Η εργασία από το σπίτι σας κάνει ευάλωτους σε χάκερ. Δείτε πώς μπορείτε να μείνετε ασφαλείς

Η εργασία στο σπίτι μπορεί να σας καταστήσει ευάλωτους σε χάκερ, ακόμη και σε κανονικούς καιρούς, και αυτοί δεν είναι κανονικοί καιροί. Με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με εντολή να μένουν στο σπίτι για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται τώρα στον προσωπικό τους χώρο, μερικές φορές στους προσωπικούς τους υπολογιστές ή τηλέφωνα. Αυτό αποτελεί πολύ ευρύτερο στόχο για τους χάκερ, λένε οι ειδικοί στον κυβερνοχώρο.

Στο σπίτι, είναι λιγότερο πιθανό να προστατεύεστε από το εταιρικό λογισμικό που μπορεί να σαρώσει κάθε σύνδεσμο που κάνετε κλικ ή ένα αρχείο που κατεβάζετε για ενδείξεις κινδύνου. Επιπλέον, ο εγκέφαλός σας μπορεί να γεμίσει με ανησυχίες για την εξάπλωση μιας ασθένειας που απειλεί να κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλη τη χώρα.

"Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν περάσει από κάτι τέτοιο", δήλωσε η Eva Velazquez, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Identity Theft Resource Center, η οποία πρόσθεσε ότι με τα σημερινά γεγονότα είμαστε πιο ευάλωτοι σε απάτες.

Ωστόσο, υπάρχουν απλά βήματα για να περιορίσετε τον κίνδυνο. Αυτό είναι καλό, διότι οι εταιρείες ηλεκτρονικής ασφάλειας λένε ότι φαίνεται ότι οι χάκερ έχουν γίνει πιο δραστήριοι πρόσφατα. Οι ερευνητές της Zscaler λένε ότι από τον Ιανουάριο έχουν σημειώσει αύξηση 15% έως 20% κάθε μήνα σε συνολικά περιστατικά hacking και άνοδο σε απειλές hacking που χρησιμοποιούν όρους όπως "coronavirus" ή "COVID-19" για να εξαπατήσουν τους χρήστες να παραδώσουν ευαίσθητες πληροφορίες ή να προχωρήσουν στην εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.

Εδώ είναι τι μπορείτε να κάνετε για να εργάζεστε από το σπίτι με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ενημερώστε το λογισμικό σας

Επειδή δεν βρίσκεστε στο γραφείο σας, η επιχείρησή σας θα είναι σχεδόν αδύνατο να διατηρήσει ενημερωμένο το λογισμικό σας αυτόματα. Και ίσως να μην το αντιληφθείτε, αλλά οι επαγγελματίες των οποίων η δουλειά είναι να σταματήσουν τους χάκερ λένε ότι η διατήρηση του λογισμικού σας ενημερωμένου είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Όταν οι εταιρείες λογισμικού εκδίδουν ενημερώσεις που διορθώνουν τις αδυναμίες ασφαλείας, δίνουν ουσιαστικά στους χάκερς ένα κλειδί που τους βοηθά να έχουν πρόσβαση σε συσκευές που εκτελούν την παλαιότερη έκδοση του λογισμικού. Αν ενημερώσετε το λογισμικό σας, αλλάζετε τις κλειδαριές και θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τους hackers να μπουν μέσα.

Δεν είναι μόνο οι εφαρμογές που εκτελούνται στο τηλέφωνο ή το φορητό υπολογιστή σας που χρειάζονται ενημέρωση. Μπορείτε επίσης να βεβαιωθείτε ότι τα λειτουργικά συστήματα των συσκευών σας είναι ενημερωμένα. 

Φυσικά, υπάρχουν δυνητικά μειονεκτήματα. Οι ενημερώσεις λογισμικού μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν προβλήματα στη συσκευή σας, δημιουργώντας προβλήματα στα προγράμματα που είναι απαραίτητα για την εργασία σας ή καθιστώντας τη συσκευή σας μη ανταποκρίσιμη. Αυτά τα προβλήματα, ωστόσο, συνήθως παρατηρούνται και αντιμετωπίζονται γρήγορα. Έτσι, αν πρέπει να περιμένετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με την ενημέρωση, κάντε το, αλλά μην περιμένετε πολύ.

Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

Εάν οι χάκερ καταφέρουν να διεισδύσουν στο σύστημά σας, ενδέχεται να είναι σε θέση να κλέψουν τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης. Αυτό ακούγεται τρομακτικό, αλλά υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε αυτές τις πληροφορίες πολύ λιγότερο χρήσιμες για τους χάκερς. Ονομάζεται έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων και απαιτεί να εισαγάγετε έναν επιπλέον κωδικό που διαρκεί κάποια ώρα.

