Xiaomi 14 review: Μεγάλες δυνατότητες σε μικρό μέγεθος

Το Xiaomi 14 είναι μία από τις κορυφαίες compact ναυαρχίδες της φετινής χρονιάς, ακόμα κι αν είναι λίγο μεγαλύτερο από το iPhone 15 και το Samsung Galaxy S24. Το τηλέφωνο διαθέτει το καλύτερο τσιπ Snapdrgon 8 Gen 3 της Qualcomm, ένα σύστημα κάμερας που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Leica και μια αρκετά μεγάλη μπαταρία με γρήγορη φόρτιση 90 W.

Η Xiaomi ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη που κυκλοφόρησε στην αγορά ένα τηλέφωνο 8 gen 3. Από τον Φεβρουάριο του 2024, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι τόσο το Xiaomi 14 όσο και το Xiaomi 14 Ultra θα κυκλοφορούσαν παγκοσμίως, με τα τηλέφωνα να κυκλοφορούν στα τέλη Φεβρουαρίου και στα μέσα Μαρτίου, αντίστοιχα.

Το Xiaomi 14 το είχα στα χέρια μου για αρκετές ημέρες ώστε να αποκτήσω μια ολοκληρωμένη άποψη για την συσκευή. Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά τι προσφέρει το smartphone και αν μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα στον ανταγωνισμό της κατηγορίας του.

Θετικά

  • Αναβαθμισμένο πάνελ LTPO OLED με μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης.
  • Εξαιρετική διάρκεια μπαταρίας
  • Φωτεινή οθόνη με πολύ λεπτά πλαίσια
  • Εξαιρετική εμπειρία κάμερας, υπέροχα βίντεο.
  • Το νέο HyperOS φαίνεται πιο βελτιωμένο και αποτελεσματικό.

Αρνητικά

  • Υπάρχει throttle κάτω από μεγάλο φορτίο.
  • Λειτουργική αλλά ξεπερασμένη σχεδίαση.

Βαθμολογία

Σχεδιασμός

Οθόνη

Επιδόσεις

Κάμερα

Μπαταρία

Σχέση Αξίας/Τιμής

8.8

9.4

9.7

9.2

9.5

9.4

Συνολικά

Το Xiaomi 14 είναι ένα ακριβό τηλέφωνο, αλλά ως επί το πλείστον το δικαιολογεί με εξαιρετικό υλικό και λίγα μειονεκτήματα. Συνολικά, το smartphone είναι μια ικανή μίνι ναυαρχίδα με πολλά χαρακτηριστικά μεγάλης οθόνης - μια πλήρη στοίβα εξαιρετικών καμερών, LTPO OLED, γρήγορη φόρτιση, σταθερή διάρκεια μπαταρίας και άφθονο αποθηκευτικό χώρο.

EDITORS CHOICE

Xiaomi 14 Video Review

Xiaomi 14 Σχεδιασμός

xiaomi 14 design

Οι λάτρεις του Xiaomi 13 θα εκτιμήσουν τι έχει κάνει η εταιρεία με το σχεδιασμό του διαδόχου του. Η συνολική εμφάνιση των δύο τηλεφώνων είναι σχεδόν η ίδια, αν και η σειρά Xiaomi 14 έχει πιο σκληρή κατασκευή, με πιο σκληρό Gorilla Glass Victus και πιστοποίηση IP68 αντοχή στη σκόνη και το νερό, αλλά οι διαστάσεις ως προς το βάρος έχουν παραμείνει σχεδόν ίδιες (το μεγαλύτερο σύστημα κύριας κάμερας και μπαταρία έχουν προσθέσει μερικά γραμμάρια).

Σε σχέση με αυτούς τους προαναφερθέντες κύριους αντιπάλους, το Xiaomi 14 είναι λίγο πιο παχύ και βαρύ συγκριτικά, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά μικρό και άνετο για να θεωρείται μια «συμπαγής» ναυαρχίδα, και ενώ η σειρά iPhone 15 αυτής της γενιάς έχει αγκαλιάσει πιο στρογγυλεμένες πλευρές.

