Τί είναι το UEFI;

Το UEFI αντικαθιστά το παραδοσιακό BIOS σε υπολογιστές. Δεν υπάρχει τρόπος μετάβασης από BIOS σε UEFI σε υπάρχοντα Η / Υ. Πρέπει να αγοράσετε νέο υλικό που υποστηρίζει και περιλαμβάνει UEFI, όπως κάνουν οι περισσότεροι νέοι υπολογιστές.

Τί είναι το UEFI; Που το χρησιμοποιούμε;

Οι περισσότερες υλοποιήσεις UEFI παρέχουν εξομοίωση BIOS, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε να εγκαταστήσετε και να εκκινήσετε παλιότερα λειτουργικά συστήματα που ζητάνε BIOS αντί για UEFI, ώστε να είναι συμβατά προς τα πίσω.

Αυτό το νέο πρότυπο αποφεύγει τους περιορισμούς του BIOS. Το υλικολογισμικό UEFI μπορεί να εκκινήσει από μονάδες δίσκου 2,2 TB ή μεγαλύτερους - στην πραγματικότητα, το θεωρητικό όριο είναι 9,4 zettabytes. Αυτό είναι περίπου τρεις φορές το εκτιμώμενο μέγεθος όλων των δεδομένων στο Διαδίκτυο. Αυτό συμβαίνει επειδή το UEFI χρησιμοποιεί το σχήμα διαίρεσης GPT αντί για MBR. Εκκινεί επίσης με έναν πιο τυποποιημένο τρόπο, εκκινώντας εκτελέσιμα EFI αντί για εκτέλεση κώδικα από την κύρια εγγραφή εκκίνησης μιας μονάδας δίσκου.

Το UEFI μπορεί να εκτελεστεί σε λειτουργία 32-bit ή 64-bit και έχει περισσότερο χώρο διευθύνσεων από το BIOS, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία εκκίνησης είναι ταχύτερη. Σημαίνει επίσης ότι οι οθόνες εγκατάστασης UEFI μπορεί να είναι πιο ομαλές από τις οθόνες ρυθμίσεων BIOS, συμπεριλαμβανομένων γραφικών και υποστήριξης δρομέα ποντικιού. Ωστόσο, αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Πολλοί υπολογιστές εξακολουθούν να διαθέτουν διεπαφές ρυθμίσεων UEFI σε λειτουργία κειμένου που μοιάζουν και λειτουργούν σαν μια παλιά οθόνη εγκατάστασης του BIOS.

Το UEFI είναι γεμάτο με άλλες δυνατότητες. Υποστηρίζει Secure Boot, πράγμα που σημαίνει ότι το λειτουργικό σύστημα μπορεί να ελεγχθεί για εγκυρότητα για να διασφαλιστεί ότι κανένα κακόβουλο λογισμικό δεν έχει επηρεάσει τη διαδικασία εκκίνησης. Μπορεί να υποστηρίξει λειτουργίες δικτύωσης ακριβώς στο υλικολογισμικό UEFI, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην απομακρυσμένη αντιμετώπιση προβλημάτων και τη διαμόρφωση. Με ένα παραδοσιακό BIOS, πρέπει να κάθεστε μπροστά από έναν φυσικό υπολογιστή για να το διαμορφώσετε.

Δεν είναι μόνο μια αντικατάσταση του BIOS. Το UEFI είναι ουσιαστικά ένα μικρό λειτουργικό σύστημα που λειτουργεί πάνω από το υλικολογισμικό του υπολογιστή και μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από ένα BIOS. Μπορεί να αποθηκευτεί στη μνήμη flash στη μητρική πλακέτα ή να φορτωθεί από σκληρό δίσκο ή κοινόχρηστο δίκτυο κατά την εκκίνηση.

Διαφορετικοί υπολογιστές με UEFI θα έχουν διαφορετικές διεπαφές και δυνατότητες. Όλα εξαρτώνται από τον κατασκευαστή του υπολογιστή σας, αλλά τα βασικά στοιχεία του UEFI θα είναι τα ίδια σε κάθε υπολογιστή.

follow us

Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε FacebookInstagramYoutube

Είμαι η Βάσω και τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με κινητά και κυρίως με συσκευές που αναζητούν οι γυναίκες. Με ενδιαφέρουν συσκευές με ωραία σχεδίαση και καλές κάμερες!
× Progressive Web App | Add to Homescreen

Για να εγκαταστήσετε αυτήν την εφαρμογή Web στο iPhone/iPad σας, πατήστε το εικονίδιο. Progressive Web App | Share Button Και μετά Προσθήκη στην αρχική οθόνη.

× Εγκαταστήστε την εφαρμογή Web του TechFreaks.gr για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!
Mobile Phone
Εκτός σύνδεσης