Moto G5 Smartphone Review

Τα υπέρ: Ένα καλό ποιοτικά τηλέφωνο με καλή απόδοση για τα χρήματα του και με 2 ή 3 Gb Μνήμης (ανάλογα την έκδοση).

Τα κατά: Δεν έχει την καλύτερη κάμερα που μπορούμε να βρούμε σε τηλέφωνα αυτής της κατηγορίας. Επίσης το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τον επεξεργαστή του.

Συνολικά: Μπορεί να μην έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος αλλά το Moto G5 παραμένει ένα από τα καλύτερα τηλέφωνα για τα μεσαίου κόστους smartphones.   

Βαθμολογία

8.1Overall8.5Σχεδιασμός8Δυνατότητες7.5Κάμερα8Μπαταρία8.5Απόδοση

Το Moto G5 είναι, όπως κάθε μοντέλο αυτής της σειράς, ένα υπέροχο τηλέφωνο Android χωρίς μεγάλο κόστος. Είναι η σχεδόν τέλεια λύση για κάποιον που θέλει ν' αγοράσει άμεσα ένα καλό τηλέφωνο με δυνατότητες σε λογική τιμή.

Το Moto G5 συνεχίζει την σειρά Moto G μέχρι σήμερα και σκοπεύει να γίνει ο διάδοχος του Moto G4. Υπάρχει μικρή πρόοδος εδώ, και μερικές μικρές υποβαθμίσεις σχετικά με το G4.

Σχεδιασμός και εμφάνιση

Αν δεν έχει ξαναδεί τη σειρά Moto G, το Moto G5 είναι ένα όμορφο και εύχρηστο τηλέφωνο με κάποια στοιχεία που του δίνουν μια πολύ ωραια εμφάνιση και το κάνουν πιο κλασάτο. Για όσους είναι ήδη εξοικειωμένοι με αυτή την οικογένεια τηλεφώνων, υπάρχουν μερικές σημαντικές αλλαγές. Το Moto G5 είναι ένα πολύ μικρότερο τηλέφωνο από το Moto G4, επειδή διαθέτει οθόνη 5 ιντσών αντί για 5,5 ιντσών. Είναι πολύ πιο κοντά στο μέγεθος του παλιού Moto G3. 

Ο κύριος πίνακας στο πίσω μέρος είναι αλουμίνιο, αλλά αυτό δεν είναι ένα μεταλλικό τηλέφωνο. Τραβήξτε την αφαιρούμενη πλάτη για να το ερευνήσετε και θα βρείτε ότι το μέταλλο είναι στην πραγματικότητα απλά μια στρώση αλουμινίου εφαρμοσμένη σε ένα πλαστικό πλαίσιο. Συνειδητοποιώντας ότι αυτό είναι λίγο απογοητευτικό όταν εταιρείες όπως η Honor και η Huawei κάνουν οικονομικά προσιτά τηλέφωνα όπου το μέταλλο κυριαρχεί περισσότερο.

Γενικά, η Lenovo έχει σχεδιάσει το τηλέφωνο καλά. Οι καμπύλες μεταξύ των μεταλλικών και πλαστικών εξαρτημάτων φαίνονται καλά, όπως και η αντίθεση ανάμεσα στον μαύρο κύκλο της κάμερας και το ασημένιο ή το χρυσό πίσω. Μπορεί να μην είναι πραγματικά ένα ριζοσπαστικό smartphone, αλλά το στυλ και η εμφάνιση του το κάνουν ν αξίζει τα λεφτά του. 

Κάτω από την οθόνη είναι ένας πολύ καλός σαρωτής δακτυλικών αποτυπωμάτων. Εξ ορισμού δεν χρησιμοποιείται ως κουμπί Home, αλλά αναδύεται η εφαρμογή Moto και μπορείτε να το αντικαταστήσετε με το κουμπί home. Σύρετε αριστερά για 'πίσω', δεξιά για 'πρόσφατες εφαρμογές' και πατήστε το για το home: λειτουργεί καλά. Είναι επίσης πολύ πιο όμορφo από τον άσχημο σαρωτή του Moto G4 Plus.

Δεν υπάρχει NFC, οπότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Android Pay, το οποίο σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τηλέφωνο σαν μια ανέπαφη χρεωστική κάρτα. Το Moto G5 χρησιμοποιεί επίσης ένα microUSB και όχι το νεότερο USB-C, το οποίο κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών έχει γίνει ο κανόνας για τα νέα τηλέφωνα. Χρονολογεί το G5 λίγο πιο πίσω, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους τελικά δεν έχει σημασία. Η γρήγορη φόρτιση δεν βασίζεται σε USB-C (αυτό το τηλέφωνο έχει γρήγορη φόρτιση) και το USB-C δεν εγγυάται καν υπερβολικά γρήγορες μεταφορές αρχείων.