Η τριπλή κάμερα βρίσκεται στο γυάλινο πίσω μέρος, μέσα σε ένα προεξέχον τετράγωνο πλαίσιο. Ξεχωρίζουν οι 3 κάμερες των 50MP η καθεμία μαζί με το φλας LED. Το πίσω πλάσιο έχει μία ελαφριά καμπύλη στο πίσω μέρος το οποίο μαζί με το μικρό του μέγεθος το κάνει πιο εύκολο στο κράτημα με το ένα χέρι.

Το πλαίσιο είναι από αλουμίνιο, το οποίο είναι γυαλιστερό δείχνει αρκετά εντυπωσιακό αλλά τα δακτυλικά αποτυπώματα φαίνονται πολύ έντονα. Δεν υπάρχει τίποτα στην αριστερή πλευρά. Τα πλήκτρα λειτουργίας/κλειδώματος και έντασης είναι στα δεξιά. Το κάτω μέρος περιέχει τη θήκη διπλής SIM, το κύριο μικρόφωνο, τη θύρα USB-C και το δεύτερο ηχείο.

Xiaomi 14 Οθόνη

xiaomi 14 screen

Η επίπεδη «CrystalRes» C8 AMOLED 6,36 ιντσών οθόνη στο μπροστά του Xiaomi 14 είναι ένα νέο πάνελ σχεδιασμένο από την ίδιας την εταιρεία (κατασκευασμένο από την TCL), που προσφέρει γενικές αναβαθμίσεις σε σχέση με την οθόνη ίδιου μεγέθους του Xiaomi 13, διατηρώντας τη παράλληλα ανταγωνιστική έναντι των ανταγωνιστών του 2024.

Πρώτα και κύρια, είναι πιο ευκρινές από την οθόνη του προκατόχου του, ξεπερνώντας το Full HD+ σε ανάλυση 1200 x 2670 στο ίδιο μέγεθος, αυξάνοντας την πυκνότητα pixel από 414ppi σε 460ppi και καθιστώντας το τόσο ευκρινές όσο το Super Retina XDR του iPhone 15 Πάνελ OLED. Είναι επίσης πιο φωτεινό – πολύ πιο φωτεινό – με αιχμή 3.000 nits (το Xiaomi 13 κορυφώθηκε στα 1.900 nits) υποστηρίζει τα πρότυπα Dolby Vision και HDR10+. Υπάρχει επίσης μια αναφερόμενη λειτουργία υψηλής φωτεινότητας πλήρους πάνελ 1.400 nits (από 1.200 nits του 13), η οποία σε πραγματικό κόσμο διασφαλίζει ότι η οθόνη εξακολουθεί να είναι άνετα ορατή σε μια φωτεινή ημέρα.

Επίσης η μετάβαση σε ένα πάνελ LTPO βελτιώνει σημαντικά την απόδοση ισχύος, καθώς ο ρυθμός ανανέωσης μπορεί πλέον να κλιμακωθεί πολύ πιο δυναμικά, ανάλογα με το τι κάνετε στο τηλέφωνό σας. Το Xiaomi 13 μπορούσε να αλλάξει μόνο μεταξύ 60Hz, 90Hz και 120Hz, επομένως η ικανότητα του διαδόχου του να κυλά οπουδήποτε μεταξύ 1Hz και 120Hz είναι μια ευπρόσδεκτη αναβάθμιση.

Η οθόνη προσφέρει ευχάριστα γραφικά σε φωτογραφίες, ροή βίντεο και παιχνίδια, ενώ η Xiaomi περιλαμβάνει πληθώρα χειριστηρίων για να βελτιώσετε την εμπειρία της οθόνης. Από προεπιλογή, το τηλέφωνο είναι ρυθμισμένο στο «Original Color Pro», αλλά υπάρχουν πρόσθετες προεπιλογές προφίλ χρωμάτων, όπως «Ζωηρό» και «Κορεσμένο», παράλληλα με τη δυνατότητα αναγκαστικής λειτουργίας της οθόνης στη γκάμα DCI-P3 ή sRGB.