Όταν έχετε ενεργοποιήσει αυτή τη λειτουργία, η κλοπή του κωδικού πρόσβασης δεν αρκεί για να εισέλθει ένας χάκερ στον προσωπικό σας τραπεζικό λογαριασμό - ή στο σύστημα μισθοδοσίας της εταιρείας σας. Είναι ένα επιπλέον βήμα, αλλά είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σταματήσετε τους χάκερς. Οι ρυθμίσεις ασφαλείας στις υπηρεσίες cloud της Microsoft και Google που χρησιμοποιούνται από πολλές μικρές επιχειρήσεις σάς επιτρέπουν να ενεργοποιείτε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και να εξετάζετε άλλες επιλογές για τη διαφύλαξη των λογαριασμών σας.

Αποφύγετε τις απάτες phishing

Ακριβώς όπως πρέπει να είστε σε επιφυλακή για απάτες και ψεύτικες πληροφορίες σχετικά με το COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον κοροναϊό, θα πρέπει να έχετε επιφύλαξη σχετικά με ύποπτα μηνύματα που θα μπορούσαν να προέρχονται από χάκερ και απατεώνες.

Σύμφωνα με τη Microsoft, το 91% των επιθέσεων πειρατείας ξεκινά με ένα κακόβουλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτό που ονομάζεται επίθεση phishing. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να λάβουν όλες τις μορφές. Κάποιοι μπορεί να σας υποσχεθούν ζωτικές πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού στην περιοχή σας, αλλά στην πραγματικότητα να περιέχουν ένα κακόβουλο αρχείο που μπορεί να μολύνει τον υπολογιστή σας. Άλλοι θα χρησιμοποιήσουν "καμουφλάζ" για να φανεί ότι έρχονται από το αφεντικό σας ή από κάποιο γνωστό σας πρόσωπο και θα προσπαθήσουν να σας αποσπάσουν πληροφορίες ή ακόμα και χρήματα.

Ενώ δουλεύετε από το σπίτι, δεν μπορείτε να περπατήσετε κάτω από την αίθουσα και να ρωτήσετε τον προϊστάμενό σας για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με μια περίεργη αίτηση για κεφάλαια, αλλά μπορείτε ακόμα να κάνετε check in στο τηλέφωνο, δήλωσε ο Chris Hallenbeck, επικεφαλής της υπηρεσίας ασφάλειας πληροφοριών στον κυβερνοχώρο της επιχείρησης Tanium.

Βελτιώστε την προσωπική σας ασφάλεια

Για τα άτομα που χρησιμοποιούν οικιακό υπολογιστή εργασίας, το εταιρικό λογισμικό προστασίας από ιούς και άλλα εργαλεία ασφαλείας εκτελούνται συχνά από προεπιλογή. Εάν έχετε πρόσβαση σε εταιρικό VPN, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για πρόσβαση στο δίκτυο της εταιρείας σας, όπου ο εργοδότης σας μπορεί να σας προστατεύσει καλύτερα από μακριά.

Αυτό δεν θα λειτουργήσει για όλες τις εταιρείες, οι οποίες ενδέχεται να μην είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν ολόκληρο το εργατικό δυναμικό το VPN ταυτόχρονα, οπότε αξίζει να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη σας σχετικά με αυτό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα προσωπικό VPN, αλλά αυτό είναι ως επί το πλείστον να προστατεύσετε το δικό σας απόρρητο, καθώς αυτές οι υπηρεσίες δεν έχουν σκοπό να σας προστατεύσουν από κακόβουλο λογισμικό και εφαρμογές.

Εάν χρησιμοποιείτε τον δικό σας υπολογιστή και δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο εσωτερικό δίκτυο της εταιρείας σας, μπορείτε να εγκαταστήσετε προϊόντα που ανιχνεύουν από κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να κλέψει πληροφορίες, να σας κατασκοπεύσει και να κλέψει τις επαφές σας, καθώς και δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα όπως adware. Εάν εκτελέσετε αυτά τα προγράμματα και έχετε υπόψη αυτές τις άλλες συμβουλές, θα είστε σε καλή κατάσταση για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας από τους χάκερς.

Περισσότερα

follow us

Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε FacebookInstagramYoutube

Web designer τα τελευταία 12 χρόνια. Στον ελεύθερο του χρόνο παιδεύεται (και παιδεύει) με οτιδήποτε πέσει στα χέρια του, από υπολογιστές, κινητά, gadgets μέχρι φωτογραφικές μηχανές ( Μετά δεν λειτουργεί Τίποτα!).
× Progressive Web App | Add to Homescreen

Για να εγκαταστήσετε αυτήν την εφαρμογή Web στο iPhone/iPad σας, πατήστε το εικονίδιο. Progressive Web App | Share Button Και μετά Προσθήκη στην αρχική οθόνη.

× Εγκαταστήστε την εφαρμογή Web του TechFreaks.gr για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!
Mobile Phone
Εκτός σύνδεσης