Πώς να έχετε ασφαλέστερο Wifi στο σπίτι

Όλοι πλέον έχουμε wifi δίκτυο στο σπίτι μας μέσω της συσκευής (router) που χρησιμοποιούμε για να συνδευθούμε στο internet. Eίναι σημαντικό να αναφερθούμε εκτενώς στον ενδεχόμενο κίνδυνο που μπορεί να προκύψει από το οικιακό σας wifi.

Ποιος ειναι λοιπόν αυτός ο κίνδυνος; Πολύ απλά η παραβίαση του router σας από κάποιον hacker ή επίδοξο hacker σημαίνει αυτόματα την πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα ή και την χρήση του οικιακού σας δικτύου για αθέμιτους σκοπούς!

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε αυτό το γεγονός;

Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα:

Χρησιμοποιείτε ένα δυνατό κωδικό πρόσβασης

Ο κωδικός πρόσβασης πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 6-8 χαρακτήρες που να περιλαμβάνει γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε κοινότυπες λέξεις, όπως ονοματεπώνυμα, emails, αριθμούς τηλεφώνου, κινητού ή φαξ ή ημερομηνία γέννησης. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για κρυπτογράφηση του wifi είναι το WEP και το WPA ή WPA2. Αν η κρυπτογράσηση του router σας είναι WEP πρέπει να την αλλάξετε αμέσως. Αν δε θέλετε άλλοι υπολογιστές να κάνουν τη χρήση της σύνδεσης σας, τότε πρέπει να κρυπτογραφήσετε το ασύρματο σήμα του router σας. Σας προτείνουμε WPA2 (αν και πρέπει να αναβαθμίσετε το router σας μετά την ευπάθεια KRACK) καθώς θεωρείται ως η πιο ασφαλής επιλογή. Τα δίκτυα WEP είναι τουλάχιστον 15 ετών, όταν οι επιθέσεις των hackers ήταν σχετικά σπάνιες και σίγουρα δεν είναι τόσο περίπλοκες όσο σήμερα. Τα πρωτόκολλα WPA και WPA2 έχουν σχεδιαστεί για να διορθώσουν κάποιες από τις ελλείψεις στον τομέα της τεχνολογίας WEP. Όμως, αυτές οι πιστοποιήσεις απέχουν πολύ από το να είναι αλάνθαστες πράγμα που δίνει την δυνατότητα σε έναν hacker να εισβάλει στο δίκτυο σας. 

Αλλαγή του κωδικού πρόσβασης διαχειριστή

Αν ανήκετε κι εσείς στους χρήστες που χρησιμοποιούν τον προεπιλεγμένο κωδικό διαχειριστή τότε μπορώ να σας πω με σιγουριά, πως είναι ένα από τα πιο συχνά αλλά σημαντικά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι! Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που πρέπει να κάνετε για να αποτρέψετε κάποιον από το να εισβάλει στον υπολογιστή σας είναι να δημιουργήσετε έναν δυνατό καινούργιο κωδικό διαχειριστή για το router σας.

Απενεργοποιήστε τον απομακρυσμένο έλεγχο – remote management

Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει κάποιος άλλος πρόσβαση στο ρούτερ σας απενεργοποιώντας το remote management. Θα το βρείτε στις ρυθμίσεις του router. Σιγουρευτείτε ότι το πεδίο ip είναι 0.0.0.0

Αναβαθμίστε το firmware του router σας

Κάντε συχνούς ελέγχους για το αν υπάρχουν updates για το router σας στο site του κατασκευαστή και προχωρήστε με τις σχετικές αναβαθμίσεις (ειδικά μετά την ευπάθεια KRACK). Μπορεί μερίκες φορές να είναι λίγο δύσκολη η αναβάθμιση του firmware αλλά αξίζει τον κόπο.

 

follow us

Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε FacebookInstagramYoutube

Web designer τα τελευταία 12 χρόνια. Στον ελεύθερο του χρόνο παιδεύεται (και παιδεύει) με οτιδήποτε πέσει στα χέρια του, από υπολογιστές, κινητά, gadgets μέχρι φωτογραφικές μηχανές ( Μετά δεν λειτουργεί Τίποτα!).
× Progressive Web App | Add to Homescreen

Για να εγκαταστήσετε αυτήν την εφαρμογή Web στο iPhone/iPad σας, πατήστε το εικονίδιο. Progressive Web App | Share Button Και μετά Προσθήκη στην αρχική οθόνη.

× Εγκαταστήστε την εφαρμογή Web του TechFreaks.gr για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!
Mobile Phone
Εκτός σύνδεσης