Οθόνη Amoled: Τί είναι

Σίγουρα αν ασχολείστε με κινητά έχει ακούσει ή διαβάσει τον όρο οθόνη Amoled ή Super Amoled. Πιθανότατα να μην γνωρίζετε τι είναι και σημαίνει αλλά για ήρθατε σε αυτό το άρθρο θέλετε να μαθέτε περισσότερα. Λοιπόν διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι είναι μια οθόνη Amoled.

Οθόνη Amoled: Τί είναι - Ότι χρειάζεται να γνωρίζεις

Είναι κρυμμένο στο όνομα, αλλά το βασικό συστατικό σε αυτούς τους τύπους οθόνης είναι μια δίοδος εκπομπής φωτός (LED). Οι έχουν χόμπι τις ηλεκτρονικές συσκευές αναμφίβολα θα έχουν παίξει με αυτά τα μικρά φώτα στο παρελθόν. Σε έναν πίνακα οθόνης, αυτά συρρικνώνονται δραματικά και τοποθετούνται σε κόκκινες, πράσινες και μπλε συστάδες για να δημιουργήσουν ένα μεμονωμένο pixel που μπορεί να αναπαράγει το λευκό φως και διάφορα χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου, του πράσινου και του μπλε.

Η διάταξη αυτών των υπο-εικονοστοιχείων αλλάζει ελαφρώς την απόδοση των οθονών. Για παράδειγμα, η διάταξη Pentile εναντίον striped εικονοστοιχείων έχει ως αποτέλεσμα ανώτερη ευκρίνεια εικόνας, αλλά μικρότερη διάρκεια ζωής των εικονοστοιχείων λόγω των μικρότερων μεγεθών εικονοστοιχείων.

Το τμήμα O στην OLED σημαίνει οργανικό. Με απλά λόγια, υπάρχει μια σειρά από λεπτές μεμβράνες οργανικού υλικού τοποθετημένες μεταξύ δύο αγωγών σε κάθε LED, η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή φωτός όταν εφαρμόζεται ρεύμα.

Τέλος, το τμήμα AM στο AMOLED αντιπροσωπεύει το Active Matrix και όχι μια παθητική τεχνολογία matrix. Αυτό μας λέει πώς ελέγχεται κάθε μικρή OLED. Σε μια παθητική matrix, ένα πολύπλοκο σύστημα πλέγματος χρησιμοποιείται για τον έλεγχο μεμονωμένων εικονοστοιχείων, όπου τα ολοκληρωμένα κυκλώματα ελέγχουν μια φόρτιση που αποστέλλεται σε κάθε στήλη ή σειρά. Αλλά αυτό είναι μάλλον αργό και μπορεί να είναι ανακριβές. Τα συστήματα Active Matrix συνδέουν ένα τρανζίστορ λεπτής μεμβράνης (TFT) και έναν πυκνωτή σε κάθε LED. Με αυτόν τον τρόπο, όταν μια γραμμή και στήλη ενεργοποιούνται για πρόσβαση σε ένα εικονοστοιχείο, ο πυκνωτής στο σωστό εικονοστοιχείο μπορεί να διατηρήσει τη φόρτιση του μεταξύ των κύκλων ανανέωσης, επιτρέποντας τον ταχύτερο και ακριβέστερο έλεγχο.

Ένας άλλος όρος που θα συναντήσετε είναι το Super AMOLED, που είναι ο όρος μάρκετινγκ της Samsung για μια οθόνη που ενσωματώνει την χωρητική οθόνη αφής ακριβώς στην οθόνη, αντί να είναι ένα ξεχωριστό στρώμα στο επάνω μέρος της οθόνης. Αυτό κάνει την οθόνη λεπτότερη.

Τα σημαντικότερα οφέλη από τις οθόνες τύπου OLED προέρχονται από το υψηλό επίπεδο ελέγχου που μπορεί να ασκηθεί σε κάθε εικονοστοιχείο. Τα pixel μπορούν να απενεργοποιηθούν εντελώς, επιτρέποντας βαθιά μαύρα και υψηλή αναλογία αντίθεσης. Εξαιρετικό αν θέλετε μια οθόνη ικανή να αναπαράγει περιεχόμενο HDR. Το να μπορείτε να μειώσετε και να απενεργοποιήσετε μεμονωμένα pixel εξοικονομεί ενέργεια. Η έλλειψη άλλων στρωμάτων πάνω από τα LED σημαίνει ότι η μέγιστη ποσότητα φωτός φτάνει στην επιφάνεια της οθόνης, με αποτέλεσμα φωτεινότερες εικόνες με καλύτερες γωνίες θέασης.

follow us

Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε FacebookInstagramYoutube

Web designer τα τελευταία 12 χρόνια. Στον ελεύθερο του χρόνο παιδεύεται (και παιδεύει) με οτιδήποτε πέσει στα χέρια του, από υπολογιστές, κινητά, gadgets μέχρι φωτογραφικές μηχανές ( Μετά δεν λειτουργεί Τίποτα!).
× Progressive Web App | Add to Homescreen

Για να εγκαταστήσετε αυτήν την εφαρμογή Web στο iPhone/iPad σας, πατήστε το εικονίδιο. Progressive Web App | Share Button Και μετά Προσθήκη στην αρχική οθόνη.

× Εγκαταστήστε την εφαρμογή Web του TechFreaks.gr για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!
Mobile Phone
Εκτός σύνδεσης