε OK και ο δίσκος που μόλις καθαρίστηκε θα εμφανιστεί στη λίστα. Η διαφορά είναι ότι το προστατευμένο διαμέρισμα EFI έχει φύγει! (Το κανονικό διαμέρισμα NTFS που υπήρχε στο δίσκο 4, έχει επίσης φύγει.) Ο δίσκος είναι τώρα έτοιμος για να ξεκινήσετε να δημιουργείτε διαμερίσματα, να τα μορφοποιείτε και να κάνετε άλλα πράγματα όπως απαιτείται.

Σημειώστε ότι αν προσπαθείτε να διαγράψετε το δίσκο συστήματος που φιλοξενεί τη μονάδα δίσκου C: όπου είναι εγκατεστημένα και εκτελούνται τα ίδια τα Windows, τότε ακόμη και η ισχυρή εντολή DISKPART δεν μπορεί να λειτουργήσει: Τα Windows αρνούνται απλώς να διαγράψουν τη μονάδα δίσκου από την οποία εκτελείται. Για να διαγράψετε έναν τέτοιο δίσκο, πρέπει να τον αφαιρέσετε φυσικά από τον υπολογιστή, να τον συνδέσετε σε έναν άλλο υπολογιστή ως εξωτερική μονάδα δίσκου και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσετε το DISKPART σε αυτόν τον υπολογιστή για να διαγράψετε τον δίσκο.

Περισσότερα

follow us

Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε FacebookInstagramYoutube

Τεχνικός H/Y και αδιόρθωτος Gamer τα τελευταία.... χρόνια
× Progressive Web App | Add to Homescreen

Για να εγκαταστήσετε αυτήν την εφαρμογή Web στο iPhone/iPad σας, πατήστε το εικονίδιο. Progressive Web App | Share Button Και μετά Προσθήκη στην αρχική οθόνη.

× Εγκαταστήστε την εφαρμογή Web του TechFreaks.gr για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!
Mobile Phone
Εκτός σύνδεσης