Παγκόσμιες Κυβερνοεπιθέσεις σε Ενεργειακούς Τομείς δημιουργούν Φόβους

Η ομάδα χάκερ που είναι γνωστή ως "Dragonfly" βρίσκεται πίσω από το εξελιγμένο κύμα των πρόσφατων κυβερνοεπιθέσεων στους ενεργειακούς τομείς της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ανέφερε η Symantec την Τετάρτη. Οι επιθέσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν στους χάκερς τα μέσα για να διαταράξουν σοβαρά τις ενεργειακές επιχειρήσεις και στις δύο ηπείρους.

Το Dragonfly ξεκίνησε μια παρόμοια εκστρατεία από το 2011 έως το 2014, αλλά εισήλθε σε μια ήσυχη περίοδο το 2014, αφού η Symantec και άλλες εταιρίες εξέθεσαν τις δραστηριότητές της. Η τρέχουσα εκστρατεία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015, σημείωσε η Symantec. Η εταιρεία βρήκε ισχυρές ενδείξεις για τη δραστηριότητα Dragonfly στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και την Ελβετία, καθώς και ίχνη δραστηριότητας σε περιοχές εκτός αυτών των περιοχών.

Οι επιτιθέμενοι έχουν χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους για να μολύνουν τα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων κακόβουλων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, hole attacks και λογισμικού τύπου Trojan. Οι ερευνητές στον τομέα της ασφάλειας δεν έχουν ακόμη καθορίσει τα κίνητρα πίσω από τις επιθέσεις στον τομέα της ενέργειας.

Ενώ η ίδια η καμπάνια είναι εξελιγμένη, τα εργαλεία και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι εισβολείς για να διεισδύσουν στα βιομηχανικά συστήματα ελέγχου SCADA δεν είναι. Από τη στιγμή που ανακάλυψε την τελευταία δραστηριότητα, η Symantec ενημέρωσε περισσότερους από 100 ενεργειακούς και κρατικούς οργανισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και έδωσε συστάσεις σε αυτούς για την αντιμετώπιση των επιθέσεων.

Οι επιθέσεις σε βιομηχανικά συστήματα ελέγχου αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση της IBM Security. Για παράδειγμα υπήρξαν 2.788 επιθέσεις το 2016, από 640 επιθέσεις το 2013. Αυτή η τάση φαίνεται να συνεχίζεται φέτος. Μέχρι τον Ιούλιο, η IBM είχε ήδη αναφέρει 2.522 επιθέσεις.

thikes kinitwn banner 600

close