Το Moto G5 διαθέτει εσωτερική αποθήκευση 16GB, που είναι όσο μπορείτε να περιμένετε στην τιμή και διαθέτει υποδοχή microSD. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε την μπαταρία, αρκετά σπάνιο αυτές τις μέρες.

Οθόνη

Το Moto G5 έχει οθόνη 5 ιντσών. Αυτό είναι ένα καλό μέγεθος για σχεδόν τα πάντα, από την ανάγνωση των άρθρων μέχρι το παιχνίδι και την παρακολούθηση του Netflix, χωρίς την σας τσέπη να φουσκώνει με οθόνη 5.5 ιντσών όπως με το Moto G4. Οι προδιαγραφές του είναι τέλειες για τα χρήματα του, με ανάλυση 1080p όπου οι παλαιότερες γενιές Moto G με αυτό το μέγεθος οθόνης χρησιμοποιούσαν πάνελ 720p. Είναι πιο έντονο από ένα iPhone 7, με τον ίδιο αριθμό pixel με το iPhone 7 Plus. Δεν υπάρχουν παράπονα στην οθόνη.

Αρχικά ανοίγοντας το Moto G5, θα μπορούσα να πω ότι δεν έχει το βάθος του χρώματος, όπως, για παράδειγμα, ένα από τα ακριβά τηλέφωνα. Ωστόσο, η διαφορά είναι πολύ, πολύ μικρή και σταμάτησα να το παρατηρώ μέσα σε λίγες ώρες. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι χρωματισμού, Standard και Vibrant, και αν χρησιμοποιήσετε το τελευταίο, το Moto G5 δεν φαίνεται πολύ διαφορετικό από ένα τηλέφωνο με διπλάσια τιμή ή και περισσότερο. Το 'Standard' είναι ένας τρόπος τύπου sRGB, δίνοντας μια χαλαρή εμφάνιση. Οι γωνίες θέασης είναι μεγάλες, με μικρή μόνο απόκλιση φωτεινότητας υπό γωνία και η φωτεινότητα είναι αρκετά καλή για να αντιμετωπίσει την χρήση σε εξωτερικούς φωτεινούς χώρους. Είναι λίγο υποβαθμισμένο σε σχέση με το Moto G4; Είναι μικρότερο και ελαφρώς λιγότερο φωτεινό, αλλά δεν με πείραξε ιδιαίτερα.

Επιδόσεις

Μία από τις προφανείς απογοητεύσεις του Moto G5 είναι ότι χρησιμοποιεί επεξεργαστή χαμηλότερου επιπέδου από το Moto G4. Έχει τον Snapdragon 430, ενώ το G4 έναν Snapdragon 617. Αυτά τα δύο chipsets ανακοινώθηκαν από την Qualcomm την ίδια χρονική στιγμή στα τέλη του 2015, οπότε το νεότερο τηλέφωνο δεν έχει τη δικαιολογία ότι χρησιμοποιεί ένα νεότερο τσιπ. Και οι δύο επεξεργαστές οκταπυρηνικού πυρήνα με πυρήνες Cortex-A53, το πιο συνηθισμένο είδος για προσιτά σε τιμή τηλέφωνα προς το παρόν, αλλά εκεί που η CPU του 617 έχει υψηλότερο χρονισμό, ο 430 διαθέτει επεξεργαστή γραφικών νέας γενιάς.

Ενώ το Moto G4 έχει μεγαλύτερη παραγωγικότητα, η πιο πρόσφατη GPU του Moto G5 γεφυρώνει το χάσμα στην ταχύτητα του ρολογιού όταν παίζει κάποιος παιχνίδια. Για αυτές τις θετικές εντυπώσεις έχω χρησιμοποιήσει την έκδοση 3GB RAM του Moto G5, η οποία προσθέτει επίσης μια δεύτερη υποδοχή SIM. Υπάρχει επίσης μια έκδοση "standard" με μνήμη RAM 2GB. Ενώ αυτό δεν θα πρέπει θεωρητικά να σκοτώσει τις γενικά καλές επιδόσεις, θα μειώσει τον αριθμό των εφαρμογών που διατηρούνται στη μνήμη cache, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναφορτωθούν πολύ πιο συχνά.

Camera

Το Moto G5 διαθέτει κάμερα 13-megapixel στο πίσω μέρος, με ένα μόνο φλας LED. Όπως και ο επεξεργαστής του τηλεφώνου, δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο Moto G4, αλλά τα αποτελέσματα είναι ακόμα πολύ καλά λαμβάνοντας υπόψη την τιμή. Σχεδόν όλα τα θετικά και τα αρνητικά που επικρατούν στο Moto G4 παραμένουν. Ας ανακεφαλαιώσουμε.

