Γιατί τα links στις ιστοσελίδες είναι μπλε;

Το διαδίκτυο έχει ενσωματωθεί σε κάθε πτυχή της ζωής μας, αλλά υπάρχει μια πτυχή του ψηφιακού κόσμου που στοιχηματίζω ότι θεωρείτε δεδομένη. Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι πολλοί σύνδεσμοι, συγκεκριμένα οι υπερσύνδεσμοι, είναι μπλε;

Γιατί τα links στις ιστοσελίδες είναι μπλε;

Όταν ένας συνεργάτης μου με ρώτησε τυχαία γιατί οι σύνδεσμοι είναι μπλε, έμεινα άφωνος. Ως σχεδιαστής ιστοσελίδων από το 2006, έβλεπα πάντα τους συνδέσμους μου μπλε. Έχω δουλέψει τη συγκεκριμένη απόχρωση του μπλε και τη συνεπή εφαρμογή του μπλε, ναι, αλλά ποτέ δεν σταμάτησα και δεν αναρωτήθηκα, γιατί οι σύνδεσμοι είναι μπλε; Ήταν απλώς ένα γεγονός της ζωής. Το γρασίδι είναι πράσινο και οι υπερσυνδέσεις είναι μπλε. Πολιτιστικά, συνδέουμε τους συνδέσμους με το μπλε χρώμα τόσο πολύ που το 2016, όταν η Google άλλαξε τους συνδέσμους της σε μαύρο, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση.

Σίγουρα όποιος γνωρίζει έστω και λίγο από HTML και CSS ξέρει ότι μπορούμε εύκολα να αλλάξουμε το χρώμα ενός link σε ότι χρώμα θέλουμε. Αλλά το βασικό χρώμα που παίρνει ένας υπερσύνδεσμός στον browser είναι μπλε και αυτό δεν αλλάζει.

Έτσι τώρα, μου έρχονται πολλές ερωτήσεις στο μυαλό όπως, ΓΙΑΤΙ οι σύνδεσμοι είναι μπλε; ΠΟΙΟΣ αποφάσισε να τους κάνει μπλε; ΠΟΤΕ πάρθηκε αυτή η απόφαση και ΠΩΣ η απόφαση αυτή έχει τόσο διαρκή αντίκτυπο;

Έψαξα στο διαδίκτυο για να βρω την απάντηση. Το Mosaic, ένα πρώιμο πρόγραμμα περιήγησης που κυκλοφόρησε από τους Marc Andreessen και Eric Bina στις 23 Ιανουαρίου 1993 και είχε μπλε υπερσυνδέσμους. Για να καταλάβω πραγματικά την προέλευση και την εξέλιξη των υπερσυνδέσμων, έκανα ένα ταξίδι στην ιστορία της τεχνολογίας και τις διεπαφές για να διερευνήσω πώς χειρίζονταν οι σύνδεσμοι πριν από τις οθόνες χρωμάτων και πώς οι διεπαφές και οι υπερσύνδεσμοι εξελίχθηκαν γρήγορα μόλις το χρώμα έγινε προαιρετικό.

Οι πρόγονοι της μπλε υπερσύνδεσης

Κοιτάζοντας αυτές τις λύσεις υπερσύνδεσης προ-χρώματος, μπορούμε να δούμε πώς εξελίχθηκαν οι υπερσύνδεσμοι με την πάροδο του χρόνου και πώς αυτές οι πρώτες καινοτομίες επηρεάζουν τη χρηστικότητα στον ιστό σήμερα.

1964 - Project Xanadu

Project Xanadu

Το Project Xanadu συνέδεσε δύο σελίδες πληροφοριών για πρώτη φορά στην ιστορία. Οι σύνδεσμοι ήταν οπτικές γραμμές μεταξύ σελίδων.

1983 - Σύστημα HyperTIES

HyperTIES system

Αυτό το σύστημα εισάγει χρώμα, καθώς χρησιμοποιούσε κυανούς υπερσυνδέσμους σε μαύρο φόντο. Το HyperTies χρησιμοποιήθηκε ως «ηλεκτρικό περιοδικό». Αυτό μπορεί να είναι πρόγονος του μπλε υπερσύνδεσμου που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτή είναι η πρώτη περίπτωση του μπλε υπερσύνδεσμου αφού αυτό το χρώμα είναι κυανό και όχι σκούρο μπλε.

1985 - Windows 1.0

windows 1

Τα Windows 1.0 έφεραν μια πλήρη έγχρωμη γραφική διεπαφή. Οι σύνδεσμοι και τα κουμπιά είναι ακόμα μαύρα, παρόμοια με τη διεπαφή της Apple εκείνη την εποχή. Αυτό που βρίσκω ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι αυτή είναι η πρώτη περίπτωση του σκούρου μπλε που χρησιμοποιείται σε μια διάταξη. Το σκούρο μπλε χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στις επικεφαλίδες και στα περιγράμματα γύρω από τα μοντέλα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον πράγμα για τα Windows 1.0 που εξακολουθεί να εμφανίζεται στους σύγχρονους ιστότοπους είναι η υπογραμμισμένη υπερ -σύνδεση. Αυτό είναι το πρώτο παράδειγμα μιας υπογράμμισης που χρησιμοποιείται για να υποδείξει έναν υπερσύνδεσμο που κατάφερα να βρω.