Υπάρχουν αναμφισβήτητα πάρα πολλά στοιχεία ελέγχου οθόνης που προσφέρονται καθώς, μπορείτε επίσης να τροποποιήσετε τη θερμοκρασία χρώματος, να αλλάξετε την προσαρμοστική ρύθμιση θερμοκρασίας χρώματος, η οποία προσαρμόζει τη θερμοκρασία χρώματος σε σχέση με τον φωτισμό περιβάλλοντος, να αλλάξετε τη ρύθμιση DC για πιο άνετη προβολή σε χαμηλό φωτισμό, πολλαπλές λειτουργίες ανάγνωσης, προσθέστε στοιχεία ελέγχου υφής και θερμοκρασίας χρώματος σε μια εμπειρία προβολής σε κλίμακα του γκρι, ακόμα και τεχνητή νοημοσύνη για να αναβαθμίσει βίντεο, να βελτιώσει τις φωτογραφίες στη συλλογή σας, να προσθέσει προβολή HDR σε περιεχόμενο SDR και να προσθέσει καρέ σε συγκεκριμένο περιεχόμενο βίντεο για ομαλή αναπαραγωγή.

Xiaomi 14 Επιδόσεις

Παρόλο που το Xiaomi 14 έχει τη διάκριση ότι είναι πρώτο στην αγορά με την πιο πρόσφατη και καλύτερη flagship CPU της Qualcomm το Snapdragon 8 Gen 3, η κλιμακωτή κυκλοφορία του σήμαινε ότι μέχρι να φτάσει στο διεθνές κοινό, ανταγωνιστές με το ίδιο chipset αιχμής ήταν ήδη στα ράφια των καταστημάτων. Ακόμα κι έτσι, αυτό παραμένει ένα από τα πιο ικανά τηλέφωνα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Το HyperOS είναι αρκετά πρακτικό με τη διαχείριση απόδοσης, με γενικά προφίλ ισχύος που περιορίζουν πόσες εφαρμογές και υπηρεσίες μπορούν να ζητήσουν από την CPU/GPU/NPU. αλλά ακόμη και χωρίς ενεργοποίηση της «λειτουργίας απόδοσης», σε τεχνητά σημεία αναφοράς, το Xiaomi 14 ανταγωνίζεται πολλά από τα καλύτερα τηλέφωνα Android αυτή τη στιγμή – συμπεριλαμβανομένων των Samsung Galaxy S24 και Asus Zenfone 11 Ultra – ενώ άλλες ναυαρχίδες όπως το Pixel 8 Pro είναι πολύ πιο αδύναμο σε υπολογιστικές και γραφικές δοκιμές.

Η χρήση του πραγματικού κόσμου δείχνει ότι, μεταξύ του επεξεργαστή και των βελτιστοποιήσεων που φέρνει το HyperOS, το Xiaomi 14 έχει περισσότερη από αρκετή επιρροή για να χειριστεί την απαιτητική καθημερινή χρήση, με τις λειτουργίες AI να είναι από τις λίγες περιπτώσεις όπου θα εξακολουθείτε να βλέπετε τον εαυτό σας να κοιτάζει επίμονα μια μπάρα φόρτωσης για μερικά δευτερόλεπτα.