Πρόκειται για μια γενικά ωραία φωτογραφική μηχανή. Η εφαρμογή φωτογραφικής μηχανής Moto είναι ένα από τα πιο ευδιάκριτα προσαρμοσμένα μέρη του τηλεφώνου και λειτουργεί πολύ καλά. Είναι μια αρκετά απλή εφαρμογή που θέλει εσείς να εστιάσετε στην επιλογή ενός θέματος, να παίζετε με την έκθεση εάν χρειαστεί, αλλά αφήστε τα υπόλοιπα στο τηλέφωνο. Ακριβώς δίπλα στο κουμπί του κλικ είναι ένας μικρός έλεγχος της έκθεσης. Είναι πολύ βολικό αν σκοπεύετε να γυρίσετε σε συνθήκες με μεγάλη διακύμανση φωτός.

Σε καλό φωτισμό μπορείτε να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες και όταν φωτογραφίζετε μη HDR, η μηχανή Moto G5 ανταποκρίνεται γρήγορα. Αυτό το τηλέφωνο έχει επίσης μια ισχυρή λειτουργία HDR που σας επιτρέπει να φωτογραφίζετε σε πολύ δύσκολες συνθήκες μεταβλητού φωτισμού χωρίς να καταλήγετε σε μια εικόνα που είναι σχεδόν 50% σχεδόν μαύρη. Υπάρχει όμως μεγάλη πρόοδος στα υπόλοιπα τηλέφωνα που δεν έχει γίνει εδώ, και είναι πραγματικά μια ευρύτερη ένδειξη για τα επόμενα βήματα που θέλω να δω από τα χαμηλού κόστους τηλέφωνα γενικά. Η κάμερα αυτού του τηλεφώνου δεν είναι αρκετά καλύτερη από του Moto G3, πραγματικά. 

Θα ήθελα επίσης να υπήρχε μια πιο έξυπνη σταδιακή χρήση του HDR, χρησιμοποιώντας αυτό στο βαθμό που χρειάζεται. Τα high-end τηλέφωνα το έχουν κάνει αυτό μέχρι ένα σημείο, αλλά το Moto G5 φαίνεται να είναι λιγότερο έξυπνο.

Υπάρχουν μερικές μικρές ενδείξεις της ποιότητας του αισθητήρα στο μεσαίο επίπεδο, ακόμη και με φωτογραφίες ημέρας, με ελαφρώς λιγότερο καθαρή, κοκκώδη υφή. Θα χρειαστεί να φτάσετε στο επίπεδο των pixel για να δείτε αυτό, ωστόσο, γι 'αυτό μην ανησυχείτε πάρα πολύ. Θα ήθελα επίσης να δω τις μελλοντικές εκδόσεις του Moto G να χρησιμοποιούν ένα ευρύτερο άνοιγμα φακού. Το G5 διαθέτει φακό f / 2. Αν και δεν νομίζω ότι αυτό μόνο θα μπορούσε να διορθώσει τα προβλήματα φωτογραφίας χαμηλού φωτισμού, θα σας αφήσει να τραβήξετε πιο δραματικές κοντινές λήψεις.

Μπαταρία

Το Moto G5 διαθέτει μπαταρία 2800mAh, η οποία, αντίθετα με περισσότερα σημερινά τηλέφωνα, μπορεί να αφαιρεθεί. Αυτό σημαίνει ότι εάν αρχίσει να ξεφορτίζει γρήγορα, μπορείτε απλά να αγοράσετε μία άλλη. Είναι ήδη άμεσα διαθέσιμη, καθώς η μονάδα GK40 είναι η ίδια που χρησιμοποιείται από το Moto G4 Play.

Το τηλέφωνο διαθέτει ημι-γρήγορη φόρτιση της μπαταρίας, με φορτιστή 5,2 W 2Α (10,4 watt). Θα σας φτάσει το μεγαλύτερο μέρος της φόρτισης σε μια ώρα.

Η αντοχή της μπαταρίας είναι αποδεκτή, αλλά όχι κάτι περισσότερο από αυτό. Με κανονική χρήση θα διαρκέσει μια ολόκληρη μέρα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις που θα τρέξει κάποιο παιχνίδι ή video από youtube μπορεί να χρειαστεί να το φορτίσετε πάλι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα ήταν καλό να δούμε το επόμενο Moto G να χρησιμοποιεί έναν πιο αποδοτικό επεξεργαστή, καθώς η διαδικασία 28nm του Snapdragon 430 είναι παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται στο Snapdragon 400, που χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο Moto G το 2013.

 

close