Τι είναι ο αισθητήρας εγγύτητας (proximity sensor)

Ένας αισθητήρας εγγύτητας (proximity sensor) σε ένα smartphone λειτουργεί στην εγγύτητα οποιουδήποτε αντικειμένου με το smartphone χωρίς καμία φυσική επαφή. Ανιχνεύει εάν κάτι είναι κοντά ή όχι και, συνεπώς, ενεργοποιεί εσωτερικά μια λειτουργία.

Τι είναι ο αισθητήρας εγγύτητας (proximity sensor)

Για τα περισσότερα από τα smartphone της αγοράς, αυτός ο αισθητήρας τοποθετείται συνήθως στο μπροστά επάνω μέρος της οθόνης του κινητού τηλεφώνου, κοντά στην μπροστινή κάμερα.

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν αισθητήρες εγγύτητας με βάση το IR για να ανιχνεύσουν την παρουσία του αυτιού σας. Ακριβώς, αυτό γίνεται για δύο λόγους: Για να ελαχιστοποιήσετε την ενέργεια που καταναλώνει η οθόνη του smartphone απενεργοποιώντας τον οπίσθιο φωτισμό LCD και να απενεργοποιήσετε την οθόνη αφής για να αποφύγετε ακούσια χτυπήματα στα μέρη του σώματός σας όπως το μάγουλο κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης.

Εάν το smartphone σας διαθέτει μεγάλη οθόνη, θα πρέπει να έχετε συνειδητοποιήσει πόση ενέργεια καταναλώνει. Είναι επομένως καλή ιδέα να το απενεργοποιήσετε όταν δεν το χρησιμοποιείτε ειδικά όταν το τηλέφωνο σας είναι στην τσέπη σας. Έτσι, εάν ο αισθητήρας εγγύτητας εντοπίσει ότι το τηλέφωνο κρατιέται κοντά στον τοίχο των τσέπων σας, θα δημιουργήσει ένα μήνυμα στον επεξεργαστή του τηλεφώνου σας που θα του λέει να απενεργοποιήσει την οθόνη σας.

Το κάνει χρησιμοποιώντας το ζεύγος υπέρυθρων πομπών-δέκτη που περιλαμβάνεται σε αυτό. Ο πομπός είναι LED και εκπέμπει υπέρυθρο φως. Εάν τοποθετήσετε ένα αντικείμενο κοντά του, το φως θα αναπηδήσει πίσω. Αυτό λαμβάνεται από τον δέκτη ο οποίος αποκρίνεται απενεργοποιώντας την οθόνη.

Και τα δύο συστήματα Android και iOS διαθέτουν API για αισθητήρα εγγύτητας. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να προσαρμόσετε οποιαδήποτε από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε περισσότερο, όπως το φλας ή το WhatsApp, για να το αφήσετε να απενεργοποιηθεί εάν βάλετε το τηλέφωνό σας στην τσέπη.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αισθητήρων εγγύτητας και ο καθένας χρησιμοποιεί διαφορετική μέθοδο ανίχνευσης. Ορισμένοι τύποι περιλαμβάνουν χωρητικούς και φωτοηλεκτρικούς αισθητήρες που είναι πιο κατάλληλοι για πλαστικούς και οργανικούς στόχους, καθώς και επαγωγικούς αισθητήρες εγγύτητας που μπορούν να ανιχνεύσουν μόνο μεταλλικούς στόχους.

follow us

Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε FacebookInstagramYoutube

Λάτρης των κινητών τα τελευταία χρόνια με εξειδίκευση στο να δίνει ένα κατεβατό πληροφορίες ακόμα και για την πιο απλή πληροφορία που θα ζητήσεις.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

Για να εγκαταστήσετε αυτήν την εφαρμογή Web στο iPhone/iPad σας, πατήστε το εικονίδιο. Progressive Web App | Share Button Και μετά Προσθήκη στην αρχική οθόνη.

× Εγκαταστήστε την εφαρμογή Web του TechFreaks.gr για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!
Mobile Phone
Εκτός σύνδεσης