Το gaming είναι ένα όνειρο και για το Xiaomi 14, καθώς όχι μόνο το τηλέφωνο προσφέρει εξαιρετική οπτική εμπειρία με το να βρίσκεται στη μεγαλύτερη πλευρά (μέσα στον συμπαγή χώρο της ναυαρχίδας), αλλά η ομάδα μηχανικών έχει κάνει άρτια δουλειά με τη θερμική διαχείριση παρά τις σχετικά μικρές αναλογίες του τηλεφώνου. Ακόμη και με τις ρυθμίσεις γραφικών του Genshin Impact σε «υπερχρονισμένο» (δηλαδή με επιβολή παιχνιδιού 60 fps), το Xiaomi 14 δεν ζεστάθηκε ποτέ περισσότερο από το λογικό, ακόμη και μετά από 30 λεπτά συνεχούς χρόνου αναπαραγωγής.

Υπάρχουν επίσης τα πρόσθετα πλεονεκτήματα του Game Turbo, το οποίο μπορεί να δώσει προτεραιότητα στον λανθάνοντα χρόνο δικτύωσης, στην είσοδο απόκρισης αφής και, φυσικά, να ενισχύσει την απόδοση σε βάρος της κατανάλωσης ενέργειας.

Λογισμικό

Το HyperOS στο Xiaomi 14 τρέχει πάνω από το Android 14, με την εταιρεία να υπόσχεται τέσσερα χρόνια υποστήριξης ενημερώσεων και πέντε χρόνια υποστήριξης ενημερώσεων ασφαλείας. Αυτό είναι πίσω από τους ηγέτες της αγοράς, όπως η Apple, η Google και η Samsung, αλλά θα πρέπει να αποδειχθεί κάτι παραπάνω από άφθονο για τον μέσο χρήστη smartphone το 2024, διασφαλίζοντας ότι το Xiaomi 14 θα συνεχίσει να αποκτά νέες δυνατότητες και να παραμένει ασφαλές για όσο χρόνο περνάτε μαζί του.

Xiaomi 14 Κάμερες

xiaomi 14 camera

Αν και το σύστημα κάμερας στο Xiaomi 14 δεν είναι χωρίς ελαττώματα, φαίνεται να έχει το προβάδισμα σε σχέση με άλλες compact ναυαρχίδες, με αναβάθμιση γενικού αισθητήρα σε σύγκριση με το Xiaomi 13 και συνεχή βελτίωση των οπτικών Leica.

Θα βρείτε μια εντυπωσιακή τριάδα αισθητήρων 50MP στο πίσω μέρος, μπροστά από το νέο προσαρμοσμένο Xiaomi «Light Fusion 900» (ένας συντονισμένος αισθητήρας OmniVision OVX9000, με συνεργασία τόσο από τη Xiaomi όσο και από τη Leica), μαζί με αισθητήρες ISOCELL JN1 για την εξαιρετικά ευρεία κάμερα και τον τηλεφακό, που προσφέρουν συλλογικά εστιακό εύρος από 14 mm έως 75 mm (αν και η αποτελεσματική ανάλυση του τηλεφακού αναφέρεται στην πραγματικότητα στα 32MP και φαίνεται να είναι 2,5x, κάτι που θα υποδηλώνει μικρότερη μέγιστη οπτική εμβέλεια από ό,τι ισχυρίζεται η Xiaomi).

Κύρια Κάμερα

Η κύρια κάμερα προσφέρει ποιότητα εικόνας κορυφαίας ποιότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχει τα πάντα - ευκρίνεια, λεπτές λεπτομέρειες, μεγάλο δυναμικό εύρος, ακριβή αναπαραγωγή χρωμάτων και σταθερή απόδοση σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Το Xiaomi 14 φαίνεται αρκετά γενναιόδωρο με τη νυχτερινή λειτουργία και συχνά προτιμά να το χρησιμοποιεί. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η διαφορά μεταξύ της τυπικής λειτουργίας Φωτογραφίας και της Νυχτερινής λειτουργίας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Και στις δύο περιπτώσεις, θα έχετε καθαρές, ευκρινείς και λεπτομερείς φωτογραφίες. Είμαστε εντυπωσιασμένοι με το επίπεδο λεπτομέρειας στις σκιές καθώς και με τον επαρκή χειρισμό των σημείων και των πηγών φωτός.

