Η χρήση του Facebook σχετίζεται με μειωμένη υγεία και ευτυχία, διαπιστώνει μελέτη

Μπορεί να είστε πιο συνδεδεμένοι με τον κόσμο από ποτέ, αλλά όταν πρόκειται να αισθανθείτε πιο κοντά, είναι μια διαφορετική ιστορία. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το Σαν Ντιέγκο και το Πανεπιστήμιο Yale, η χρήση του Facebook σχετίζεται με την υγεία και την ευτυχία μας και όχι με θετικό τρόπο. Και δεδομένου ότι το κοινωνικό δίκτυο διαθέτει μια βάση χρηστών περίπου 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αυτό είναι ένα αρκετά ανησυχητικό εύρημα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Epidemiology, υποδηλώνει ότι όσοι χρησιμοποιούν το Facebook πιο συχνά είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και είναι λιγότερο υγιείς από όσους είναι πιο συνετοί όσες φορές συνδέονται.

Ο Holly Shakya του UCSD, βοηθός καθηγητής δημόσιας υγείας, και ο Nicholas Christakis, διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Φύσης στο Πανεπιστήμιο Yale, παρακολούθησαν την ψυχική υγεία και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις 5.208 συμμετεχόντων στη μελέτη κατά τη διάρκεια δύο ετών. Τα θέματα της μελέτης συμφώνησαν να ανταποκριθούν στις εθνικές έρευνες που έθεσε η Gallup από το 2013 έως το 2015 (οι οποίες βοήθησαν τους ερευνητές να παρακολουθήσουν την υγεία τους, τα συναισθήματα και την κοινωνική ζωή τους) και να μιλήσουν με τους ερευνητές για την υγεία, την κοινωνική ζωή και τη χρήση του Facebook.

Τελικά, η ομάδα διαπίστωσε ότι η χρήση του Facebook ήταν "στενά συνδεδεμένη με την κοινωνική, σωματική και ψυχολογική υγεία." Στην πραγματικότητα, για κάθε στατιστικό άλμα πάνω από τον μέσο όρο στην "απόλαυση" μιας θέσης, κάνοντας κλικ σε ένα σύνδεσμο ή ενημερώνοντας την κατάσταση του ατόμου, η μελέτη διαπίστωσε αύξηση της τάξης του 5 με 8% στην πιθανότητα ο χρήστης να αναφέρει ζητήματα ψυχικής υγείας.

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη ή μοναδική μελέτη που υποδηλώνει μια τέτοια συσχέτιση. Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η αυξημένη χρήση των κοινωνικών μέσων συχνά συνοδεύεται από αυξημένα αισθήματα απομόνωσης, άγχος και FOMO (φόβος έλλειψης).

Φυσικά, θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές συγχυτικές μεταβλητές που επηρεάζουν τις διαπιστώσεις αυτών των μελετών και ίσως να μην μπορούμε ποτέ να αποδείξουμε μονομερώς ότι το Facebook είναι "καλό" ή "κακό" για την ψυχή. Αλλά ανεξάρτητα, ο Christakis σημείωσε: "Αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι άνθρωποι είναι πραγματικές φιλίες και πραγματικές αλληλεπιδράσεις.

close

youtube sub