1987 - HyperCard

Κυκλοφόρησε από την Apple για το Macintosh, αυτό το πρόγραμμα χρησιμοποίησε υπερ -συνδέσεις μεταξύ σελίδων και εφαρμογών. Ενώ ήταν αισθητικά όμορφη, αυτή η έκδοση δεν χρησιμοποίησε χρώμα στους υπερσυνδέσμους της.

1987 - WorldWideWeb (WWW)

WorldWideWeb WWW

Το WWW ήταν το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης που δημιουργήθηκε από τον Tim Berners-Lee ενώ εργαζόταν στο CERN. Ξεκίνησε ως ασπρόμαυρο, με υπογραμμίσεις κάτω από υπερσυνδέσμους, οι οποίες χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα στις σύγχρονες ιστοσελίδες και αποτελούν μια εξαιρετική λύση για την αχρωματοψία.

Ποιος έκανε μπλε τελικά τους υπερσυνδέσμους;

Τώρα καταφέραμε να περιορίσουμε το χρονικό πλαίσιο για την προέλευση της μπλε υπερσύνδεσης. Το WWW, το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης, δημιουργήθηκε το 1987 και ήταν ασπρόμαυρο. Γνωρίζουμε ότι το Mosaic κυκλοφόρησε στις 23 Ιανουαρίου 1993 και πιστώθηκε ως το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης με μπλε υπερσυνδέσμους. Μέχρι στιγμής, δεν μπορέσαμε να βρούμε το μπλε να χρησιμοποιείται για υπερ -συνδέσεις σε οποιαδήποτε διεπαφή πριν από το 1987, αλλά καθώς οι έγχρωμες οθόνες γίνονται πιο διαθέσιμες και οι διεπαφές αρχίζουν να υποστηρίζουν το χρώμα, τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε μαζική καινοτομία και πειραματισμούς στη διαχείριση χρωμάτων και υπερσυνδέσεων.

1990 - Windows 3.0

Τα Windows 3 περιελάμβαναν υποστήριξη για 16 χρώματα, ωστόσο οι σύνδεσμοι κειμένου ήταν ακόμα μαύροι σύνδεσμοι σε λευκό φόντο, οι οποίοι μετατράπηκαν σε λευκό κείμενο σε μαύρο φόντο όταν επιλέχθηκαν.

1991 - Πρωτόκολλο Gopher

Το πρωτόκολλο Gopher δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα για την αναζήτηση και ανάκτηση εγγράφων. Ο αρχικός του σχεδιασμός είχε πράσινο κείμενο σε μαύρο φόντο.

1991 - HyperCard (χρώμα)

Η Apple έφερε χρώμα στις HyperCards της, αλλά κυρίως, οι σύνδεσμοι κειμένου ήταν ακόμα μαύροι και όχι μπλε. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία UI είχαν μπλε τόνους όταν αλληλεπιδρούσαν, κάτι που είναι απίστευτα σημαντικό καθώς δείχνει την αργή μετατόπιση του μπλε που χρησιμοποιείται ως χρώμα αλληλεπίδρασης.

5 Οκτωβρίου 1991 - Πυρήνας Linux

Το Linux χρησιμοποίησε λευκό κείμενο σε μαύρο φόντο.

1992 - ViolaWWW

Στο πρόγραμμα περιήγησης ViolaWWW, οι σύνδεσμοι κειμένου υπογραμμίζονται και το χρώμα του φόντου είναι γκρι, όπως θα βλέπαμε ότι ήταν η αρχική κυκλοφορία του Mosaic. Ωστόσο, οι σύνδεσμοι κειμένου είναι μαύροι.

6 Απριλίου 1992 - Windows 3.1

windows 3 1

Η Microsoft χρησιμοποιεί σκούρο μπλε για διεπαφές από το 1985, αλλά από το 1990 άρχισαν επίσης να το χρησιμοποιούν για αλληλεπίδραση. Εδώ η Microsoft χρησιμοποιεί το "μπλε υπερ -σύνδεσης" για ενεργές καταστάσεις όταν ένας χρήστης κάνει κλικ σε διαφορετικές μονάδες δίσκου, φακέλους και εικονίδια. Αυτό είναι απίστευτα σημαντικό επειδή δείχνει την αργή εξέλιξη αυτού του μπλε από το να είναι ένα χρώμα διάταξης σε ένα διαδραστικό χρώμα, πριν από την εποχή που το μπλε θα είχε προστεθεί στο Mosaic σχεδόν ακριβώς έναν χρόνο.