Οι φωτογραφίες πορταίτου με την κύρια κάμερα είναι εντυπωσιακές με καλό διαχωρισμό μεταξύ του κυρίως θέματος και του background τα χρώματα είναι ζωηρά και το θόλωμα στο background δείχνει πολύ φυσικό ενώ πολλές φορές μοιάζει να έχει τραβηχτεί από DSLR κάμερα τόσο σε φωτεινά περιβάλλοντα όσο και σε λήψεις με χαμηλότερο φωτισμό.

Το Xiaomi 14 υποστηρίζει εγγραφή βίντεο 8K έως και 24 fps με την κύρια κάμερα και 4K@60fps χρησιμοποιώντας τις βοηθητικές κάμερές του. Η λειτουργία Steady Video με βελτιωμένο EIS είναι επίσης διαθέσιμη και τώρα υπάρχει μια λειτουργία Steady Video PRO. Όλες αυτές οι λειτουργίες περιορίζονται στα 1080p@30fps.

Η εγγραφή HDR/Dolby Vision και η λειτουργία Pro είναι επίσης στη λίστα, ενώ μια σειρά από 4 μικρόφωνα επιτρέπουν την κατευθυντική εγγραφή ήχου. Και παρόλο που η εγγραφή Dolby Vision δεν είναι ιδιαίτερα νέα δυνατότητα, η Xiaomi τονίζει το γεγονός ότι ο ενσωματωμένος επεξεργαστής βίντεο υποστηρίζει επεξεργασίες Dolby Vision. Η λειτουργία Ταινίας, από την άλλη πλευρά, έχει πλέον βελτιωθεί με πιο όμορφα βίντεο bokeh και πιο ακριβή αυτόματη εναλλαγή εστίασης στο rack.

3.2 camera τηλεφακού

Η κάμερα τηλεφακού 3,2x παράγει εξαιρετικές φωτογραφίες και παραμένει σταθερή σε διάφορα περιβάλλοντα. Οι εικόνες είναι καθαρές και λεπτομερείς, χωρίς θόρυβο και προσφέρουν ένα ευρύ δυναμικό εύρος.

Η Xiaomi έκανε επίσης πολύ καλή δουλειά στο να συνδυάσει τη μετα-επεξεργασία του τηλεφακού με αυτή της κύριας κάμερας. Είτε χρησιμοποιείτε την κύρια κάμερα είτε τον τηλεφακό, θα έχετε παρόμοιες εικόνες τόσο από άποψη ποιότητας όσο και από άποψη απόδοσης.

Ο τηλεφακός 3,2x, εντυπωσιάζει επίσης και με την εξαιρετική νυχτερινή απόδοση. Ταιριάζει με τη συνολική ποιότητα της κύριας κάμερας - καθαρά δείγματα με εξαιρετική λεπτομέρεια και δυναμικό εύρος. Ίσως θέλετε να απενεργοποιήσετε την αυτόματη εναλλαγή εναλλαγής της κάμερας στο μενού ρυθμίσεων, καθώς το λογισμικό μερικές φορές επιλέγει να περικόψει από τον κύριο αισθητήρα αντί να χρησιμοποιήσει την τηλεφακό σε σενάρια χαμηλού φωτισμού. Το βρίσκουμε περίεργο, δεδομένου ότι η τηλεφακό κάμερα βγάζει εικόνες καλύτερης εμφάνισης από την κύρια κατά την περικοπή.

Ultrawide κάμερα

Η υπερευρυγώνια κάμερα είναι καλή, όσον αφορά τις κάμερες υπερευρείας. Πάντα περιμένουμε περισσότερα από αυτούς τους σκοπευτές, ειδικά στα κορυφαία μοντέλα, αλλά συχνά είμαστε κάπως απογοητευμένοι.

