Τι είναι το Blockchain;

Το blockchain είναι μια κατανεμημένη βάση δεδομένων που μοιράζεται μεταξύ των κόμβων ενός δικτύου υπολογιστών. Ως βάση δεδομένων, ένα blockchain αποθηκεύει πληροφορίες ηλεκτρονικά σε ψηφιακή μορφή. Τα blockchains είναι περισσότερο γνωστά για τον κρίσιμο ρόλο τους σε συστήματα κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin, για τη διατήρηση ενός ασφαλούς και αποκεντρωμένου αρχείου συναλλαγών.

Τι είναι το Blockchain;

Η καινοτομία με ένα blockchain είναι ότι εγγυάται την πιστότητα και την ασφάλεια ενός αρχείου δεδομένων και δημιουργεί εμπιστοσύνη χωρίς την ανάγκη ενός αξιόπιστου τρίτου μέρους. Μια βασική διαφορά μεταξύ μιας τυπικής βάσης δεδομένων και μιας αλυσίδας μπλοκ είναι το πώς είναι δομημένα τα δεδομένα. Ένα blockchain συλλέγει πληροφορίες μαζί σε ομάδες, γνωστές ως μπλοκ, που περιέχουν σύνολα πληροφοριών.

Τα μπλοκ έχουν ορισμένες χωρητικότητες αποθήκευσης και, όταν γεμίσουν, κλείνουν και συνδέονται με το προηγουμένως γεμάτο μπλοκ, σχηματίζοντας μια αλυσίδα δεδομένων γνωστή ως blockchain. Όλες οι νέες πληροφορίες που ακολουθούν αυτό το πρόσφατα προστιθέμενο μπλοκ μεταγλωττίζονται σε ένα νεοσχηματισμένο μπλοκ που στη συνέχεια θα προστεθεί επίσης στην αλυσίδα μόλις γεμίσει.

Μια βάση δεδομένων συνήθως δομεί τα δεδομένα της σε πίνακες, ενώ μια αλυσίδα μπλοκ, όπως υπονοεί το όνομά της, δομεί τα δεδομένα της σε κομμάτια (μπλοκ) που είναι ενωμένα μεταξύ τους. Αυτή η δομή δεδομένων δημιουργεί εγγενώς ένα μη αναστρέψιμο χρονοδιάγραμμα δεδομένων όταν εφαρμόζεται σε αποκεντρωμένη φύση. Όταν ένα τετράγωνο γεμίζει, τοποθετείται σε πέτρα και γίνεται μέρος αυτού του χρονοδιαγράμματος. Κάθε μπλοκ στην αλυσίδα λαμβάνει μια ακριβή χρονική σήμανση όταν προστίθεται στην αλυσίδα.

Bitcoin εναντίον Blockchain

Η τεχνολογία Blockchain περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1991 από τους Stuart Haber και W. Scott Stornetta, δύο ερευνητές που ήθελαν να εφαρμόσουν ένα σύστημα όπου οι χρονικές σημάνσεις εγγράφων δεν θα μπορούσαν να παραβιαστούν. Αλλά μόλις δύο δεκαετίες αργότερα, με την κυκλοφορία του Bitcoin τον Ιανουάριο του 2009, το blockchain είχε την πρώτη του εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο.

Το πρωτόκολλο Bitcoin είναι χτισμένο σε μια αλυσίδα μπλοκ. Σε μια ερευνητική εργασία που παρουσιάζει το ψηφιακό νόμισμα, ο δημιουργός του Bitcoin, Satoshi Nakamoto, το ανέφερε ως «ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα μετρητών που είναι πλήρως peer-to-peer, χωρίς αξιόπιστο τρίτο μέρος».

Το βασικό πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε εδώ είναι ότι το Bitcoin χρησιμοποιεί απλώς το blockchain ως μέσο για τη διαφανή καταγραφή καθολικών πληρωμών, αλλά το blockchain μπορεί, θεωρητικά, να χρησιμοποιηθεί για την αμετάβλητη καταγραφή οποιουδήποτε αριθμού σημείων δεδομένων. Όπως συζητήθηκε παραπάνω, αυτό θα μπορούσε να είναι με τη μορφή συναλλαγών, ψήφων σε εκλογές, αποθεμάτων προϊόντων, ταυτοτήτων και πολλά άλλα.

Επί του παρόντος, δεκάδες χιλιάδες έργα επιδιώκουν να εφαρμόσουν blockchain με διάφορους τρόπους για να βοηθήσουν την κοινωνία εκτός από την απλή καταγραφή συναλλαγών — για παράδειγμα, ως έναν τρόπο ασφαλούς ψήφου σε δημοκρατικές εκλογές. Η φύση του αμετάβλητου του blockchain σημαίνει ότι η δόλια ψηφοφορία θα γίνει πολύ πιο δύσκολη. Για παράδειγμα, ένα σύστημα ψηφοφορίας θα μπορούσε να λειτουργήσει έτσι ώστε σε κάθε πολίτη μιας χώρας να εκδίδεται ένα κρυπτονόμισμα ή ένα διακριτικό.

Στη συνέχεια, κάθε υποψήφιος θα λάβει μια συγκεκριμένη διεύθυνση πορτοφολιού και οι ψηφοφόροι θα έστελναν το διακριτικό ή το κρυπτογράφημά τους στη διεύθυνση οποιουδήποτε υποψηφίου για τον οποίο επιθυμούν να ψηφίσουν. Η διαφανής και ανιχνεύσιμη φύση του blockchain θα εξαλείψει τόσο την ανάγκη για καταμέτρηση των ανθρώπινων ψήφων όσο και την ικανότητα των κακών παραγόντων να παραβιάζουν τα φυσικά ψηφοδέλτια.

follow us

Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε FacebookInstagramYoutube

Είμαι η Βάσω και τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με κινητά και κυρίως με συσκευές που αναζητούν οι γυναίκες. Με ενδιαφέρουν συσκευές με ωραία σχεδίαση και καλές κάμερες!
× Progressive Web App | Add to Homescreen

Για να εγκαταστήσετε αυτήν την εφαρμογή Web στο iPhone/iPad σας, πατήστε το εικονίδιο. Progressive Web App | Share Button Και μετά Προσθήκη στην αρχική οθόνη.

× Εγκαταστήστε την εφαρμογή Web του TechFreaks.gr για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!
Mobile Phone
Εκτός σύνδεσης