16 Ιανουαρίου 1992 - 21 Ιουνίου 1992 - Linux Kernel

Το 1992, ο Linux Kernel απέκτησε υποστήριξη για το χρώμα στην κονσόλα του.

Ποιος το έκανε πρώτος;

Ιανουάριος, 1993 - Mosaic

ncsa mosaic

Η πρώτη έκδοση beta του Mosaic δημιουργήθηκε για το X Window System για το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Η αρχική διεπαφή ήταν ασπρόμαυρη και δεν είχε μπλε υπερσυνδέσμους, αλλά είχε μαύρους υπερσυνδέσμους με περίγραμμα. Σύμφωνα με τον οδηγό χρήστη του X System, οι υπερσυνδέσεις υπογραμμίστηκαν ή επισημάνθηκαν.

12 Απριλίου 1993 - Mosaic Έκδοση 0.13

Στο changelog για το Mosaic για την έκδοση 0.13, υπάρχει μία σφαίρα που έχει μεγάλη σημασία για εμάς:

Αλλαγή προεπιλεγμένων αναπαραστάσεων αγκύρωσης: μπλε και μονό συμπαγές υπογράμμιση για μη επισκέψιμο, σκούρο μοβ και μονό διακεκομμένη υπογράμμιση για επίσκεψη.

21 Απριλίου 1993 - Mosaic Έκδοση 1

Το Mosaic κυκλοφόρησε για το σύστημα παραθύρων Χ. Δεν μπόρεσα να βρω στιγμιότυπα οθόνης για το πώς φαινόταν η διεπαφή για αυτήν την έκδοση, αλλά σύμφωνα με τις σημειώσεις έκδοσης, το χρώμα που επισκέπτεστε άλλαξε σε "Καλύτερο χρώμα αγκύρωσης για άτομα που δεν είναι SGI".

8 Ιουνίου 1993 - Cello Beta

cello beta

Το Cello δημιουργήθηκε στη Νομική Σχολή Cornell, έτσι ώστε οι δικηγόροι να έχουν πρόσβαση στη νόμιμη ιστοσελίδα τους από υπολογιστές με Windows. Εκεί ήταν λοιπόν! Το στυλ υπερ-σύνδεσής μας, εκτός από το ότι δεν ήταν υπερσύνδεσμος, ήταν ο τίτλος. Ο «μπλε σύνδεσμος» μας δεν είχε εμφανιστεί ποτέ σε διεπαφές χρήστη πριν από το 1993 και ξαφνικά εμφανίστηκε σε δύο περιπτώσεις μέσα σε δύο σύντομους μήνες το ένα από το άλλο σε δύο ξεχωριστά προγράμματα περιήγησης σε δύο διαφορετικά πανεπιστήμια που κατασκευάζονται ταυτόχρονα.

Σεπτέμβριος, 1993 - Mosaic port

mosaic ports

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, ένα port Mosaic κυκλοφόρησε στο λειτουργικό σύστημα Macintosh 7.1. Ήμουν σε θέση να εντοπίσω ένα στιγμιότυπο οθόνης αυτής της έκδοσης που περιελάμβανε έναν μπλε υπερσύνδεσμο, η οποία είναι η πρώτη οπτική απόδειξη του μπλε χρώματος που χρησιμοποιείται για να δηλώσει μια υπερ -σύνδεση.

Γιατί οι υπερσύνδεσμοί είναι Μπλε;

Μπορεί να βρήκαμε το πότε αλλά το γιατί παραμένει ένα μυστήριο. Δεν βρήκα πουθενά γιατί τελικά κάποιος αποφάσισε να βάλει το μπλε χρώμα στον υπερσύνδεσμο ... Σίγουρα για να ξεχωρίζει από το μαύρο κείμενο αλλά γιατί επέλεξε το μπλε και όχι κάποιο άλλο χρώμα παραμένει ακόμα άλυτο ερώτημα στο μυαλό μου.

follow us

Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε FacebookInstagramYoutube

Web designer τα τελευταία 12 χρόνια. Στον ελεύθερο του χρόνο παιδεύεται (και παιδεύει) με οτιδήποτε πέσει στα χέρια του, από υπολογιστές, κινητά, gadgets μέχρι φωτογραφικές μηχανές ( Μετά δεν λειτουργεί Τίποτα!).
× Progressive Web App | Add to Homescreen

Για να εγκαταστήσετε αυτήν την εφαρμογή Web στο iPhone/iPad σας, πατήστε το εικονίδιο. Progressive Web App | Share Button Και μετά Προσθήκη στην αρχική οθόνη.

× Εγκαταστήστε την εφαρμογή Web του TechFreaks.gr για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!
Mobile Phone
Εκτός σύνδεσης