Τι είναι η OLED οθόνη;

Οι οθόνες OLED είναι επίπεδες οθόνες υπολογιστών που αποτελούνται από εικονοστοιχεία κατασκευασμένα από OLED (οργανικοί δίοδοι εκπομπής φωτός) και όχι από μονάδες με υγρούς κρυστάλλους. Σε αντίθεση με την τεχνολογία LCD (Liquid Crystal Display), η OLED δεν απαιτεί οπίσθιο φωτισμό για να λειτουργήσει.

Τι είναι η OLED οθόνη σε κινητό ή υπολογιστή

Η αρχή αυτής της τεχνολογίας είναι ότι όταν το ρεύμα ρέει μεταξύ μιας καθόδου και μιας ανόδου, ένα στρώμα οργανικών μορίων (π.χ. πολυανιλίνη,) που βρίσκεται ανάμεσα σε ηλεκτρόδια μπορεί να φωτιστεί (ηλεκτροφωταύγεια). Για να συμβεί αυτό αποτελεσματικά, ένα στρώμα γνωστό ως αγώγιμο στρώμα, που αποτελείται από οργανικά πλαστικά μόρια όπως το πολυφθορένιο, βρίσκεται μεταξύ του στρώματος εκπομπής και της ανόδου.

Η άνοδος είναι θετικά φορτισμένη και επομένως αντλεί ηλεκτρόνια από το αγώγιμο στρώμα, αφήνοντας το αγώγιμο στρώμα με ένα θετικό φορτίο που αντλεί ηλεκτρόνια από το στρώμα εκπομπής. Το φως εκπέμπεται ως υποπροϊόν, σε μια διαδικασία γνωστή ως ηλεκτροφωσφορισμός.

Τα πλεονεκτήματα μιας οθόνης OLED

Το 2009 και το 2010, οι κατασκευαστές οθονών υπολογιστών και τηλεοράσεων (ιδιαίτερα η LG και η Samsung) έκαναν μια μεγάλη προσπάθεια για την αντικατάσταση των συνηθισμένων οπίσθιων φωτισμών CCFL (Λαμπτήρας φθορισμού ψυχρής καθόδου) των οθονών LCD με οπίσθιο φωτισμό LED χρησιμοποιώντας λευκές ή έγχρωμες συστοιχίες. Η κυρίαρχη μοντέρνα μορφή αυτού του οπίσθιου φωτισμού χρησιμοποιεί λωρίδες ή ομάδες λευκών LED πίσω από τις άκρες μιας οθόνης – έναν οπίσθιο φωτισμό με την ονομασία WLED. Ένας οπίσθιος φωτισμός WLED είναι ελαφρύτερος, λεπτότερος και πιο αποτελεσματικός από έναν οπίσθιο φωτισμό CCFL, αλλά μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ περιορισμένος στην απόδοση χρωματικής γκάμα.

Η τεχνολογία OLED είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της οθόνης, καθώς καταργεί πλήρως τον οπίσθιο φωτισμό. Με μόνο ένα λεπτό διαφανές φιλμ στο δρόμο του φωτός που εκπέμπεται από τα pixel, λαμβάνετε μια εικόνα με προηγουμένως αδύνατη αντίθεση, μεγαλύτερη εμφανή φωτεινότητα και ζωντανά χρώματα με εξαιρετικά ευρεία γκάμα. Οι χρόνοι απόκρισης και οι ρυθμοί ανανέωσης βελτιώνονται επίσης σημαντικά ακόμη και σε σχέση με τις καλύτερες οθόνες LCD – μια οθόνη OLED μπορεί να έχει χρόνο απόκρισης περίπου 0,01ms και ρυθμό ανανέωσης άνω του 1KHz (1000Hz).

follow us

Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε FacebookInstagramYoutube

Τεχνικός H/Y και αδιόρθωτος Gamer τα τελευταία.... χρόνια
× Progressive Web App | Add to Homescreen

Για να εγκαταστήσετε αυτήν την εφαρμογή Web στο iPhone/iPad σας, πατήστε το εικονίδιο. Progressive Web App | Share Button Και μετά Προσθήκη στην αρχική οθόνη.

× Εγκαταστήστε την εφαρμογή Web του TechFreaks.gr για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!
Mobile Phone
Εκτός σύνδεσης