Η κάμερα εδώ παράγει μάλλον απαλές εικόνες και αφήνει λίγο περισσότερη επιθυμία όσον αφορά τα χρώματα και τη λεπτομέρεια. Οι εξαιρετικά ευρείες φωτογραφίες φαίνονται λιγότερο εντυπωσιακές και μπορείτε να βρείτε μερικά φωτεινότερα σημεία από το συνηθισμένο και πιο σκούρες σκιές  από ό,τι συνήθως, υποδηλώνοντας ένα πιο περιορισμένο δυναμικό εύρος.

Τα υπερευρυγώνια δείγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι εκπληκτικά αξιοπρεπή όσον αφορά τις υπερευρυγώνιες κάμερες. Παίρνετε τα περιστασιακά εντυπωσιακά στιγμιότυπα, αλλά μόνο σε σκηνές υψηλής αντίθεσης και όταν η Νυχτερινή λειτουργία αποφασίζει να μην κάνει βελτιστοποίηση στην φωτογραφία.

Selfies

Σε πλήρη αντίθεση με τις δυνατότητες της κάμερας του Xiaomi 14, η selfie κάμερα δεν ξεχωρίζει με κανέναν τρόπο και δεν μας εντυπωσίασε όσο οι κάμερες στο πίσω μέρος.

Οι selfies από την κάμερα 32 MP έχουν την ξεχωριστή εμφάνιση που έχουμε δει σε άλλα τηλέφωνα Xiaomi. Φαίνονται φυσικές, με λαμπερό δέρμα και το δυναμικό εύρος είναι στο σωστό σημείο. Γενικά όμως είναι λίγο πιο απαλές και όχι τόσο sharp όσο θα τις θέλαμε και με κάπως πιο παλ χρώματα.

Δείγματα Φωτογραφίας

Μπαταρία και ταχύτητα φόρτισης

Οι ταχύτητες φόρτισης και η χωρητικότητα της μπαταρίας έχουν λάβει μια γενναιόδωρη αναβάθμιση σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, με το τυπικό Xiaomi 14 να ταιριάζει πλέον με την εντυπωσιακή ενσύρματη γρήγορη φόρτιση 90 W του Xiaomi 14 Ultra και ασύρματη φόρτιση έως 50 W για την μπαταρία των 4,610mAh. Αυτό σημαίνει ότι μια ευχάριστα γρήγορη πλήρη επαναφόρτιση είναι δυνατή σε μόλις 40 λεπτά, ενώ οι δοκιμές μου διαπίστωσαν ότι το τηλέφωνο ξεπέρασε σταθερά το όριο φόρτισης 50% μετά από μόλις 15 λεπτά.

Όσον αφορά τη διάρκεια της μπαταρίας, το Xiaomi 14 καταβάλλει εξαιρετική προσπάθεια – ειδικά για ένα συμπαγές smartphone, δοκιμάζοντας 8,5 ώρες λειτουργίας οθόνης. Αυτό ισοδυναμεί με χρήση έως και δύο ημερών. ιδιαίτερα αν θέλετε να παίξετε με τα προαναφερθέντα προφίλ ισχύος: Performance, Balanced, Battery Saver και Ultra Battery Saver – που περιορίζει την πρόσβαση των εφαρμογών και τις διαδικασίες παρασκηνίου για μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας.

follow us

Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε FacebookInstagramYoutube

Web designer τα τελευταία 12 χρόνια. Στον ελεύθερο του χρόνο παιδεύεται (και παιδεύει) με οτιδήποτε πέσει στα χέρια του, από υπολογιστές, κινητά, gadgets μέχρι φωτογραφικές μηχανές ( Μετά δεν λειτουργεί Τίποτα!).
× Progressive Web App | Add to Homescreen

Για να εγκαταστήσετε αυτήν την εφαρμογή Web στο iPhone/iPad σας, πατήστε το εικονίδιο. Progressive Web App | Share Button Και μετά Προσθήκη στην αρχική οθόνη.

× Εγκαταστήστε την εφαρμογή Web του TechFreaks.gr για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!
Mobile Phone
Εκτός σύνδεσης